Αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αδυναμία να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και για την επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, άσκησε o ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μια επιστολή στην κολλητή του, την κυρία φον ντερ Λάιεν, για ένα θέμα που είναι απόλυτη αρμοδιότητά του. Ο ίδιος είχε πει έναν μήνα μετά τις εκλογές του Ιουνίου ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει μπανανία πολυεθνικών. Γίναμε μπανανία πολυεθνικών με αυτόν πρωθυπουργό και τώρα αντί να επιβάλλει ο ίδιος μέτρα και να πάρει πρωτοβουλίες, λέει “λύσε μου το πρόβλημα φον ντερ Λάιεν” μετά από τέσσερα χρόνια. Ξέρετε πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Να σας πω εγώ. Θα πάρει την επιστολή η κυρία φον ντερ Λάιεν -που δεν θα είναι και πρόεδρος τους επόμενους μήνες, άρα διευκολύνεται ο κ. Μητσοτάκης- θα αρχίσει ένας διάλογος για να δημιουργηθούν κάποιοι μηχανισμοί μετά από μια τριετία-τετραετία. Άρα, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», ανέφερε δηκτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Σχολίασε πώς ο πρωθυπουργός ανέφερε για πέμπτη ή έκτη φορά σε έναν χρόνο ότι “τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω” όμως οι πολίτες βιώνουν υπερτετραπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα από τον μέσο όρο της Ευρώπης τον Μάρτιο και υπετριπλάσιο τον Απρίλιο. «Τι, λοιπόν, είναι πίσω μας; Μπροστά μας είναι όλα τα δύσκολα» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ λέγοντας πώς πρόκειται για «ψευδεπίγραφο εκσυγχρονισμό» και «ψευδεπίγραφη επιτελικότητα» της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. «Τι επιτελικό κράτος είναι αυτό που κρατά σε ομηρία 15.000 Έλληνες και δεν μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους;» παρατήρησε
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε τα προβληματικά σημεία ως προς την ιθαγένεια και τη γλώσσα και την ανυπαρξία μηχανισμού εποπτείας της εφαρμογής της, στοιχεία που την καθιστούν -όπως είπε- “κουτσή” και κατέκρινε έντονα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα πρωτόκολλα αν έρθουν τώρα να ψηφιστούν, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, για εμένα είναι λάθος, διότι δικαιώνεις τον αλυτρωτισμό. Δεν μπορεί να περιφρονούν τη συμφωνία, να καταπατούν βασικά στοιχεία της και να λες ότι εμείς τα ψηφίζουμε. Τώρα δεν μπορούν να κυρωθούν. Είναι αυτογκόλ από τα αποδυτήρια. Και δεν ξέρω πραγματικά γιατί το λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μου φαίνεται ιδεοληπτικό» τόνισε.
Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στα όσα είπε, χθες σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. «Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ από τη στενοχώρια μου που δεν θα με πάρει τηλέφωνο. Έχω… σοκαριστεί», είπε χαρακτηριστικά. «Θέλω να μου πείτε μια πρωτοβουλία που πήρε ο κ. Κασσελάκης και επέφερε ένα τραύμα στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε και προσέθεσε: «Με εμάς, το καλοκαίρι του 2022 έφυγε το μισό Μαξίμου. Στις δημοτικές εκλογές με τους δικούς μας υποψήφιους έχασαν όλους τους μεγάλους δήμους. Πριν από έναν μήνα κάνω πρόταση δυσπιστίας και ξαναφεύγει το μισό Μαξίμου. Αν θυμάστε στην πρόταση δυσπιστίας έλεγε ότι θα είναι κοκορομαχίες. Όταν χρειάζεται να συγκρουστούμε, συγκρουόμαστε παραγωγικά και νικηφόρα. Όταν χρειάζεται να συναινέσουμε, συναινούμε λογικά με τις αξίες μας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κασσελάκης έχει μια ιδιότυπη ασυλία και από τη Νέα Δημοκρατία και την εγχώρια ολιγαρχία. «Το μιντιακό σύστημα που ελέγχει ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιβάλει ως αντίπαλό του αυτήν την κατάσταση, πολύ απλά για να μην έχει πολιτικό αντίπαλο» εξήγησε, επισημαίνοντας την ανακολουθία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το Πόθεν Έσχες του.
Όσο αφορά το διακύβευμα των Ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πώς «το κρίσιμο είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της αλαζονείας του 41% και ενίσχυση της αξιόπιστης, προοδευτικής αντιπολίτευσης». «Αν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό, μπορεί να ενοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στη συντήρηση την επόμενη ημέρα. Γιατί, στο τραπέζι που θα κάτσουμε πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά να συγκροτήσουμε αυτό το μέτωπο, μπορούν να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι. Στο τραπέζι του κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να πάει κανείς, ήδη έφυγαν» σχολίασε.