Μητσοτάκης: Στα 713 ευρώ αυξάνεται από 1η Μαΐου ο βασικός μισθός

Από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ευρώ ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εισόδημα των σχεδόν 650.000 εργαζόμενων αυτής της κατηγορίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμά του το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 20-4-2022.

Αύξηση του βασικού μισθού κατά 50 ευρώ τον μήνα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναλυτικά είπε, με τον τρόπο αυτό, από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. «Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμα που απηύθυνε για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Υπ. Εργασίας: Πώς διαμορφώνεται ο νέος κατώτατος μισθός – Αναλυτικά παραδείγματα

«Καθημερινά σε πόλεις και γειτονιές συναντώ εργαζόμενους, και κυρίως νέους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η κοινή αγωνία που διακρίνω στα πρόσωπα όλων είναι η ακρίβεια από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές στο ρεύμα, στο ράφι του σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο.

Ακούν για την οικονομία που αναπτύσσεται, διαπιστώνουν πολλές θετικές αλλαγές, όμως αναρωτιούνται αν αυτή η ανάπτυξη τους αφορά πραγματικά. Αισθάνονται ότι, χωρίς βοήθεια από την οικογένεια, δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Ειδικά, μάλιστα, αν είναι αναγκασμένοι και να νοικιάζουν σπίτι», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Και επισημαίνει: «Έχουν δίκιο. Γιατί οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας. Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί. Και, βέβαια, τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους.

Ακριβώς σε αυτούς, λοιπόν, απευθύνεται η σημερινή μου απόφαση. Έτσι, από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους.

Οφείλω να σημειώσω πως η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση. Την οποία και θα εισηγηθώ με θέρμη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Γιατί σε κάθε κοινή δοκιμασία, κοινή είναι και η ευθύνη. Και όπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη.

Πρόκειται για επιλογή που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Όπως, συνεπώς, μία οικογένεια διαχειρίζεται το σήμερα χωρίς να διακινδυνεύει το αύριο των μελών της, έτσι και η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί. Ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος.

Κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Και, πράγματι, η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 33 μήνες έχει υποχωρήσει 5 ολόκληρες μονάδες, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν.

Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα υπέρ της εργασίας. Όπως τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η Ψηφιακή Κάρτα. Η προστασία στους ταχυμεταφορείς. Οι γονικές άδειες. Και το πλαίσιο για την εργασία εξ αποστάσεως.

Τώρα είναι η σειρά να ενισχυθεί το μικρότερο εισόδημα και αυτό κάνουμε. Με μία κίνηση που την απαιτεί η κατάσταση. Που την αξίζουν οι εργαζόμενοι. Και που την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτή η σημαντική μεταβολή στο βασικό μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα. Αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών»

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι «άλλωστε, τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα. Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της».

Και τονίζει: «Θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα. Μένω πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Γι’ αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας.

Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης. Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Και κύριο μέλημά μου είναι να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή. Αλλά και να μην υπονομευθούν, από άστοχες κινήσεις, όσα μαζί καταφέραμε έως τώρα.

Έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οικονομίας μας. Αλλά, πάνω από όλα, έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες εργαζόμενους. «Ανάπτυξη για όλους» ήταν εξαρχής η υπόσχεσή μας. Και αυτόν το στόχο υπηρετεί η πολιτική μας. Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να τον πετύχουμε. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή Ανάσταση», καταλήγει στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον κ. Φρανκ Παλόνε, πρόεδρο της επιτροπής ενέργειας και εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η σαφής στάση που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας την Ουκρανία με ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός ανέλυσε το σχέδιο της Ελλάδας για την ενεργειακή της επάρκεια εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής διεθνούς κρίσης, καθώς και για την αυτάρκειά της στο μέλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας, προκειμένου να καταστεί πύλη εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνάντησηστο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

 

Γ. Οικονόμου: Είμαστε πολύ κοντά στις ανακοινώσεις σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό

“Είμαστε πολύ κοντά στις ανακοινώσεις. Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να είναι μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση”, δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στη χρονιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα ενημερώσει σήμερα αναλυτικά τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος για τον κατώτατο μισθό, θα τον ενημερώσει για τις απόψεις όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση, για τα συμπεράσματα και της εισηγήσεις της 5μελους επιτροπής των ειδικών έτσι ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό.

“Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πράγματα σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, κάτι που ο κόσμος το περιμένει”, υπογράμμισε ενώ δεν απάντησε για το ύψος του.

Σε ότι αφορά την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα συνεχιστεί και τον Μάιο η στήριξη της κυβέρνησης και πως η πολιτική που εφαρμόζεται έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην τιμή του καταναλωτή να είναι η 15η σε ακρίβεια στην Ευρώπη.

