Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα και κυρίως στη Β. Ελλάδα μέχρι 23/10/2024

Σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα είναι γενικά κατά 4° C έως 6° C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές και τοπικά στη βόρεια Ελλάδα 7° C έως 8° C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Στην εικόνα που επισυνάπτεται, παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 23/10 σε ύψος 1.500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα. Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου. Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της εποχής σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες χαμηλότερες συγκριτικά με τις κανονικές για την εποχή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 16-10-2024
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και τα θαλάσσια τμήματα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 23 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 25 με 26 και στη νότια Κρήτη τοπικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις που από το απόγευμα βαθμιαία θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα παράκτια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 ενισχυόμενοι από τις απογευματινές ώρες στα παράκτια σε 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 και τοπικά έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 και τοπικά έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 και τοπικά στην Κρήτη έως 26 και στα νότια έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 και τοπικά έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις βραδινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17-10-2024
Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως στα ανατολικά και νότια) νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία καθώς και την ανατολική Στερεά (κυρίως τα δυτικά τμήματα) μέχρι το μεσημέρι.
Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 έως 5, στα νοτιοδυτικά τμήματα τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και στα κεντρικά και τα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 19 με 21 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-10-2024
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στη δυτική Μακεδονία και τη βόρεια Θεσσαλία. Στα δυτικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στο Ιόνιο από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Στα νησιά του Αιγαίου γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7, πρόσκαιρα στα νότια τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19-10-2024
Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά νεφώσεις αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20-10-2024
Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονία και της Θράκης) αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6, στο νότιο Ιόνιο 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.