Δύο αμυντικά λάθη κόστισαν ισάριθμα τέρματα από τους «κυνικούς» Σουηδούς, που επιβλήθηκαν της Εθνικής Ελλάδας με 2-0 χάρη στα γκολ των Φόρσμπεργκ (59΄ πεν.), Ίζακ (69΄) κι έφτασαν στους 15 βαθμούς περνώντας στην κορυφή του Β΄ προκριματικού ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης, με δεύτερη την Ισπανία (13β.) και τρίτη την Ελλάδα (9β.).
Ένα αποτέλεσμα «μαγική εικόνα», τουλάχιστον για την πρώτη ώρα του παιχνιδιού, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο… Πλέον, η ελληνική ομάδα έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες για τη δεύτερη θέση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να νικήσει Κόσοβο και Ισπανία στα δύο τελευταία κι εντός έδρας παιχνίδια της, αλλά και οι Ισπανοί να μην κάνουν νίκη απέναντι στη Σουηδία.
Στον αγώνα με τους Ίβηρες, πάντως, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν θα έχει διαθέσιμους τον Χατζηδιάκο που αποβλήθηκε με δύο κίτρινες στο 86ο λεπτό και τον Μπακασέτα, που συμπλήρωσε κίτρινες.
Αγωνιστικά, απόντων Τζαβέλα (τιμωρημένος) και Σταφυλίδη (ασθενής), ο Φαν΄τ Σχιπ δεν έμεινε να κλαίει τη μοίρα του αλλά «βάφτισε» στόπερ τον Τσιμίκα, που πέρασε στο πλάι των Μαυροπάνου και Χατζηδιάκου στην αγαπημένη άμυνα με τρεις του Ολλανδού, ενώ Ανδρούτσος και Γιαννούλης είχαν πάρει δεξιά κι αριστερή γραμμή, αντίστοιχα. Ο Μπουχαλάκης και ο Σιώπης ήταν στον άξονα, ο Μπακασέτας σε ρόλο μεσοεπιθετικού, με τον Μασούρα να πλαισιώνει τον Παυλίδη.
Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε μόνο μία ομάδα στο γήπεδο, κι αυτή ήταν του Φαν΄τ Σχιπ που άριστα στημένη κυριάρχησε στη «Friends Arena», αναγκάζοντας το πολυπληθές κοινό της γηπεδούχου να σωπάσει για μεγάλα διαστήματα. Η ελληνική ομάδα έπαιξε σύγχρονο ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο κυριαρχίας, σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της τα τελευταία χρόνια σε αυτό το διάστημα.
Η μπάλα κυκλοφορούσε πολύ γρήγορα και με τη μία, οι διεθνείς είχαν πολλά τρεξίματα, αλληλοκαλύψεις και πίεση ψηλά, έψαχναν διαρκώς τους χώρους για τα ξεπετάγματα του Μασούρα, αλλά δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους.
Αρχικά το γκολ του διεθνή επιθετικού, μόλις στο 4ο λεπτό ακυρώθηκε, επειδή ο Μασούρας ήταν λίγο εκτεθειμένος, στο 21΄ ο ίδιος πήρε την πάσα του Μπακασέτα στην πλάτη της σουηδικής άμυνας κι εκτέλεσε στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό δοκάρι, ενώ την ίδια τύχη είχε η κεφαλιά του Παυλίδη στο 39΄, από σέντρα του πανταχού παρόντα Μασούρα, για να αποκρούσει ο Όλσεν στην εξέλιξη της φάσης τη «βολίδα» του Μπακασέτα.
Το ημίχρονο έκλεισε στο 0-0, με την Εθνική ομάδα να έχει 7-1 τελικές σε αυτό το διάστημα πλήρους κυριαρχίας, αλλά αρκούσε μια άτυχη στιγμή του Μαυροπάνου για να αντιστραφεί η κατάσταση: στο 58΄ ο στόπερ της Στουτγάρδης έπεσε απρόσεκτα στον Ίζακ, έκανε πέναλτι και ο Φόρσμπεργκ, εντελώς ενάντια στη ροή του αγώνα, άνοιξε από τα 11 βήματα στο 59ο λεπτό.
Ο 22χρονος επιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ ήταν εν τέλει ο άνθρωπος του αγώνα, καθώς εκτός της ζημιάς που έκανε στην ελληνική άμυνα κερδίζοντας το πέναλτι που ξεκλείδωσε το σκορ, ήταν ο σκόρερ του 2-0 με το ένατο τέρμα του σε 30 αγώνες ως διεθνής.
