Οι δρόμοι του Παρισιού και οκτώ άλλων γαλλικών πόλεων ήταν άδειοι χθες το βράδυ, κατά την έναρξη της επιβεβλημένης από την κυβέρνηση απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 06:00 καθημερινά, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον για ένα μήνα.
Η απαγόρευση αφορά και την Λιόν, την Λιλ, την Τουλούζη, το Μονπελιέ, το Σεντ-Ετιέν, την Ρουέν, την Γκρενόμπλ και την Μασσαλία.
Λίγο πριν οι δείκτες του ρολογιού να δείξουν 9 χθες το βράδυ, οι εστιάτορες στο Παρίσι κατέβασαν τα ρολά και οι πελάτες έσπευσαν στα σπίτια τους.
Η αστυνομία πραγματοποιούσε περιπολίες στους δρόμους της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας, που έχει γίνει hotspot του νέου κύματος της πανδημίας και όπου τα μπαρ είναι ήδη κλειστά από τις 6 Οκτωβρίου.
Tο μέτρο αυτό ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με στόχο τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που πριν από λίγες ημέρες έφτασαν σε ημερήσιο ρεκόρ άνω των 30.000.
Οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών απαγορεύονται από τις 10μμ και η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς.
Αλλά η ανησυχία είναι διάχυτη για όσους δεν φοράνε μάσκες, κυρίως νέοι, και δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά αντίθετα συγκεντρώνονται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και ταράτσες εστιατορίων.
Ο Μακρόν είπε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι απαραίτητη ώστε να μην κορεστούν τα νοσοκομεία.
Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων είναι οργισμένοι από την απόφαση αυτή που τους υποχρεώνει να κλείνουν νωρίς τα καταστήματά τους, κάτι το οποίο υποστηρίζουν ότι θα καταστρέψει την βιομηχανία.
“Σίγουρα θα απολυθούν υπάλληλοι. Είναι μια καταστροφή”, λέει στο Reuters ο Στέφανο Ανσέλμο, διευθυντής του ιταλικού εστιατορίου Bianco στο Παρίσι.
Στη Γαλλία η απαγόρευση της κυκλοφορίας αφορά περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες.
Στο Παρίσι έχει να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από το 1961, η οποία ήταν τότε περιορισμένη μόνο για τους μουσουλμάνους λόγω των ταραχών κατά τον πόλεμο της Αλγερίας για την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
Πριν από τότε είχε επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας στην γαλλική πρωτεύουσα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στις 10μμ χθες το βράδυ οι δρόμοι της Πόλης του Φωτός ήταν άδειοι και μόνο μερικοί τολμηροί είχαν ξεμείνει διακινδυνεύοντας να τους επιβληθεί πρόστιμο 135 ευρώ εκτός αν επιδείκνυαν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος που βρίσκονται έξω.
“Επιστρέφω από το νοσοκομείο Curie, όπου χειρουργείται η κόρη μου. Μου έδωσαν αυτό το χαρτί”, λέει ένας Γάλλος στους αστυνομικούς δείχνοντάς τους ένα χαρτί.
“Εντάξει, καλό βράδυ κύριε”, του απαντά ένας αστυνομικός και του δίνει πίσω το έγγραφο.
Στους άδειους δρόμους βλέπει κάποιος διανομείς φαγητού με τα μηχανάκια να μεταφέρουν γεύματα στους κατοίκους που έχουν περιοριστεί μέσα στα σπίτια τους σε μια πόλη, όπου είναι συνηθισμένη εικόνα να βγει κάποιος για δείπνο μετά τις 21:00.
Λιγοστά λεωφορεία του δήμου κυκλοφορούν στους δρόμους, τα περισσότερα χωρίς επιβάτες. Το μετρό και τα τρένα συνεχίζουν να λειτουργούν για να μεταφέρουν όσους δεν έχουν επιλογή άλλη από το να παραβιάσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, είτε για επαγγελματικούς είτε για ιατρικούς λόγους.
