Πτωτική πορεία εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, με ύφεση που υπολογίζεται σε 5%, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Απασχολεί, όμως, ότι τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης που είχε παρατηρηθεί, φαίνεται να ανακόπτεται- και ειδικά στην Αττική με 9.500 ενεργά κρούσματα.
Κορονοϊός: 2.020 νέα κρούσματα, 56 νεκροί την Παρασκευή 21/5 στην Ελλάδα
Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία , Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών.
Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία των self test λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα.
Είπε, επίσης, ότι στο ΕΣΥ παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης.
Τέλος, μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού, κάνοντας έκκληση -ειδικά στους 50ρηδες- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Έκπληξη, όπως είπε, προκαλεί η διάθεση των νέων για εμβολιασμό, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.
Γκ. Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας
Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Β. Κικίλιας: Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς
«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και πραγματοποιούμε περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα στη χώρα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το μεσημέρι στην Καλαμάτα, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της πόλης.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την περαιτέρω αναβάθμιση όλων των κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ήρθε η ώρα για το εθνικό σύστημα υγείας της νέας εποχής».
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, ο Βασίλης Κικίλιας είπε «θέλω να δηλώσω την ικανοποίησή μου για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο νοσοκομείο, όσο στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας» και εξήγησε: «Για τους 22.500 εμβολιασμούς που έχουν ήδη γίνει και μας δίνουν ελπίδα και θάρρος για το μέλλον. Για τους πάνω από 230 ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που έχουμε προσλάβει στα δύο νοσοκομεία. Για τις έξι νέες ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν άρτια».
Σε αυτό το σημείο ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε «την περαιτέρω αναβάθμιση όλων των κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων, δια μέσω του επενδυτικού προγράμματος, του μεγαλύτερου που έχει ποτέ υλοποιηθεί στη χώρα, το RRF». Επίσης, όπως ανέφερε, «θα αναβαθμιστούν σε όλα τα επίπεδα τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας», που σημαίνει, όπως προσέθεσε, «ότι μας περιμένει πολλή δουλειά, τεχνικά προγράμματα, οργάνωση και σωστός σχεδιασμός, με βάση ένα νέο χάρτη υγείας για τη χώρα, μετά την τεράστια προσπάθεια, την οποία κάναμε όλοι μαζί και ευχαριστώ πολύ, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ήρθε η ώρα για το εθνικό σύστημα υγείας της νέας εποχής, για το νέο ΕΣΥ, μία ευκαιρία την οποία δεν πρόκειται να χάσουμε».
Περεταίρω, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε «πρόγραμμα δημόσιας υγείας για τον νομό, οριζόντια για τον πληθυσμό, που έχει να κάνει με προγεννητικό έλεγχο, προσυμπτωματικό έλεγχο, δηλαδή το λεγόμενο screening για τις κρίσιμες νόσους, μαστογραφίες για γυναίκες, PSA για τους άντρες, καρδιολογικές εξετάσεις του υγιούς πληθυσμού».
«Από εδώ και πέρα», συνέχισε, «θα φροντίσουμε περεταίρω τη δημόσια υγεία, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα υγείας ως Έλληνες και να καταλήγουμε λιγότεροι στα νοσοκομεία της χώρας σε καλύτερη κατάσταση και με καλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισης των περιστατικών».
Εξάλλου, με αφορμή την πανδημία, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους, γιατί η πανδημία και ο κορονοϊός δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα και κινδυνεύουμε από αυτή τη νόσο και από αυτόν τον ιό».
Όπως συμπλήρωσε, «χρειάζεται προσοχή στις κοινωνικές και επαγγελματικές συναναστροφές, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».
«Εμείς θέλουμε να βοηθάμε μόνιμα και να δίνουμε και άλλους βαθμούς ελευθερίας στους συμπολίτες μας και να αφήσουμε πίσω μας αυτή την τεράστια κρίση δημόσιας υγείας, όμως ζητάμε απ΄ όλους να προσέχουν και να τηρούν τις υγειονομικούς κανόνες, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό» επισήμανε και προσέθεσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο μεγάλος πλούτος της υγείας, του υπουργείου υγείας, είναι το έμψυχο δυναμικό μας, είναι οι επιστήμονες υγείας είμαι πολύ περήφανος για αυτούς και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την τεράστια προσπάθεια που έχουν κάνει, ειδικά αυτούς τους 15 μήνες εν μέσω COVID».
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, λέγοντας ότι «παρότι αντιμετωπίσαμε αυτή την τεράστια πίεση με τον COVID δεν έμεινε πίσω καμία άλλη κλινική του νοσοκομείου, δεν υπολειτούργησε καμία άλλη κλινική, νοσηλεύοντας και φροντίζοντας όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε ανάγκη».
Κλείνοντας ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι «το εθνικό σύστημα υγείας είναι χτισμένο και φτιαγμένο κυρίως για τους ανθρώπους που δεν μπορούν, για αυτούς που δεν έχουν και αυτούς είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε».