Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση ομολόγου Tier II από την Alpha Bank. Στο πλαίσιο αυτό, διοικητικό κλιμάκιο της Alpha Bank θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με επενδυτές, την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι και την Τετάρτη, 5 του μήνα, στο Λονδίνο.
Η ∆ιοίκηση της Τράπεζας, σύμφωνα με πηγές της, επιδιώκει να αξιοποιήσει τόσο το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε μετά την άκρως επιτυχημένη έκδοση 15ετούς ομολόγου από το Ελληνικό ∆ημόσιο και τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όσο, κυρίως, τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων (Project Galaxy) και το επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας για την περίοδο 2020-2022.
Το Galaxy είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, ύψους έως 12 δισ. ευρώ, και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αναμένεται να περιορίσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από 44% σε λιγότερο από 20% εντός του 2020 και σε μονοψήφια επίπεδα το 2022.
Παράλληλα, άμεση θα είναι η απομείωση ρίσκου του ισολογισμού και θετικός αντίκτυπος στο κόστος κινδύνου CoR (από 200 μονάδες βάσης το 2019 σε χαμηλότερα από 100 μονάδες βάσης μετά τη συναλλαγή, με περαιτέρω αποκλιμάκωση έως το 2022).
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί. Ήδη, για το Galaxy έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι διεθνείς επενδυτές ενώ, εντός του επόμενου μήνα, αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές. Στην ίδια παρουσίαση του Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί και η πρόθεση της Τράπεζας να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 2% των εποπτικών κεφαλαίων.
Η έκδοση του Tier II ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody’s και την S&P αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι ιδιαίτερα θετικά για την κάλυψη της έκδοσης, αλλά και την τιμολόγηση, που αναμένεται να κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών.
Η Alpha Bank διαθέτει τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά, ακόμη και πριν την υλοποίηση του Galaxy. H υψηλή κεφαλαιακή βάση διατηρείται άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων και διασφαλίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς πλάνου, καθώς η Alpha Bank το 2022 στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17%.
Με την επικείμενη συναλλαγή, η Τράπεζα ξεκινά την αξιοποίηση του διαθέσιμου περιθωρίου 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier II), επιτυγχάνοντας τη διαφοροποίηση της επενδυτικής της βάσης, την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας και την ενίσχυση του προφίλ της στις διεθνείς επενδυτικές αγορές.
Το σχέδιο απομείωσης των NPEs -Galaxy- βρέθηκε στο επίκεντρο του τετραήμερου παρουσιάσεων που πραγματοποίησε η διοικητική ομάδα της Αlpha Bank, υπό τον CFO Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα, σε Λονδίνο και Μιλάνο. Κατά τη διάρκεια του roadshow πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 17 συναντήσεις με επενδυτές, καθώς και 7 τηλεδιασκέψεις. Συνολικά, τα στελέχη της Alpha Bank συναντήθηκαν με 59 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, από 41 επενδυτικά σχήματα.
Σε ταχύτερη μείωση των NPL’s προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς
Την πρόθεσή της να επισπεύσει τις ενέργειες μείωσης των αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), κατά περίπου 11 δισ. ευρώ το 2020 από περίπου 7 δισ. ευρώ στο αρχικό πλάνο, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.
Η επίσπευση τιτλοποιήσεων το 2020, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής», ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, αναμένεται να επιτρέψει την ομαλοποίηση του εξόδου απομειώσεων δανείων από το 2021. Δύο μη οργανικές συναλλαγές ΜΕΑ έχουν προγραμματιστεί για φέτος: το “Vega” που αντιστοιχεί σε μικτή λογιστική αξία ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, μαζί με το “Phoenix” που αντιστοιχεί σε μικτή λογιστική αξία περίπου 2 δισ. ευρω. Το ιστορικά χαμηλό επίπεδο αθετήσεων και επανα-αθετήσεων, που καταγράφηκε στο τέταρτο 3μηνο του 2019, σηματοδοτεί τις βελτιούμενες τάσεις για την προσεχή περίοδο. Ο δείκτης ΜΕΑ αναμένεται να περιορισθεί στο περίπου 15% στο τέλος του 2022, από περίπου 49% το 2019.
