Στο αρχείο τίθεται το ποινικό σκέλος για την πολύκροτη υπόθεση διάρρηξης θυρίδων από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου καταγγέλθηκε ότι υπεξαιρέθηκαν μετρητά, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα τιμαλφή, συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, κατά το διάστημα 2011-2015.
Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που εξέδωσε, αποφάσισε την απαλλαγή των έξι κατηγορουμένων τραπεζικών υπαλλήλων, συνταξιούχων και εν ενεργεία, που διώκονταν για υπεξαίρεση. Με το ίδιο βούλευμα δε, το 3μελές Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για έναν ακόμη κατηγορούμενο που απεβίωσε.
Παρότι από την διενεργεθείσα αστυνομική έρευνα προέκυψαν «κενά» ασφαλείας στο τμήμα τραπεζικών θυρίδων, εντούτοις το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφαίνεται ότι «μόνο η δυνατότητα των κατηγουρούμενων τραπεζικών υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στο χώρο του θησαυροφυλακίου και στα κλειδιά των θυρίδων δεν αρκούν για να θεμελιώσουν αντικειμενικά την αποδιδόμενη σ’ αυτούς ποινική ευθύνη». Όπως αναφέρεται στο απαλλακτικό βούλευμα, από την έρευνα δεν προέκυψε με βεβαιότητα ούτε ο τρόπος που άνοιξαν οι δράστες τις θυρίδες ούτε τα πρόσωπά τους.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, όταν ιδιοκτήτες των τραπεζικών θυρίδων κατήγγειλαν την παραβίασή τους και την υπεξαίρεση του περιεχομένου τους. Οι ίδιοι μηνυτές προσέφυγαν και στα αστικά δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης, λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας, ενώ ήδη εκδόθηκαν αποφάσεις που τους δικαιώνουν.