Αμερικανοί χτύπησαν συριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί το Ιράν – 50.000 Παλαιστίνιοι κατέφυγαν στη νότια Γάζα

Αμερικανοί επιτέθηκαν κατά αποθήκης όπλων στη Συρία που χρησιμοποιείται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austi)n, προσθέτοντας ότι το «χτύπημα αυτοάμυνας» ήταν ως αντίποινα για επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Το Ισραήλ είπε ότι περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι κατέφυγαν στη νότια Γάζα καθώς ο στρατός έσπευσε βαθύτερα στα οχυρά της Χαμάς στα βόρεια της περιοχής. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έχει θεσπίσει περιορισμένες παύσεις στην επίθεση σε ορισμένες περιοχές της Γάζας για να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαφύγουν.

(Όλα τα παρακάτω γεγονότα είναι ώρα Ισραήλ)

Οι ελλείψεις εργαζομένων κοστίζουν στο Ισραήλ κοντά στα 600 εκατ. δολάρια την εβδομάδα, λέει η Κεντρική Τράπεζα (11:00 π.μ.)

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ δήλωσε ότι οι ελλείψεις εργαζομένων τις πρώτες τρεις εβδομάδες του πολέμου έχουν προκαλέσει κόστος στην οικονομία που υπολογίζει σε έως και 2,3 δισεκατομμύρια σέκελ (597 εκατομμύρια δολάρια) κάθε επτά ημέρες.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού που προκλήθηκε από το κλείσιμο των σχολείων – που ανάγκασε τους γονείς να εργάζονται λιγότερο και οδήγησε σε άλλες διακοπές – αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών απωλειών, σύμφωνα με έκθεση του ερευνητικού τμήματος της Τράπεζας του Ισραήλ. Άλλοι βασικοί παράγοντες ήταν οι εκκενώσεις κατοίκων από περιοχές υψηλού κινδύνου και η κινητοποίηση εφέδρων, ανέφερε.

Μετά τις πρώτες τρεις εβδομάδες της σύγκρουσης, η μερική επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος συνέβαλε στη μείωση του κόστους από τις ελλείψεις προσωπικού. Η έκθεση ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις της δεν αντικατοπτρίζουν τη συνολική ζημιά στην αγορά εργασίας και την οικονομία, η οποία επίσης υπέστη ως αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης και της απουσίας Παλαιστινίων εργαζομένων και ξένων εργαζομένων.

Ισραηλινοί στρατιώτες λένε ότι ο επικεφαλής της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς σκοτώθηκε από μαχητικό αεροσκάφος (10:55 π.μ.)

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε τον επικεφαλής μιας μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς που κατηγορείται για την πραγματοποίηση πολλών εκτοξεύσεων με στόχο Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες.

Ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος στόχευσε τον Ibrahim Abu-Maghsib της Ταξιαρχίας Central Camps, ο οποίος – με βάση μια εκτίμηση πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας – σκοτώθηκε στην επίθεση, σύμφωνα με δήλωση.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημοσίευσαν χωριστά πλάνα από μια εγκατάσταση όπλων και αποθήκευσης της Χαμάς που ανέφεραν ότι βρέθηκε σε ένα κτίριο κατοικιών.

Το Hapoalim βλέπει οικονομική συρρίκνωση που μοιάζει με Covid αυτό το τρίμηνο (9:58 π.μ.)

Η οικονομία του Ισραήλ βρίσκεται σε ύφεση αυτό το τρίμηνο που μπορεί να είναι συγκρίσιμη με το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού, παρόλο που οι προσδοκίες των νοικοκυριών δείχνουν ότι «η κρίση δεν θα παραταθεί» και οι δαπάνες των καταναλωτών έχουν αυξηθεί ελαφρώς, σύμφωνα με την Bank Hapoalim.

«Πιστεύουμε ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα υπάρξει απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της τάξης μεγέθους που είδαμε κατά τη διάρκεια του Covid», ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές του χρηματοοικονομικού τμήματος της Bank Hapoalim.

Ο Ισραηλινός Στρατός καταλαμβάνει το φυλάκιο της Χαμάς στην Τζεμπαλίγια (8:33 π.μ.)

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κατέλαβε ένα φυλάκιο της Χαμάς στη δυτική Τζεμπαλίγια, το στρατιωτικό προπύργιο της οργάνωσης βόρεια της πόλης της Γάζας.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανέφεραν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η επιχείρηση αποκάλυψε φρεάτια σήραγγας – συμπεριλαμβανομένου ενός που βρίσκεται δίπλα σε ένα νηπιαγωγείο – που οδηγεί σε μια εκτεταμένη υπόγεια διαδρομή.

«Οι στρατιώτες ολοκλήρωσαν την κατάληψη μετά από 10 ώρες μάχης, κατά τη διάρκεια των οποίων εξολόθρευσαν τρομοκράτες, αιχμαλώτισαν όπλα και συνέλεξαν σημαντικό επιχειρησιακό υλικό για τα επιχειρησιακά σχέδια του εχθρού», ανέφερε σε ανάρτησή του το IDF.

https://assets.bwbx.io/images/users/iIyChnKQ1lHc/inHabHn5MwQA/v0/1200x800.jpg
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν στη νότια Γάζα (7:32 π.μ.)

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις είπε ότι περίπου 50.000 ακόμη άνθρωποι απομακρύνθηκαν στα νότια της Γάζας μέσω ενός «διαδρόμου» που άνοιξε ο ισραηλινός στρατός την Τετάρτη.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικά εκτοπισμένων, εξακολουθούν να βρίσκονται στα βόρεια της λωρίδας, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Τα καταφύγια κατακλύζονται από τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων και ο ημερήσιος όγκος βοήθειας «ανταποκρίνεται μόνο σε ένα κλάσμα των αναγκών των ανθρώπων», καθώς το πόσιμο νερό που εισέρχεται στη Γάζα επαρκεί μόνο για το 4% των κατοίκων της, είπε.

