Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο που ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, με τον οποίο πραγματοποίησε συνάντηση ο κ. Δένδιας. Ο υπουργός μετέβη εκεί με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό τη Βεγγάζη, πόλη που ελέγχεται από τον Χαφτάρ. Η επίσκεψη Δένδια έγινε την ώρα που Τουρκική βουλή αποφάσισε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, 18:00
Σε ανάρτηση στο twitter η εφημερίδα της Λιβύης «The Libya Times» παραθέτει βίντεο που δείχνει την αποβίβαση του κ. Δένδια από το αεροπλάνο και την υποδοχή στο αεροδρόμιο, παρουσία των ΜΜΕ.
The Greek Foreign Minster arrives in #Benghazi, #Libya pic.twitter.com/jUtOB4h9pp
— The Libya Times (@thelibyatimes) 22 Δεκεμβρίου 2019
Δένδιας: Άκυρα και επιβλαβή για το λαό της Λιβύης και για τη σταθερότητα στην περιοχή τα δύο memoranda
Την ικανοποίησή του ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για τα δύο memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του από το Κάιρο, όπου μετέβη αμέσως μετά τη Βεγγάζη.
Από τη συνάντησή μου με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Στρατάρχη Khalifa Haftar, στη Βεγγάζη. Συζητήσαμε για την κατάσταση στη Λιβύη και το θέμα των ανυπόστατων μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. pic.twitter.com/nQBbKU8QYn
— Nikos Dendias (@NikosDendias) 22 Δεκεμβρίου 2019
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.
Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου S. Shoukry στο Κάιρο με επίκεντρο της συζήτησης θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος. #Egypt #Cairo #Shoukry pic.twitter.com/chyOjVZPF7
— Nikos Dendias (@NikosDendias) 22 Δεκεμβρίου 2019
Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα.».
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση στη Λάρνακα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Θυμίζουμε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες τη συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν τον Νοέμβριο η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Λιβύης.
Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικά εφόδια στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού την οποία είδε το πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα.
Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, κατάσχεσαν χθες ένα πλοίο με σημαία Γρενάδας και με πλήρωμα αποτελούμενο από Τούρκους ναυτικούς στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός τους, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με την Άγκυρα, η οποία στηρίζει την αντίπαλη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.
Ένα πολεμικό σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χάφταρ σταμάτησε το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ «για επιθεώρηση και να εξακριβωθεί το φορτίο του», είπε ο εκπρόσωπος Άχμεντ Μισμάρι στο πρακτορείο Reuters.
Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ έδωσαν στο πρακτορείο ένα βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα διαβατήρια τριών Τούρκων υπηκόων.
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία
«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα προκαλώντας θερμό επεισόδιο, γιατί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εκείνη έχει να χάσει», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real. Προσθέτει όμως ότι η χώρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντα της και πως «αν και μπορούμε και μόνοι, δεν είμαστε μόνοι». «Η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών είναι ομόθυμη και ανεπιφύλακτη από όλους τους συμμάχους και εταίρους μας και αυτό είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό μας όπλο», επισημαίνει και τονίζει.
«Η Ελλάδα δεν θα διστάσει να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα της με όποιον τρόπο χρειαστεί, στο πλαίσιο, πάντα, των συνταγματικών μας επιταγών και του διεθνούς δικαίου».
Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την παραβίαση από την Τουρκία του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λιβύης. «Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας καθώς και η αδιαφορία της για τη σταθερότητα της περιοχής στο όνομα της εξυπηρέτησης των κακώς νοουμένων “εθνικών συμφερόντων” της. Δεν δείχνει να κατανοεί ότι, εντέλει, μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό τη».
Ο κ. Δένδιας σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γειτονικές της χώρες προκειμένου να οριοθετήσει τις θαλάσσιές ζώνες και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων και με την Ιταλία.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και το αν θα έχει κάτι τέτοιο πολιτικό κόστος, ο κ. Δένδιας σημειώνει: «Δεν καθορίζει την πολιτική μας το πολιτικό κόστος αλλά η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων. Σε αυτή τη βάση κινούμαστε και, φυσικά, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές μας». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοδοτική κρίση και το έχει αποδείξει».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως στην πρόσφατη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην προσπάθεια του γ.γ. για την επίλυση του ζητήματος. «Ωστόσο, παρά το θετικό βήμα που έγινε στο Βερολίνο για την επανέναρξη των συνομιλιών, η πολιτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η Τουρκία δεν βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς».
Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει πως Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν στρατηγικό στόχο την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Θεωρώ δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον Πρόεδρο Τραμπ για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο κ. Δένδιας.