Στο 69ο λεπτό από βολέ του τερματοφύλακα Όλσεν ο Ίζακ εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του Χατζηδιάκου, βρέθηκε απέναντι απέναντι από τον Βλαχοδήμο, τον πέρασε πριν καν αναπηδήσει η μπάλα και τελείωσε τη φάση διπλασιάζοντας και τελειώνοντας οριστικά το παιχνίδι.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τομπίας Στίλερ (Γερμανία)
ΚΟΚΚΙΝΗ: 86΄ Χατζηδιάκος (2η κίτρινη)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Έκνταλ – Μαυροπάνος, Μπακασέτας, Χατζηδιάκος
ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάνε Άντερσον): Όλσεν, Αουγκούστινσον, Ντάνιελσον, Λίντελοφ, Κραφτ, Κλάεσον (81΄ Σβάνμπεργκ), Όλσον, Έκνταλ (82΄ Κάζιστ), Φόρσμπεργκ (87΄ Όλσον), Κουάισον (87΄ Γκιεκέρες), Ίζακ.
ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν΄τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Γιαννούλης (84΄ Λημνιός), Ανδρούτσος, Μπουχαλάκης, Σιώπης (71΄ Πέλκας), Μπακασέτας, Μασούρας (71΄ Τζιόλης), Παυλίδης (75΄ Δουβίκας).
Μετά την Γερμανία, η Δανία στους τελικούς του Μουντιάλ
Μετά την Γερμανία, η Δανία έγινε η δεύτερη ομάδα των προκριματικών του Μουντιάλ 2022 που εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκρισή της στους τελικούς της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022 στο Κατάρ.
Στους υπόλοιπους ομίλους, η μάχη Σερβίας και Πορτογαλίας στον 1ο για την πρώτη θέση συνεχίζεται μετά τις αποψινές νίκες των δύο πρωτοπόρων, ενώ στον 3ο όμιλο η Ελβετία με την άνετη επικράτησή της στην Λιθουανία εξασφάλισε τουλάχιστον την 2η θέση του γκρουπ και με την Ιταλία θα δώσει μάχη για την πρωτιά και το απευθείας «εισιτήριο».
Το γκολ του Μέλε στο δεύτερο μέρος έστειλε αρκούσε στην Δανία να επικρατήσει με 1-0 επί της Αυστρίας στην Κοπεγχάγη και να εξασφαλίσει το δεύτερο «εισιτήριο» των προκριματικών της Ευρωπαϊκής Ζώνης για την τελική φάση του Μουντιάλ του Κατάρ.
Οι Σκανδιναβοί έκαναν το 8Χ8 από την έναρξη των αγώνων και παράλληλα διατήρησαν το μηδέν στην άμυνά τους (27-0), έχοντας και την δεύτερη καλύτερη επίθεση πίσω από την Ολλανδία των 29 γκολ.
Το αήττητο στο τουρνουά διατήρησαν και οι Σερβία (5-1-0), Πορτογαλία (5-2-0) στο πρώτο γκρουπ, με τους «πλάβι» να επικρατούν 3-1 εντός έδρας του Αζερμπαϊτζάν και τους Ίβηρες να κάνουν «περίπατο» με το Λουξεμβούργο (5-0), με τον Ρονάλντο να πετυχαίνει χατ τρικ (δύο γκολ με πέναλτι).
Η Ελβετία με το άνετο 4-0 εκτός έδρας επί της Λιθουανίας «έπιασε» στην κορυφή του 3ου ομίλου της Ιταλία, που είχε ρεπό και, πλέον, η πρωτιά θα παιχτεί στα δύο ματς που απομένουν τον επόμενο μήνα. Πρωταγωνιστής των νικητών ήταν ο Εμπολό με δύο γκολ.
Η Ουκρανία στον 4ο όμιλο έχασε την ευκαιρία να «κλειδώσει» την 2η θέση και να πλησιάσει στο -1 από την πρωτοπόρο Γαλλία, μετά το εντός έδρας 1-1 με την Βοσνία, η οποία με το βαθμό που απέσπασε έμεινε «ζωντανή» στη μάχη για την 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ.
«Γκέλα» για την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, όπου έμεινε στο 1-1 με την Ουγγαρία, σε έναν πολύ ανοικτό όμιλο. Κερδισμένη της 8ης αγωνιστικής ήταν η Πολωνία, η οποία με το γκολ του σέντερ φορ του ΠΑΟΚ, Κάρολ Σφιντέρσκι, πέρασε από τα Τίρανα με 1-0 επί της Αλβανίας και σε συνδυασμό με την ισοπαλία στο Λονδίνο, πέρασε στην 2η θέση του 9ου γκρουπ και ελπίζει βάσιμα ακόμη και στην πρώτη!
