Αύξηση κατά 139,7% παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 3,84 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 176,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,318 δισ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 81,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,037 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 1,770 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 170,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 201,4% και διαμορφώθηκαν στα 548 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 157,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 671 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 348,0% και διαμορφώθηκαν στα 345 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, αύξηση κατά 143,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 303 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 200,6% και διαμορφώθηκαν στα 194 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 205,4% και διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρώ.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στο επτάμηνο αυξήθηκε κατά 51,4% και διαμορφώθηκε σε 4,550 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 3,006 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 134,2% και αυτή από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 24,1%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε άνοδο κατά 156,3% και διαμορφώθηκε σε 801.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 343,6% σε 389.000 ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 49,9% και διαμορφώθηκε σε 268.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 53,2% σε 135.000 ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 38,3% και διαμορφώθηκε σε 31.000 ταξιδιώτες.
Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να εμφανίσει στο επτάμηνο πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 897 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Β. Κικίλιας: Αυξημένη κατά 20% η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στη χώρα μας φέτος
Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να «φτάσουμε» και τα 12 δισ. ευρώ έσοδα φέτος από τον τουρισμό, όπως άλλωστε σημειώνουν οι θεσμικοί τουριστικοί παράγοντες, δημοσιοποίησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλας. Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι καταγράφεται 20% αύξηση στη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τουριστικά έσοδα.
Παραμένοντας στην πορεία της τουριστικής κίνησης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «προσδοκία είναι να μπορέσουμε αυτή την εξαιρετική τουριστική εμπειρία που προσφέρουμε σε όλους τους επισκέπτες μας, να την έχουμε σε υψηλά επίπεδα για το φθινόπωρο και τον Οκτώβριο, ίσως και για τις αρχές του Νοεμβρίου».
Την ίδια στιγμή στάθηκε στη σημασία του τουρισμού στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι αναθεωρημένοι δείκτες των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία έχουν εν πολλοίς να κάνουν με την αύξηση των τουριστικών ροών. Στο σημείο αυτό, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι το υπουργείο Τουρισμού είναι ένα αναπτυξιακό υπουργείο, ένα οικονομικό υπουργείο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι «επιστρέφουμε στους πολίτες το μέρισμα της ευημερίας που δίνει ο τουρισμός στη χώρα».
Στην παρέμβαση του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στάθηκε στις οριζόντιες δράσεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Εύβοια, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής καμπάνιας, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος τόνισε ότι τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος για να μπορέσει να επανέλθει η περιοχή και να ευημερήσουν οι κάτοικοί της.
Στα μέχρι τώρα πεπραγμένα του υπουργείου, ο υπουργός ανέφερε τη μεγάλη μάχη, όπως είπε, για να παραμείνουν ανοιχτές οι πτήσεις από την Αμερική μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν. «Δώσαμε μεγάλη μάχη να παραμείνουν μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν ανοιχτές οι πτήσεις από την Αμερική. Μιλάμε για 8 πτήσεις από αμερικανικές εταιρείες και μία από την Emirates, που έδωσαν τεράστια προστιθέμενη αξία και στην Αθήνα και την Αττική και σε όλη τη χώρα. Δεν υπήρχε αυτό ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια. Το ότι θα παραμείνουν ανοιχτές αυτές οι πτήσεις μέχρι το τέλος της σεζόν και μάλιστα τώρα, με τα πολύ ευχάριστα νέα, τα οποία χθες προανήγγειλε ο κ. Λαμπρινίδης, ότι από 1η Νοεμβρίου ανοίγει η δυνατότητα των εμβολιασμένων Ευρωπαίων πολιτών να επισκέπτονται την Αμερική».
Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα ατζέντα του υπουργείου, δημιουργείται, όπως είπε ο υπουργός, ψηφιακός χάρτης στον ΕΟΤ, έτσι ώστε να μπορούν πολύ πιο εύκολα οι δυνητικοί επισκέπτες από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση, να μπουν και να δουν ακριβώς τι θέλουν, φυσικά με διασύνδεση με τα πολιτιστικά μας μνημεία. Παράλληλα, ειδική αναφορά έγινε για τον πυλώνα της διαχείρισης κρίσεων, αλλά και τουριστικής εκπαίδευσης, με στόχευση τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι ο τουρισμός δεν πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο. Υπάρχει ένα παγκόσμιο πλαίσιο, ασταθές ακόμα, με πολλά ζητούμενα και πολλά δεδομένα και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί βραχυπρόθεσμα και με όλα τα προβλήματα του κλάδου. «Θα “ τρέξουμε” μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση αυτού του πλαισίου, όπως για παράδειγμα πώς θα διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κρίση ή πώς θα ενδυναμώσουμε τον τουρισμό στην ηπειρωτική χώρα, σε δευτερογενείς προορισμούς», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.