“Όντως οι τιμές του ρεύματος είναι πάρα πολύ υψηλές. Αυτή η απάντηση που έχουμε δώσει μέχρι τώρα θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της τέλος Μαίου. Ο πρωθυπουργός έχει πρωταγωνιστήσει για τη διαμόρφωσή της. Αν δεν υπάρξει, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται το δικό μας εθνικό σχέδιο, μια πολύ δραστική παρέμβαση η οποία θα έχει αποτύπωμα στον καταναλωτή και θα έχει και μεγάλη διάρκεια. Η παρέμβαση θα είναι στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή σε σχέση με το φυσικό αέριο και εξετάζονται σενάρια που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση των πολιτών. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να πούμε ποιο δρόμο θα διαλέξουμε και πως ακριβώς θα γίνει αυτό γιατί υπάρχουν και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση η χώρα θα παρέμβει ακόμα πιο δραστικά, πιο αποφασιστικά”, υπογράμμισε.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι στην περίπτωση που κινηθούμε στην κατεύθυνση του εθνικού σχεδίου, σκοπός μετά είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατό και ενδεχομένως να έχει και μία αναδρομική ισχύ για ένα κομμάτι.

“Γίνεται σοβαρή προετοιμασία και επεξεργασία για να υπάρξει ουσιαστική και δραστική παρέμβαση που να την αντέξει η οικονομία και ο προϋπολογισμός”, συμπλήρωσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι είναι σωστό να λέμε ότι έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά.

“Πάντοτε οφείλεις να κρατάς εφεδρείες. Η Ευρώπη όντως δεν έτρεξε με την ταχύτητα που έτρεξε στην πανδημία. Η χώρα πολλές φορές βγήκε πριν από την Ευρώπη να στηρίξει και να πάρει μέτρα. Όταν γινόντουσαν αυτές οι δηλώσεις δεν υπήρχε στον ορίζοντα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η πρώτη διατάραξη ήταν μετά την έξοδο από την πανδημία και φούντωσε με την κρίση στην Ουκρανία. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη , αντιλαμβάνεται ότι η ακρίβεια είναι προϊόν εξωγενούς κρίσης”, συνέχισε.

Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση τόνισε: “Να δούμε τι επικαλούνται ότι έκαναν άλλες χώρες και δεν έκανε η χώρα μας.

Ο λόγος για τον οποίο η χώρα δεν επέλεξε μέχρι στιγμής να αξιοποιήσει φορολογικά εργαλεία για την καταπολέμηση των ανατιμήσεων είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Δεν έχεις τη βεβαιότητα ότι θα έχει οριζόντιο αποτέλεσμα σε όλους και τα έσοδα στη χώρα μας είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα με αυτούς τους έμμεσους φόρους. Υπήρξαν κάποιες χώρες που αξιοποίησαν τα φορολογικά εργαλεία. Η χώρα μας προτίμησε να στηρίξει απευθείας τον καταναλωτή”

Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα και αύριο αρχίζει η εκταμίευση των 200 ευρώ σε περίπου 1,7 εκ συμπολίτες μας ενώ τόνισε πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Για την πανδημία και τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο υγείας είπε ότι είναι αναγκαία πριν το Πάσχα και για να δοθούν απαντήσεις για τη φάση που βρισκόμαστε, τη διαδρομή που έχουμε διανύσει, τι πρέπει να προσέχουμε. “Αρκετός κόσμος έχει νοσήσει, το τείχος ανοσίας έχει ενισχυθεί, έχουμε εμβόλιο, έχουμε φάρμακο, έχουμε επιπλέον θωράκιση που επιτρέπει και σε εμάς να περάσουμε σε μία δεύτερη φάση”, είπε ενώ για τη νέα ηπατίτιδα είπε ότι όλα πρέπει να τα παρακολουθεί κανείς και ότι δεν βλέπει κάποιο ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας.

Για το στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές είπε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί και ότι “έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές”.

“Όταν γίνουν οι εκλογές δικαιούται κανείς να υποστηρίζει, ότι εκεί οι πολίτες θα κρίνουν, θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουμε. Σε ένα κόσμο γενικευμένης αστάθειας η χώρα χρειάζεται σταθερή και στιβαρή κυβέρνηση. Ο κόσμος θα μπορεί με σαφήνεια να διαλέξει. Οι εποχές απαιτούν σύνεση, σωφροσύνη, να μην προσπαθείς να πείσεις ότι θα βγάλεις λαγούς από το καπέλο, να μην επιμένεις σε ρητορική που μυρίζει ναφθαλίνη”, συμπλήρωσε.

Με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχουμε έναν πολιτικό αρχηγό 15 χρόνια ο οποίος την ώρα που κόσμος αλλάζει δίνει την ίδια απάντηση.

“Τα ίδια το 2015, το 2012.. Η ίδια ερμηνευτική διάθεση. Αυτό είναι χάσμα. Στις εκλογές ψηφίζει ο κόσμος. Δεν θεωρούμε δεδομένη την ψήφο κανενός πολίτη”, υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είπε ότι ο επικεφαλής το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να σταματήσει να λέει τι δεν θέλει και να πει τι θέλει. “Αν υπάρχει διαφορά 20 μονάδων του πρώτου κόμματος από το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, θα πει ο κ. Ανδρουλάκης θα πει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός;”, πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα απάντησε πως είναι “πολύ δύσκολο”.