Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και εθελούσια έξοδο των εργαζομένων σε αυτές, όπως και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής».
«Είναι προφανές ότι θα πάμε σε σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός και πρόσθεσε: «Λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -είναι πολιτική της ΕΕ αυτό- ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά! Οι εθελούσιες έξοδοι, λοιπόν, έχουν να κάνουν και με την απολιγνιτοποίηση, αλλά και φυσικά με το μεγαλύτερο σε ηλικία προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Άλλωστε έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν πετυχημένα μοντέλα εθελούσιας εξόδου από τα οποία οι εργαζόμενοι βγήκαν ωφελημένοι. Σας θυμίζω και την περίπτωση της Ολυμπιακής, αλλά- για να μην μιλώ για κάτι που έκανα εγώ- και το μοντέλο Βουρλούμη στον ΟΤΕ».
Ο υπουργός καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση της ΔΕΗ, τόνισε ωστόσο ότι ευθύνες φέρουν και οι θεσμοί. «Ως Νέα Δημοκρατία», είπε, «προειδοποιήσαμε επανειλημμένα για το θέμα της ΔΕΗ. Αλλά το πρόβλημα, τώρα που το ζω από μέσα, είναι ακόμα χειρότερο».
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι η προσφορότερη επιλογή ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία της ΔΕΗ χωρίς να απαξιωθεί η εταιρεία.
«Η άλλη επιλογή ήταν η πώληση υδροηλεκτρικών. Θεωρούμε όμως ότι, με δεδομένη τη μετάβαση της Ευρώπης σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το να μείνουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη ΔΕΗ, θα είναι ουσιαστική στήριξη αλλά και σύμμαχος στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όταν η εταιρεία θα έχει εξυγιανθεί», τόνισε και κατέληξε: «Είναι άκρως υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αυτοί ιδιωτικοποίησαν το 24% του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή, δεν τους ενοχλεί η ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς, αλλά τους ενοχλεί η ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής;»
Αναφορικά με το “καυτό” θέμα των τιμολογίων, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν ό,τι πλήρωναν. “Η ΔΕΗ θα εισπράττει περισσότερα χρήματα σε κάθε τιμολόγιο αλλά η αύξηση αυτή θα εξισορροπηθεί απολύτως για τον καταναλωτή από δύο μειώσεις στο ίδιο τιμολόγιο: τη μείωση του ΦΠΑ που έκανε λίγο πριν τις ευρωεκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, όσων δηλαδή πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.
Στο στόχαστρο όμως του υπουργού Ενέργειας βρίσκονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. “Η ΔΕΗ έχει εργαλεία να εισπράξει τα χρωστούμενα. Φυσικά με κοινωνική ευαισθησία απέναντι στα νοικοκυριά που πραγματικά έχουν πρόβλημα να εξοφλήσουν λογαριασμούς. Στόχος μας είναι τα μεγάλα ψάρια”.
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης αποκαλύπτει πως “στις 7 Αυγούστου θα έρθει στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτεριθκών, Φράνσις Φάνον, μαζί με τους ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο, για να συζητήσουμε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, με έμφαση στον αγωγό φυσικού αερίου East Med”.