Η τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε, επιδιώκει να παραμείνει η κυρίαρχη τράπεζα στην παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα επιδεικνύει αυξημένη παραγωγή εργασιών ιδιωτών, πάντοτε υπό το πρίσμα της αξιολόγησης των αναλαμβανόμενων κινδύνων. Η τράπεζα έχει προσδιορίσει σημαντικές ευκαιρίες εσόδων σε όλες τις βασικές πελατειακές κατηγορίες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πρωτοποριακής της ψηφιακής πλατφόρμας, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις. Για το 2020, η Τράπεζα σχεδιάζει να εκταμιεύσει νέα δάνεια ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με τάση επιτάχυνσης στη συνέχεια.
Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει ότι το 2019 ήταν έτος ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς πέτυχε απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς που εστίασε, επανερχόμενη σε κερδοφορία, βελτιώνοντας την ποιότητα ενεργητικού και τη ρευστότητα, και ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση. «Παράλληλα με αυτή τη σημαντική πρόοδο, η τράπεζα ολοκλήρωσε σε χρόνο-ρεκόρ την ιδιαίτερα πολύπλοκη συναλλαγή μεταφοράς της πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού, συνεργαζόμενη στρατηγικά με την Intrum, μια πρωτοβουλία που θα αναβαθμίσει την προσπάθεια απομόχλευσης των κινδύνων της τράπεζας. Επιπλέον, η έκδοση ομολόγου Tier 2 ποσού 400 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο 2019, ήταν η πρώτη από ελληνική τράπεζα μετά από 11 χρόνια.
Συνολικά, οι αποφασιστικές ενέργειες της τράπεζας ενίσχυσαν την κεφαλαιακή μας θέση κατά περίπου 200 μ.β., στο υψηλό της αρχικής κατεύθυνσης που είχε επικοινωνηθεί. Η ετήσια απόδοσή μας ενισχύθηκε από τις εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4,1 δισ. ευρώ, τα ανθεκτικά περιθώρια και την αδιάκοπη προσπάθεια μείωσης των εξόδων», ανεφερε ο κ.Μεγάλου.
«Όσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού, οι εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων το τέταρτο 3μηνο του 2019, υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σηματοδοτώντας ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί. Το περιβάλλον είναι θετικό και υποστηρικτικό της προσπάθειάς μας, με την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες σε βελτίωση.
Το ελληνικό σχέδιο προστασίας ενεργητικού «Ηρακλής», είναι ένα εργαλείο που θα προσφέρει επιπλέον στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες εξυγίανσης των ισολογισμών μας. Αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό εργαλείο, ευθυγραμμισμένο με το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αγορά ακινήτων έχει επίσης ανακάμψει, παράγοντας που υποστηρίζει σημαντικά την προσπάθεια της τράπεζας να εξυγιάνει τον ισολογισμό της, πρόσθεσε επίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το 2020, και σε τιτλοποιήσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ. Συνολικά, η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζεται το 2020, θα ενισχυθεί στα περίπου 11 δισ.ευρώ, καταλήγοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 30% μέχρι το τέλος του 2020, έναντι αρχικού στόχου για μείωση κοντά στο 40%.
«Γυρίζουμε σελίδα για την Τράπεζα Πειραιώς, κτίζοντας πάνω στην επιτυχημένη υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου ‘Agenda 2020’. Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τη δυνατότητά μας να εξυπηρετούμε και να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και να επιτυγχάνουμε θετικά αποτελέσματα για τους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζόμενούς μας.Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο να παράγουμε αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Υιοθετώντας επιτυχημένες στρατηγικές, η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει σε τροχιά επίτευξης των μεσοπρόθεσμων στόχων της για απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου στο 10% μέσα στους επόμενους 36 μήνες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στο μέλλον», επισήμανε ο Χρήστος Μεγάλου.