Ένας Έλληνας νεκρός από την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ – Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη

Ένας Έλληνας είναι μεταξύ των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ανακοινώνουμε με βαθύτατη θλίψη ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων». «Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τελευταία Ενημέρωση:Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, 22:50

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στο Τελ Αβίβ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και 16 τραυματίστηκαν.

Η ένοπλη επίθεση στη συνοικία Γιάφα σημειώθηκε χθες Τρίτη, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, με τις προειδοποιητικές σειρήνες να ηχούν και εκρήξεις να ακούγονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, δράστες της επίθεσης ήταν οι Μοχάμεντ Μέσεκ και Άχμεντ Χιμούνι από τη Χεβρώνα

Ανώτατη ελληνική διπλωματική πηγή: Σε «οριακό σημείο» η σύγκρουση στη Μ. Ανατολή

Σε «οριακό σημείο» ως προς την κλιμάκωσή της βρίσκεται η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή, η οποία ανάδειξε ως «κλειδί» την στάση του Ιράν και των μετριοπαθέστερων αραβικών κρατών. Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε επίσης για την αναγνώριση της Ελλάδας ως αξιόπιστου συνομιλητή από όλες τις πλευρές και αναφέρθηκε σε ελληνικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανώτατη διπλωματική ποινή τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα διατηρεί την αξιοπιστία της και εξαιρετικές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες, «με οδηγό μας το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή πολιτικής αρχών» και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο και με γνώμονα την υπόθεση ότι η οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία για την συγκρότηση ειδικής ομάδας (task force) αποτελούμενης από ‘Αραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών με διαμεσολαβητικό ρόλο. Κομβική θέση σε αυτή την ομάδα θα έχουν αραβικές χώρες με ηπιότερη πολιτική, όπως η Ιορδανία, επισήμανε η πηγή. «Είναι σημαντικό να υπάρχουν αραβικά κράτη με ηπιότητα, καθώς σε αυτό στηρίζεται η ασφάλεια στην περιοχή (…) Όσο διαρκεί η διένεξη, τόσο αυξάνεται και η ριζοσπαστικοποίηση», προειδοποίησε η διπλωματική πηγή και ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η Παλαιστινιακή Αρχή με την παροχή τεχνογνωσίας για την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη νομιμοποίηση και να μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο, καθώς δεν υπάρχει ορατή άλλη εναλλακτική.

Αναφερόμενη στην Τουρκία, η ανώτατη διπλωματική πηγή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επικείμενη τριμερή άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, η ίδια πηγή έκανε λόγο για «απόλυτη ηρεμία» πάνω από το Αιγαίο αναφερόμενη στο θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων, τόνισε ωστόσο ότι η Αθήνα και η ‘Αγκυρα διατηρούν διαφορετικές αντιλήψεις σε θεμελιώδη ζητήματα, παρόλα αυτά έχει ληφθεί η απόφαση για συζήτηση «βήμα-βήμα», προκειμένου να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει το πλαίσιο για να συζητηθούν οι οριοθετήσεις.