Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που θα επικρατήσουν από τις πρώτες βραδινές ώρες της Κυριακής 12 Μαΐου 2019. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά και σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους με χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο 11 Μαΐου 2019, 14:25

Αναλυτικά την Κυριακή 12-5-2019 από αργά το βραδύ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τη Δευτέρα 13-5-2019 τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και η δυτική Στερεά θα είναι οι περιοχές όπου θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, κατά τόπους.

Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 13-5-2019 τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη δυτική και σύντομα και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και ως το μεσημέρι στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν, τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας την ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, καθώς και την Εύβοια.

Χαλάει ο καιρός έως το τέλος της άλλης εβδομάδας

Παρατεταμένη επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής έως και το τέλος της άλλης εβδομάδας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το νέο κύμα κακοκαιρίας σχετίζεται με ένα βαρομετρικό χαμηλό, το κέντρο του οποίου θα παραμείνει στη Νότια Ιταλία έως την Τρίτη και στη συνέχεια θα περάσει πάνω από Ελλάδα. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του θα είναι οι βροχές, οι καταιγίδες και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να ξεκινήσει από το απόγευμα της Κυριακής στα βορειοδυτικά, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τη Δευτέρα και την Τρίτη τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Από την Τετάρτη κι έπειτα βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Σε πολύ μεγάλα υψόμετρα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ακόμη και χιονοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση έναν έως τέσσερις βαθμούς, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη, όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται άνοδος. Οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα επτά μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα την Τρίτη και την Τετάρτη στα ανατολικά θα είναι σχετικά αυξημένες, προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις λασποβροχές.