Έξοδος των αδειούχων-Οι αφίξεις επισκεπτών διαμορφώνουν το σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας

Με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, να εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες την πόλη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές η Αθήνα και ειδικότερα το κέντρο «παραδίδεται» στο μεγάλο αριθμό τουριστών που καταφθάνουν από κάθε γωνιά του κόσμου.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής στην Αθήνα η κίνηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες που οδηγούν εκτός πόλης είναι αυξημένη, ενώ ουρές αυτοκινήτων υπάρχουν στους δρόμους γύρω από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά. Για το Σάββατο είχαν προγραμματιστεί 26 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αργοσαρωνικό και Κρήτη, ενώ άλλα τόσο περίπου ήταν προγραμματισμένα για την Κυριακή .

Το πρωί της Κυριακής όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας θύμιζαν έρημη πόλη, με ελάχιστα ΙΧ να κυκλοφορούν με αποτέλεσμα οι αποστάσεις να έχουν περιοριστεί χρονικά στο ελάχιστο. Παρά την ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες το κέντρο όπως της πρωτεύουσας διατηρεί την ζωντάνια του, καθώς μεγάλος αριθμός τουριστών από νωρίς το πρωί περιηγείται στα αξιοθέατα της πόλης και απολαμβάνει την νυχτερινή της ζωή.

Στην Ερμού τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοικτά με πλήθος τουριστών να πραγματοποιεί αγορές, σε μια περίοδο εκπτώσεων. Μεγάλη κινητικότητα είχαν και τα καταστήματα πολυτελών οίκων μόδας στην Βουκουρεστίου που επίσης ήταν ανοικτά.

Σε όλα τα κεντρικά ξενοδοχεία κινητικότητα ήταν επίσης αυξημένη, με τη πληρότητα τους να ακολουθεί ανοδική πορεία. Όπως ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, η μέση πληρότητα το πρώτο εξαμήνου του 2024 στα ξενοδοχεία της Αθήνας ξεπέρασε το 75,5% έναντι 72,9% του 2023. Με βάση τα στοιχεία τόσο του ΞΕΕ όσο και του ΙΝΣΕΤΕ για το 2023, στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, είχαμε 34.953 κλίνες ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών και 52.500 περίπου κλίνες κατά μέσο όρο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όπως επισημαίνει ο ΞΕΕ η Αθήνα βρίσκεται σε μια σταθερή τροχιά δημοφιλίας και ανόδου.

Στην περιήγηση στην πόλη διαπιστώνουμε ότι στο επίκεντρο της τουριστικής κίνησης εξακολουθεί, διαχρονικά, να βρίσκεται η περιοχή της Πλάκας, το Μοναστηράκι και Ψυρρή, ο πεζόδρομος του Διονυσίου Αρεοπαγίτου και συνοικίες όπως το Κουκάκι, η Αγία Ειρήνη, το Γκάζι και ο Κεραμεικός, ενώ προστίθενται και νέες γειτονιές όπως η Κυψέλη.

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός τουριστών επιλέγει να βρεθεί από το κέντρο της Αθήνας έστω και για μερικές ώρες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, είτε παίρνοντας το Τραμ από το Σύνταγμα που φάνει μέχρι το ‘Αλιμο. είτε επιλέγοντας τα διώροφα τουριστικά λεωφορεία που φθάνουν μέχρι την Γλυφάδα και την Βουλιαγμένη, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επενδύσεις και έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους μεγάλες τουριστικές υποδομές.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των επισκέπτες της Αθήνας, κάθε ηλικίας από κάθε γωνία του κόσμου, στις περιηγήσεις τους είναι το πολύτιμο «εργαλείο» που πλέον χρησιμοποιούν σε κάθε τους βήμα: το έξυπνο κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί ως χάρτης, ως μεταφραστής, ως προσωπικός τους βοηθός που με βάση τις προτιμήσεις τους θα τους προτείνει εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Θα τους προτείνει ακόμη και που να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Η Αθήνα λοιπόν, καθώς μπήκαμε στην καρδιά του καλοκαιριού, αδειάζει από τους κατοίκους της και γεμίζει από τους επισκέπτες της, δημιουργώντας μια ήρεμη, εικόνα από αυτές τις συνηθισμένες του Αυγούστου. Μια Αθήνα που έχει ανάγκη από «ξεκούραση» ώστε να αντιμετωπίσει από το φθινόπωρο με επιτυχία τις μεγάλες και ουσιαστικές της προκλήσεις, που έχουν άλλωστε όλες οι μεγαλουπόλεις σε κάθε γωνιά του κόσμου.