Το ματς διακόπηκε για αρκετά λεπτά μετά το γκολ των φιλοξενούμενων, καθώς οπαδοί των γηπεδούχων εκτόξευσαν μπουκάλια κι άλλα αντικείμενα προς τον αγωνιστικό χώρο, κάποια από αυτά χτύπησαν παίκτες της Πολωνίας, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στ΄ αποδυτήρια, μαζί και οι διαιτητές της αναμέτρησης. Επεισόδια είχαν γίνει και πριν την έναρξη της αναμέτρησης στους δρόμους των Τιράνων, ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων.
Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ:
1ος Όμιλος
Πορτογαλία-Λουξεμβούργο 5-0
(8΄πεν, 11΄πεν, 87΄ Ρονάλντο, 17΄ Φερνάντες, 69΄ Παλίνια)
Σερβία-Αζερμπαϊτζάν 3-1
(30΄,53΄ Βλάχοβιτς, 83΄ Τάντιτς – 45΄+2 Μαχμούντοφ)
Ρεπό: Ιρλανδία
2ος Όμιλος
Κόσοβο-Γεωργία 1-2
(45΄ Μουρίκι – 11΄ Οκριασβίλι, 82΄ Νταβιτασβίλι)
Σουηδία-ΕΛΛΑΔΑ 2-0
(59΄πεν. Φόρσμπεργκ, 69΄ Ισακ)
Ρεπό: Ισπανία
3ος Όμιλος
Βουλγαρία-Β. Ιρλανδία 2-1
(53΄,63΄ Νεντέλεβ – 38΄ Ουάσινγκτον)
Λιθουανία-Ελβετία 0-4
(31΄,45΄ Εμπολό, 42΄ Στέφεν, 90΄+4 Γκαβράνοβιτς)
Ρεπό: Ιταλία
4ος Όμιλος
Καζακστάν-Φινλανδία 0-2
(45΄,48΄ Πούκι)
Ουκρανία-Βοσνία 1-1
(15΄ Γιαρμολένκο – 77΄ Αχμέντοτζιτς)
Ρεπό: Γαλλία
5ος Όμιλος
Λευκορωσία-Τσεχία 0-2
(22΄ Σικ, 65΄ Χλόζεκ)
Εσθονία-Ουαλία 0-1
(12΄ Μουρ)
Ρεπό: Βέλγιο
6ος Όμιλος
Δανία-Αυστρία 1-0
(53΄ Μέλε)
Ν. Φερόε-Σκωτία 0-1
(86΄ Ντάικς)
Ισραήλ-Μολδαβία 2-1
(28΄ Ζάχαβι, 49΄ Νταμπούρ – 90΄+5 Νικολαέσκου)
7ος Όμιλος
Λετονία-Τουρκία 1-2
(70΄αυτ. Ντεμιράλ – 76΄ Ντουρσούν, 90΄+8 πεν. Γιλμάζ)
Ολλανδία-Γιβραλτάρ 6-0
(21΄ Φαν Ντάικ, 21΄,45΄+3 πεν. Ντεπάι, 48΄ Ντάμφρις, 75΄ Νταντζούμα, 86΄ Μάλεν)
Νορβηγία-Μαυροβούνιο 2-0
(29΄, 90΄+6 Ελιουνούσι)
8ος Όμιλος
Κροατία-Σλοβακία 2-2
(25΄ Κράμαριτς, 71΄ Μόντριτς – 20′ Σχράντς, 45΄ Χαράσλιν)
Κύπρος-Μάλτα 2-2
(7΄ Παπουλής, 80΄ Σωτηρίου – 53΄ Μουσκάτ, 90΄+8 Ντεγκαμπριέλε)
Σλοβενία-Ρωσία 1-2
(40΄ Ίλιτσιτς – 28΄,32΄ Ντιβέγεφ)
9ος Όμιλος
Αλβανία-Πολωνία 0-1
(77΄ Σφιντέρσκι)
Αγγλία-Ουγγαρία 1-1
(37΄ Στόουνς – 23΄ Σάλαϊ)
Σαν Μαρίνο-Ανδόρα 0-3
(11΄ Πουγιόλ, 53΄ Μορένο, 89΄ Μπέτριου)
10ος Όμιλος
Ισλανδία-Λιχτενστάιν 4-0
(19΄ Θόρνταρσον , 35΄πεν, 79΄πεν. Γκούντμουντσον, 89΄ Γκούντγιονσεν)
Β. Μακεδονία-Γερμανία 0-4
(50΄ Χάβερτς, 70΄,73΄ Βέρνερ, 83΄ Μουσιάλα)
Ρουμανία-Αρμενία 1-0
(26΄ Μιτρίτα)