Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι ισραηλινές αρχές. Δεν θα υπάρξει «παύση» των μαχών σήμερα, είπε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, ο Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Κανένας από τους δύο δεν έδωσε εξηγήσεις.
Η δήλωση και η ανακοίνωση καταγράφονται ενώ η ανακωχή και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονταν σήμερα. Ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το μεσημέρι, έπειτα από την εφαρμογή της ανακωχής στις 10:00.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μάλιστα προσκαλέσει χθες Τετάρτη το βράδυ δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από το μεσημέρι σήμερα.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Η εκεχειρία στη Γάζα αναβλήθηκε εξαιτίας λεπτομερειών στον κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν
Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλεπόταν αρχικά για σήμερα, αναβλήθηκε ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες «της τελευταίας στιγμής» για «τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν» σε ένα τρίτο μέρος.
«Το Κατάρ, σε συντονισμό με τους Αιγυπτίους και τους Αμερικανούς, πρόκεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες σήμερα» την ώρα έναρξης της εκεχειρίας, διευκρίνισε.
Ήδη, δήλωσε, «υπήρξε (χθες, Τετάρτη) μια ανταλλαγή καταλόγων ονομάτων κρατουμένων από τα δύο στρατόπεδα μέσω των καταριανών και αιγύπτιων μεσολαβητών».
«Η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 ομήρους γυναίκες και παιδιά -κάτω των 19 ετών- και ταυτόχρονα 30 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν και η συμφωνία θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο», με φόντο το σταμάτημα των μαχών στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας και περιορισμένες υπερπτήσεις ισραηλινών αεροπλάνων στον βορρά, ανέφερε.
«Η καθυστέρηση οφείλεται σε λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής σχετικά με τα ονόματα ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο που θα παραδοθούν», πρόσθεσε.
Αρχικά προτάθηκε «να παραδοθούν μέσω του Ερυθρού Σταυρού και να οδηγηθούν στην Αίγυπτο», που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, πριν τους παραλάβει «η ισραηλινή πλευρά», δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος που έχει γνώση για τις διαπραγματεύσεις.
«Μετά προτάθηκε να γίνει κατ’ αρχάς μια ιατρική επίσκεψη από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού για να βεβαιωθούν για την κατάσταση της υγείας των ομήρων» και μετά μια ιατρική επίσκεψη στους άλλους άμαχους ομήρους «για να βεβαιωθουν για την κατάσταση της υγείας τους», πρόσθεσε.
«Η Χαμάς είναι έτοιμη να συμφωνήσει με όλους τους μηχανισμούς που θα αποφασισθούν. Θα εφαρμόσει αυτόν που θα επιλεγεί», διαβεβαίωσε ακόμα.
«Οι καταριανοί, αιγύπτιοι και αμερικανοί μεσολαβητές θα φροντίσουν για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και θα σημειώσουν αν υπάρξουν παραβιάσεις. Αυτοί θα είναι οι εγγυητές της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας και των συνομιλιών για να φθάσουμε σ’ αυτή».
Το Κατάρ δήλωσε σήμερα πως οι διαπραγματέυσεις αυτές συνεχίζονται «με θετικό τρόπο» και πως η συμφωνία της εκεχειρίας «θα εφαρμοσθεί μέσα στις επόμενες ώρες».
Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους πενήντα ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948, με κάπου 1.200 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με τις αρχές.
Άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που πήρε το 2007 την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, μικρό παλαιστινιακό θύλακα περίπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπό ασφυκτική πολιορκία του ισραηλινού στρατού από την 9η Οκτωβρίου, που συμπεριλαμβάνει τη διακοπή του εφοδιασμού με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.
Στις επιχειρήσεις αντιποίνων του στρατού του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 5.800 και πλέον παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Δεν θα απελευθερωθούν όμηροι πριν από αύριο, Παρασκευή, λένε Ισραήλ και ΗΠΑ
Η απελευθέρωση των ομήρων στο πλαίσιο μιας προσωρινής εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους μαχητές της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από αύριο, Παρασκευή, ανακοίνωσαν ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και οι ΗΠΑ, διαλύοντας τις ελπίδες συγγενών ότι μερικοί μπορεί να απελευθερώνονταν σήμερα.
Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν νωρίς χθες, Τετάρτη, σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, ώστε να επιτραπεί η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι, που κρατούνται από μαχητές στο θύλακα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τουλάχιστον 150 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.
Η ώρα έναρξης της εκεχειρίας και της απελευθέρωσης των ομήρων, που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσης που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε πως μεσολαβητές είχαν επιδιώξει να ξεκινήσει η διαδικασία σήμερα στις 10 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Παλαιστίνιος αξιωματουχος δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εκεχειρία αναβλήθηκε λόγω συνομιλιών «της τελευταίας στιγμής» σχετικά με τα «ονόματα ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν» σε ένα τρίτο μέρος.