Χθες, συνολικά 1.350 αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν αναπτυχθεί στο Παρίσι και στα προάστιά του για να διασφαλίσουν ότι θα τηρούνταν η απαγόρευση–η αυστηρότερη μετά το διάρκειας δύο μηνών lockdown που έληξε τον Μάιο.
Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 33.300 θανάτους από covid-19–τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη.
Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι εισήλθαν σε ΜΕΘ μέσα σε μια εβδομάδα. Η Γαλλία έχει τώρα 5.800 διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ.
Συνολικά, 10.399 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα στη Γαλλία με covid-19, αύξηση κατά 378 από την Παρασκευή προς το Σάββατο.
“Είμαι βέβαιος για το αίσθημα ευθύνης της μεγάλης πλειονότητας των συμπολιτών μου. Όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι θα το ξεπεράσουμε μόνο με καθημερινή προσπάθεια του καθενός μας στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή”, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σχετικά με το νέο μέτρο.
Χιλιάδες πολίτες αποτίουν φόρο τιμής στην μνήμη του Σαμιέλ Πατί σε ολόκληρη τη χώρα
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή ιστορίας που αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής και γεννημένο στη Μόσχα σε περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP.
Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “Όχι στον ολοκληρωτισμό της σκέψης” και “Είμαι καθηγητής” τίμησαν την μνήμη του 47χρονου γάλλου καθηγητή, ο οποίος δολοφονήθηκε, έξω από το σχολείο όπου δίδασκε, επειδή είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σήμερα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ανάμεσά τους στην Λιόν, την Τουλούζη, το Στρασβούργο, την Ναντ, την Μασσαλία, την Λιλ και το Μπορντό.
Ο δράστης, Αμπντουλάχ Α., έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.
Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ανακοίνωσε χθες ότι η οικογένεια του δράστη είχε φθάσει στη Γαλλία από την Τσετσενία όταν εκείνος ήταν έξι ετών και είχε ζητήσει άσυλο.
Σήμερα τέθηκε υπό κράτηση και ένα 11ο άτομο σε σχέση με την δολοφονία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση στη μνήμη του Πατί ήταν και εργαζόμενοι της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, τα γραφεία της οποίας είχαν δεχτεί φονική επίθεση πριν από πέντε χρόνια.
Στις αρχές του μήνα ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή μουσουλμάνων γονέων. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με μαθητές και καθηγητές, ο Πατί είχε επιτρέψει στους μουσουλμάνους μαθητές του, που μπορεί να αισθάνονταν προσβεβλημένοι, να βγουν από την τάξη προτού δείξει τα σκίτσα.
Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ και πολιτικοί από όλα τα κόμματα θα συμμετάσχουν σήμερα στη συγκέντρωση μνήμης στο κεντρικό Παρίσι, ενώ μια εθνική τελετή μνήμης είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ανακοίνωσε η προεδρία.
Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μια στρατηγική για την καλύτερη προστασία των καθηγητών από απειλές.
Ο Πατί ήταν στόχος μιας οργισμένης εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την επίθεση.
“Θέλω να γνωρίζουν οι καθηγητές ότι μετά αυτήν την ποταπή ενέργεια, όλη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό τους. Η τραγωδία αυτή επηρεάζει τον καθένα μας γιατί, μέσα από αυτόν τον καθηγητή, δέχτηκε επίθεση η Δημοκρατία”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche ο Καστέξ.
Αργότερα σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν θα έχει συνάντηση για θέματα εθνικής ασφαλείας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ανακοίνωσε η προεδρία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι θα προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στην χρηματοδότηση ορισμένων ισλαμιστικών ενώσεων καθώς ο δράστης της δολοφονίας φέρεται να ήταν ακραίος ισλαμιστής.
“Υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση ενός αριθμού ισλαμιστικών ενώσεων για το οποίο νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι”, είπε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό France 3.
Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα, όπου μπορούν να βελτιωθούν οι έλεγχοι, τα κρυπτονομίσματα λέγοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση οργανώσεων ή ενόπλων στο εξωτερικό.
“Τα κρυπτονομίσματα συνιστούν πραγματικό πρόβλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας…πρέπει να ενισχύσουμε τις συσκευές μας”.