Κατάργηση της αλλαγής της ώρας, από χειμερινή σε θερινή και αντίστροφα, θα υπάρξει το νωρίτερο από το 2021, όπως αναφέρεται από την Προεδρία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον εξάμηνο, με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης του διήμερου Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών και Περιβάλλοντος στην αυστριακή πόλη Γκρατς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προδιαγράψει πρόσφατα τον δρόμο, ζητώντας την, κατά το συντομότερο δυνατό, κατάργηση της αλλαγής της ώρας, ζήτημα που έθεσε σήμερα η αυστριακή Προεδρία, ως πρώτο θέμα συζήτησης στο Άτυπο Συμβούλιο στο Γκρατς.
Όπως πρότειναν το μεσημέρι ο Αυστριακός υπουργός Μεταφορών Νόρμπερτ Χόφερ και η επίτροπος της ΕΕ για θέματα Κινητικότητας και Μεταφορών Βιολέτα Βουλτς, το “τέλος” της αλλαγής της ώρας θα υπάρξει το νωρίτερο το 2021. Ένας ειδικός συντονιστής θα φροντίσει για την εξεύρεση μίας ενιαίας λύσης, που, εάν δεν γίνει δυνατή τότε όλη η διαδικασία θα επαναληφθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την δυνατότητα να παρέμβει. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα αποφασιστεί στο επόμενο τακτικό Συμβούλιο Υπουργών τον Δεκέμβριο.
Σε δημοσκόπηση μέσω διαδικτύου, που είχε διενεργήσει την περασμένη άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας τη γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών ως προς την αλλαγή της ώρας, ένα ποσοστό 80% είχαν ταχθεί υπέρ της κατάργησης της, ωστόσο η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.
Από την πλευρά της, η αυστριακή κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί, ήδη από τις αρχές της χρονιάς υπέρ της οριστικοποίησης της θερινής ώρας, επιχειρηματολογώντας πως δεν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας με την αλλαγή της ώρας, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.
Στις δηλώσεις του, το μεσημέρι, ο Αυστριακός υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως στην ολομέλεια του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών στο Γκρατς, διαπιστώθηκε πως η πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αλλαγής της ώρας και πως θα πρέπει να βρεθεί μία κοινή λύση, που σημαίνει, όπως σημείωσε ο ίδιος, ότι θα πρέπει να υπάρχει «ένα κατά το δυνατόν ενιαίο στάνταρ στην ΕΕ».
Σε πρόσφατη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση στην Αυστρία, ο πληθυσμός στην πλειονότητά του (61%) τάσσονταν υπέρ της διατήρησης της ισχύουσας ρύθμισης, την αλλαγή δηλαδή της ώρας δύο φορές τον χρόνο, από χειμερινή σε θερινή ώρα και αντίστροφα, ιδιαίτερα μάλιστα τα άτομα νεαρής ηλικίας. Και μόνον ένα ποσοστό 23% των Αυστριακών από 16 ετών και άνω θα ήθελαν οπωσδήποτε την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο χάνει την ελκυστικότητά της η αλλαγή της ώρας, που απορρίπτεται στην πλειονότητα σε ηλικίες άνω των 60 ετών.
Πάνω από τα δύο τρίτα των Αυστριακών εμφανίζονταν στη δημοσκόπηση να μην έχουν πρόβλημα να συνηθίσουν την αλλαγή της ώρας, ενώ σε εκείνους που δήλωναν ότι έχουν πρόβλημα με την αλλαγή, ένας στους πέντε χρειάζεται μία ημέρα για την “προσαρμογή”, ένας στους δύο χρειάζεται δύο έως τρεις ημέρες και ένας στους τέσσερις μία εβδομάδα.
Δύο στους τρεις πιστεύουν πως η αλλαγή της ώρας δεν προκαλεί προβλήματα υγείας, και ένα ποσοστό 11% θεωρεί πως αυτό σίγουρα συμβαίνει, ενώ το 64% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα πλεονεκτήματα από την αλλαγή της ώρας υπερτερούν. Τέλος ένα ποσοστό 54% τάσσεται γενικά υπέρ της διατήρησης της θερινής ώρας, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για κατάργηση της αλλαγής της ώρας από θερινή σε χειμερινή και αντίστροφα.