«Το Κατάρ, σε συντονισμό με τους Αιγυπτίους και τους Αμερικανούς, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα μέσα στις επόμενες ώρες» την ώρα έναρξης της εκεχειρίας, διευκρίνισε.
Μιλώντας επίσης σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζίν μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι δήλωσε πως μια ανακοίνωση για την έναρξη της εκεχειρίας μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες λίγες ώρες. Το Κατάρ μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.
«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων μας προχωρούν και συνεχίζονται διαρκώς», ανέφερε ο ισραηλινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζάτσι Χανεγκμπί σε δήλωσή του που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.
«Η έναρξη της απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθεί με βάση την αρχική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και όχι πριν από την Παρασκευή», ανέφερε.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον δήλωσε πως γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων επιμελητειακών λεπτομερειών για την απελευθέρωση. «Αυτό προχωρεί και ελπίζουμε πως η εφαρμογή θα αρχίσει το πρωί της Παρασκευής», δήλωσε η Γουάτσον.
Όμως οι μάχες δεν κόπασαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις αναφορές.
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο κύματα επιθέσεων ισραηλινών αεροσκαφών και πυροβολικού έπληξαν την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης σε άλλα τμήματα της Γάζας, περιλαμβανομένων των καταυλισμών Τζαμπαλίγια και Νουσεϊράτ.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν την προηγουμένη αεροπορικά πλήγματα σε περισσότερους από 300 στόχους της Χαμάς. Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές από ανεξάρτητη πηγή.
Στο Ισραήλ, σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες από τη Γάζα ήχησαν σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με το θύλακα, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.
Το δημόσιο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Kan μετέδωσε επικαλούμενο ανώνυμο ισραηλινό αξιωματούχο πως υπήρξε καθυστέρηση 24 ωρών στην εκεχειρία επειδή η συμφωνία δεν είχε υπογραφεί από τη Χαμάς και από το Κατάρ που μεσολάβησε γι’ αυτή. Ο αξιωματούχος είπε πως αισιοδοξούν ότι η συμφωνία θα εφαρμοσθεί μόλις υπογραφεί.
«Κανείς δεν είπε ότι θα γίνει αύριο απελευθέρωση εκτός από τα μέσα ενημέρωσης … Χρειάστηκε να κάνουμε σαφές ότι δεν θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή λόγω της αβεβαιότητας με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι οικογένειες των ομήρων», δήλωσε πηγή στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Kan.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάσουν, ανέφεραν επίσης πως η παύση στη μάχη με τη Χαμάς δεν θα αρχίσει πριν από αύριο, Παρασκευή. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι το Ισράηλ δεν έχει ακόμη λάβει τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.
Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμιά αναφορά σε ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε αργά χθες, Τετάρτη. Η δήλωση του Χανεγκμπί δόθηκε στη δημοσιότητα περίπου μία ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι η βοήθεια θα αρχίσει να φθάνει σε μεγάλες ποσότητες στη Γάζα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι.
Οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημέρων, με ρυθμό τουλάχιστον 10 την ημέρα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η εκεχειρία θα μπορεί να παρατείνεται μέρα με τη μέρα εφόσον άλλοι 10 όμηροι απελευθερώνονται κάθε ημέρα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε ένα κατάλογο με 300 ονόματα φυλακισμένων Παλαιστινίων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν.
Η Χαμάς ανακοίνωσε πως οι αρχικοί 50 όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 παλαιστινίων γυναικών και παιδιών φυλακισμένων στο Ισραήλ. Εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα και καύσιμα θα εισέλθουν στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ θα σταματήσει όλες τις αεροπορικές επιδρομές στη νότια Γάζα και θα τηρήσει στο βορρά απαγόρευση των πτήσεων για έξι ώρες καθημερινά στη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε η Χαμάς.
Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ συζήτησε για την εκεχειρία και τη βοήθεια στη Γάζα με τον Άντονι Μπίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ δέχθηκε ένα τηλεφώνημα το βράδυ της Τετάρτης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν για τη συμφωνηθείσα εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.
“Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους για να σταματήσει η επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα και τα περίχωρά της, και να τηρηθεί οποιαδήποτε συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Επιπλέον συζήτησαν για τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης”, μετέδωσε το SPA.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας “τόνισε την κατηγορηματική απόρριψη από το βασίλειο του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας, καθώς και ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κινηθεί σοβαρά και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει όλες τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τις επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου” από το Ισραήλ, σύμφωνα με το SPA.