Τουρκικός δήμος ακυρώνει τη σύμβαση του Ισραήλ για τη Γάζα (6:38 π.μ.)

Μια επαρχία στη βόρεια Τουρκία ακύρωσε συμβόλαιο 150 εκατομμυρίων δολαρίων με την Eco Wave Power του Ισραήλ για τις «βίαιες επιθέσεις» της χώρας, δήλωσε ο δήμαρχος Hilmi Guler σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Η σύμβαση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από παλιρροιακή ενέργεια καταργήθηκε στις 17 Οκτωβρίου, είπε, προσθέτοντας ότι το ανακοινώνει στη δημοσιότητα λόγω απροσδιόριστων ισχυρισμών για τον δήμο.

Η Τουρκία και το Ισραήλ αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις πέρυσι, αλλά ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τότε εξόργισε το Ισραήλ επικρίνοντας την επιχείρησή του στη Γάζα και χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς ως «απελευθερωτική ομάδα». Το Ισραήλ λέει ότι η εισβολή του στη Γάζα έχει ως στόχο την καταστροφή της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η Κλίντον λέει ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται νέα ηγεσία για την ειρήνη (6:42 π.μ.)

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είπε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται νέα ηγεσία προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία μόλις τελειώσει ο τρέχων πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πρέπει να δημιουργήσετε το περιβάλλον στο οποίο υπάρχει η ευκαιρία να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία», είπε η Κλίντον σε συνέντευξή της στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη την Πέμπτη.

Πιέζοντας για το εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μπορούσε να είναι εταίρος για μια λύση δύο κρατών, η Κλίντον είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. Νομίζω ότι ο ισραηλινός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την ηγεσία του».

Οι Μηχανικοί Μάχης του Ισραήλ αποκαλύπτουν σήραγγες (5:40 π.μ.)

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι οι μηχανικοί της μάχης έχουν αποκαλύψει 130 εισόδους τούνελ από την έναρξη του πολέμου. Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι η αποθήκευση νερού και οξυγόνου που ανακαλύφθηκε μέσα στις σήραγγες υποδηλώνει ότι η Χαμάς προετοιμάζεται για παρατεταμένη παραμονή υπόγεια.

Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, σε μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις στις 8 Νοεμβρίου. Πηγή: Ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις
Ισραήλ, Χαμάς,

Συζήτηση για την απελευθέρωση ομήρων για παύση, αναφορές NYT (2 π.μ.)

Το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση έως και 15 ομήρων με αντάλλαγμα μια σύντομη αναστολή της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν την Τετάρτη οι New York Times.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βοήθησε στις συνομιλίες. Η παύση θα διαρκούσε τρεις ημέρες και θα έδινε χρόνο στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάσουν στη λωρίδα, σύμφωνα με την έκθεση των Times.

Αμερικανικά μαχητικά έπληξαν στόχο στη Συρία (1 π.μ.)

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε το «χτύπημα αυτοάμυνας» σε μια εγκατάσταση στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιήθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν για την αποθήκευση όπλων, δήλωσε ο Όστιν σε δήλωση το βράδυ της Τετάρτης.

Είπε ότι η επίθεση από δύο πολεμικά αεροσκάφη F-15 ήταν «μια απάντηση σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον του προσωπικού των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία» από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ο Όστιν πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «δεν έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ και κατηύθυνε τη σημερινή δράση για να καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους».

Αμερικανικό drone καταρρίφθηκε ανοιχτά της ακτής της Υεμένης (1 π.μ.)

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό drone MQ-9 καταρρίφθηκε από μαχητές Χούτι στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος το βράδυ της Τετάρτης. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι Χούτι, μια φυλή από τη βορειοδυτική Υεμένη, της οποίας η εξέγερση κατά της κυβέρνησης το 2014 προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο, υποστηρίζονται από το Ιράν.

Εκτόξευσαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ στις 19 και 31 Οκτωβρίου και απείλησαν με περαιτέρω επιθέσεις εάν οι ισραηλινές δυνάμεις δεν τερματίσουν την εκστρατεία τους εναντίον των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και το Ισραήλ και η Υεμένη απέχουν περίπου 1.000 μίλια μεταξύ τους στο στενότερο σημείο τους, η εμπλοκή των Χούτι έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την επέκταση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία Σκοτώνουν μαχητές της Χεζμπολάχ (11:30 μ.μ.)

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή γύρω από τη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, σκοτώνοντας τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ισραηλινά πλήγματα στόχευαν επίσης την αεράμυνα στη νότια Συρία, ανέφερε η οργάνωση.
Το Ισραήλ λέει ότι 50.000 κάτοικοι της Γάζας μετακόμισαν στο νότο την Τετάρτη (9:00 μ.μ.)

Περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα μετακινήθηκαν την Τετάρτη από το βόρειο τμήμα του εδάφους, όπου εδρεύουν οι περισσότεροι μαχητές της Χαμάς και διεξάγονται οι σκληρότερες μάχες, προς τα νότια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Το Ισραήλ θεσπίζει περιορισμένες παύσεις στις επιθέσεις του για να επιτρέψει στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα και θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία να το πράξουν την Πέμπτη, είπε ο Χαγκάρι. Νωρίτερα, το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι υπήρξαν «μικρές τακτικές παύσεις» διάρκειας περίπου μίας ώρας για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας.