Ντομπρόβσκις: Έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο

Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, προανήγγειλε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως ανέφερε, προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης, η οποία ωστόσο, όπως εκτίμησε, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σημειώνεται ότι, η σχετική απόφαση θα ληφθεί τυπικά τον Ιούνιο, ενώ αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019, αυτή αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ έκανε άλλο ένα ακόμη βήμα σε πείσμα των καιρών. Επίσης, σήμερα έλαβε τους πρώτους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, πόροι που μπορούν να αποτελέσουν «ανάχωμα», να κινητοποιήσουν επενδύσεις, να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την οικονομία προς ένα πιο εξωστρεφές πρότυπο. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ποσά αυτά είναι μια απάντηση της Ενωμένης Ευρώπης και δείγμα του αναστήματος που μπορεί να ανορθώσει η ΕΕ στον απόηχο της εισβολής.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία μέσα σε όλη αυτή τη δίνη της πανδημίας έδειξε ανθεκτικότητα και είχε μετρήσιμα αποτελέσματα που αναγνωρίζονται διεθνώς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κρίση υπονομεύει αυτά τα αποτελέσματα, και στο μέτωπο των τιμών ακόμη δυσμενέστερα νέα ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία «ροκανίζουν» τα εισοδήματα. Σημείωσε ότι κανένα κράτος- μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει την κρίση, καθώς απαιτείται συντονισμένη δράση για να αντιμετωπιστούν τόσο η ίδια η κρίση, όσο και οι συνέπειές της.

Σε ερώτηση προς τον κ. Ντομπρόβσκις εάν η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε πως αυτό αφορά σε μια συζήτηση σε εξέλιξη, στην οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το νέο τοπίο. Συμπλήρωσε, όμως, ότι παραμένει σημαντικό η Ελλάδα να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους, αν και επεσήμανε πως θα δούμε τα νέα δεδομένα που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όσον αφορά σε μια πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις προβλέπουν διατήρησή της μόνο για το 2022, αλλά η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων προβλέψεων της Κομισιόν στις 16 Μαΐου. Ενώ, ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε την ελληνική πρόταση να εξαιρεθούν από τα ελλείμματα οι δαπάνες για την άμυνα, ή τουλάχιστον τα ποσά που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να μην προσμετρούν στο χρέος ή στο έλλειμμα.

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Ντομπρόβσκις: Στην Ελλάδα η πρώτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στις πρώτες του κουβέντες του ευχήθηκε περαστικά καθώς είναι θετικός στον κορονοϊό και γι’ αυτό δεν ταξίδεψε στην Αθήνα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια παραγωγική συζήτηση. Έχει βαθιά γνώση των θεμάτων που χειρίζεται. Τον θεωρώ πολύ καλό φίλο της Ελλάδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως στην ατζέντα βρίσκεται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

Μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ ο κ. Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε και επίσημα την έγκριση και την εντολή εκταμίευσης της πρώτης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ.

«Ξεκινούν μεγάλα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού σε όλη την Επικράτεια και σε πολλούς κλάδους με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του ταμείου ανάκαμψης και ήταν από τις τρεις πρώτες χώρες που συνέταξαν τον σχέδιό τους. Να θυμίσουμε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση σε πόρους ως προς τον πληθυσμό και ως προς το ΑΕΠ μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος είπε ότι το πρώτο δάνειο από αυτά τα χρήματα δόθηκε σε μικρομεσαία επιχείρηση για την αναβάθμισή της.

Ανέφερε επίσης ότι στηρίζονται μεγάλα έργα όπως το «εξοικονομώ», πρόγραμμα ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την περίοδο που αυξάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με πρώτη τη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν την ανάκαμψη όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι κρίσιμη η ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά της ενέργειας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεπώς, συνέχισε, είναι απαραίτητο στην επόμενη σύνοδο κορυφής να ληφθούν μέτρα και υπογράμμισε την ανάγκη για ευρωπαϊκές λύσεις.

«Διαφορετική η ήπειρός μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Εμείς το έχουμε ξαναζήσει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια νέα άνοδο του λαϊκισμού να ανακόψει το δρόμο της αλήθειας, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων», επισήμανε.

Είπε επίσης ότι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και για το μέλλον του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας «που πρέπει να λάβει υπόψη του τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και την ανάγκη να θωρακιστούμε αμυντικά».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ποτέ δεν σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες γνωρίζουμε «ότι αυτά τα χρήματα είναι συνδεδεμένα».

Ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στην ομάδα που ετοίμασε το σχέδιό της.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία και να περάσει σε μια πιο πράσινη πιο καινοτόμο οικονομία. Το πακέτο που θα δοθεί στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα που δίνονται σε κράτη μέλη της ΕΕ» είπε, σημειώνοντας πως συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή ανεξαρτησία. «Έτσι θα μειωθούν οι λογαριασμοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θα υποστηριχθούν μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε.