Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, αλλά όχι την Κοζάνη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid -19 στην Ελλάδα, παρουσία της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς από Δευτέρα 12 Απριλίου αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα με click in shop και click away, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away. Στην Κοζάνη δεν θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Παράλληλα ανακοίνωσε από 12 Απριλίου την επαναλειτουργούν των καταστημάτων του ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τα ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη..
Σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο είπε ότι αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού/εμβαδού έχει ως εξής:
Για επιφάνειες έως 500 τμ ένα άτομο ανά 25 τμ, για επιφάνειες άνω των 500 τμ, κάθε 100 τμ πλέον των 500 τμ, επιτρέπεται ένας πελάτης επιπρόσθετα.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» η Περιφερειακή Ενότητα της Κω και ο δήμος Ήλιδας
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν η Περιφερειακή Ενότητα της Κω και ο δήμος Ήλιδας της ΠΕ Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.
Ως εκ τούτου στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι εξής περιοχές:
– η Περιφέρεια Αττικής,
– η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας,
– οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού) και Ευρυτανίας
– οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας
– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας
– η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης
– η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου
– η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφερειακή Ενότητα Κω
– οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου
– ο δήμος Ρόδου
– ο δήμος Χίου
– ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων
– οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας
– ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών
– ο δήμος Καρδίτσας
– οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης
– οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών
– ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Οι περιοχές που παρουσιάζουν βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας
Την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε αρκετές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να «κατεβαίνουν» από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Για το λόγο αυτό από τη Δευτέρα 12/4 στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (δηλαδή στο κόκκινο) εντάσσονται η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.
Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο»). Επίσης, στο «κόκκινο» κατεβαίνουν οι δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας καθώς και ο δήμος Σκιάθου.