«Τα μέτρα της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις είναι ανεπαρκή και για την εργασία είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σε σημερινή της συνέντευξη στον “RealFm”.
Ειδικότερα τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιμένει στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο αφήνει εκτός πάρα πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ενώ ακόμη και για εκείνες που τη λαμβάνουν δεν είναι παρά ένα δάνειο που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος τους, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις χρειάζονται ενίσχυση ρευστότητας η οποία να τους επιτρέψει να ανοίξουν και να λειτουργήσουν».
Στον αντίποδα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, είναι «να υπάρξει μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις με βάση τον αριθμό των εργαζομένων τους, συγκεκριμένα 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο με ένα ταβάνι στην επιδότηση» και παράλληλα, «μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%». «Αυτός ο συνδυασμός μέτρων μπορεί να δώσει πραγματικά μία ανάσα και να διευκολύνει την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Διότι αν αρχίσουν να βάζουν λουκέτα θα έχουμε μία βαθιά και μακρά στο χρόνο ύφεση, από την οποία δεν θα έχουμε γρήγορη ανάκαμψη», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, επίσης, ότι «το σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά εργασίας», καθώς «στους εργαζόμενους έχουν δοθεί τρεις δρόμοι: ή θα απολυθούν, ή θα είναι σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας, ή θα μειωθούν οριζόντια οι μισθοί τους κατά 20%». Το μοντέλο της επιδοτούμενης εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθού, τόνισε, «δεν διευκολύνει την επιχείρηση στο λεγόμενο μισθολογικό ή μη μισθολογικό κόστος, ο εργαζόμενος χάνει 20% του μισθού του και το κράτος επιδοτεί», δηλαδή «είναι μία επιλογή από την οποία όλα τα μέρη βγαίνουν χαμένα».
Αναφερόμενη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το πακέτο ενίσχυσης των κρατών-μελών της Ε.Ε., επισήμανε ότι «είναι μία κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη, που δείχνει ότι όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη πραγματικής ενίσχυσης της οικονομίας, της αγοράς και των επιχειρήσεων είναι στη σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι «η κριτική περί “ λεφτόδεντρων” ήταν τελικά μία εντελώς ατυχής κριτική από την κυβέρνηση». Σημείωσε, τέλος, ότι στην πρόταση «υπάρχουν και γκρίζα σημεία, δηλαδή αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες και το τι θα γίνει τελικά στη Σύνοδο Κορυφής».