Βουλή-Προκαταρκτική: Υπόμνημα κατέθεσε ο Τριαντόπουλος – Στις 4 Απριλίου καταθέτουν τα κόμματα τις θέσεις τους

Με την ανάγνωση του πορίσματος του ελεγχόμενου Χρήστου Τριαντόπουλου και μετά τη διεξαγωγή ψηφοφορίας από την οποία απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Η πρόταση της πλειοψηφίας που ψηφίσθηκε μόνο από τους βουλευτές- μέλη της ΝΔ ήταν να δοθεί προθεσμία μίας εβδομάδας (έως τις 4 Απριλίου) για να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη σύνταξη πορίσματος και τη Δευτέρα 7 Απριλίου η επιτροπή θα συνεδριάσει για τελευταία φορά προκειμένου οι θέσεις των κομμάτων να ενταχθούν σε ενιαίο κείμενο και αμέσως μετά το κείμενο θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Καραμπατσώλη υποστήριξε ότι μετά το Υπόμνημα του κ. Τριαντόπουλου δεν χρειάζεται καμία άλλη προανακριτική πράξη, όπως καταθέσεις μαρτύρων ή μελέτη εγγράφων και μπορεί να παραπεμφθεί η υπόθεση στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ η οποία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια και συστάθηκε η προκαταρτική επιτροπή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με αυτή την διαδικασία, της μη κλήτευσης μαρτύρων. ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Νίκη, μάλιστα αποχώρησαν πριν την ανάγνωση του Υπομνήματος του κ. Τριαντόπουλου στην Επιτροπή.

Την πρόταση της πλειοψηφίας, με την οποία ολοκληρώνονται και τυπικά οι συνεδριάσεις της Επιτροπής, καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία παραβιάζει το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τους Ποινικούς Κώδικες και οδηγεί την υπόθεση σε ακυρότητα.

Ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Παναγής Καππάτος διάβασε το Υπόμνημα του κ. Τριαντόπουλου και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής.

Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παναγής Καππάτος παρέλεβε νέα εξώδικη δήλωση που απέστειλε η Μαρία Καρυστιανού, με την οποία δηλώνει «στήριξη της κατηγορίας κατά τα άρθρα 63, 67 επ. και 82 επ. ΚΠΔ κατά του υπόπτου Χρήστου Τριαντόπουλου και των συμμετοχών αυτού». Προτείνει να κληθούν 17 μάρτυρες προς εξέταση, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πέντε ακόμη πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της περιόδου της σιδηροδρομικής τραγωδίας και να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής χωρίς εξέταση μαρτύρων και διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Το εξώδικο της κ. Καρυστιανού επιδόθηκε στα μέλη της Επιτροπής.