Ψηφίστηκε, από την ολομέλεια, το νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση των επιδόσεων εγγράφων. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
«Αξιοποιώντας αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες, προβαίνουμε στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό προς όφελος του πολίτη, που εφεξής θα μπορεί να απολαμβάνει ευκολότερα, ταχύτερα, υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιείται και ένα πάγιο αίτημα των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την σταδιακή αποδέσμευσή τους από καθημερινές διαδικασίες που δεν σχετίζονται με την κύρια αποστολή τους», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.
Αν και η αντιπολίτευση έκρινε θετικές τις διατάξεις τροπολογίας, με την οποία αναγνωρίζονται δαπάνες μετακίνησης και έξοδα διημέρευσης για τους αστυνομικούς που κάνουν μεταγωγές, η τροπολογία δεν εξασφάλισε ομοφωνία, εξασφάλισε όμως ευρεία πλειοψηφία. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προώθησε, μέσα στην τροπολογία με τις θετικές διατάξεις για τους Έλληνες αστυνομικούς, και “φωτογραφική” διάταξη προκειμένου να εξοφληθεί εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων, όταν σε αυτή προϊστατο ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ. Έτσι υπέρ της τροπολογίας δήλωσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25.
Στο άρθρο 19 για την εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων υιοθετηθέντων από τη Βουλή των Ελλήνων τέκνων, μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, «ναι» ψήφισαν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΜέΡΑ25 που ψήφισε «παρών».
Στο άρθρο 20 για τον ορισμό της έννοιας εμπρηστικός μηχανισμός, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: «Ναι» ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής. «Όχι» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.
Στο άρθρο 21 «Προϋποθέσεις κατ’ εξαίρεση οπλοφορίας Αστυνομικών», η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν «ναι». Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση «παρών». Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 «όχι».
Στο άρθρο 28 για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η ΝΔ ψήφισε «ναι». Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ψήφισαν «όχι». Η Ελληνική Λύση ψήφισε «παρών».
Νωρίτερα, την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε διάταξη που περιελήφθη σε υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση των επιδόσεων δικαστικών εγγράφων και προβλέπει ότι θεωρούνται νόμιμες και κανονικές, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής που αφορούν σε υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, κατά το χρονικό διάστημα που είχε οριστεί, για την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων, σε άδεια. Με την τροπολογία, οι εν λόγω δαπάνες εκκαθαρίζονται και εξοφλούνται.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου είπε ότι η διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα συγκρότησης επιτροπής επιτροπείας και παρακολούθησης της λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια.
«Ξεπερνάμε με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη εμπόδιο, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη λειτουργία του συγκεκριμένου, πολύ σημαντικού θεσμού και ταυτόχρονα εργαζόμαστε εντατικά, στην κατεύθυνση προκήρυξης νέου διεθνούς διαγωνισμού, για την ανάδειξη αναδόχου, που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί, εντός των προσεχών μηνών. Παράλληλα, προβαίνουμε στην ενταλματοποίηση εκκαθάριση και εξόφληση δαπανών σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής επιτήρησης που έχουν ήδη παρασχεθεί από την εταιρεία ανάδοχο, η οποία εξάλλου είναι η μοναδική που διαθέτει στην Ελλάδα, την εν λόγω τεχνολογία και τεχνογνωσία και έχουν ήδη κοστολογηθεί», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε 96.900 ευρώ, έχει προϋπολογιστεί και θα καταβληθεί σε βάρος των υφιστάμενων πιστώσεων του προϋπολογισμού της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής.
«Η ηλεκτρονική επιτήρηση αποτελεί συμμόρφωση σε ισχυρή σύσταση που κατά καιρούς λαμβάνει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, του Συμβουλίου της Ευρώπης», υπογράμμισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι η ηλεκτρονική επιτήρηση θα συμβάλλει στη σταδιακή ασφαλή απομείωση του αριθμού εγκλείστων στα καταστήματα κράτησης, όπου παρατηρείται το φαινόμενο του υπερπληθυσμού.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη διάταξη «τακτοποιούνται οι οφειλές προς την εταιρεία G4S που ήταν διευθύνων σύμβουλος ο κ. Κοντολέων, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ».
Να αποσύρει την διάταξη, κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Είχε εκδοθεί τον Μάρτιο 2022 υπουργική απόφαση για την καταβολή ποσού 427.000 στην ανάδοχο εταιρεία. Είχαμε διαφωνήσει και τότε στη Βουλή. Με νέα απόφαση του Απριλίου του 2022 ανατέθηκε εκ νέου, απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, κατά παρέκκλιση του ν. 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις, στην ίδια εταιρεία του κ. Κοντολέοντος, το έργο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με 60.000 ευρώ και σήμερα έχετε στήσει μια βιομηχανία και ακριβώς, δεν ακολουθείτε αυτό που υπέδειξε το Νομικό Συμβούλιο Κράτους, δηλαδή, να πάει ο άνθρωπος αυτός να κάνει μια αγωγή και να πληρωθεί», είπε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Σήμερα, επανέρχεστε στο νόθο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων και ζητάτε να πληρωθεί το ποσό για την G4S, κατά παράβαση κάθε ηθικής.Κύριε Υπουργέ, μην συνδυάσετε το όνομά σας με αυτή την κατάπτυστη τακτική. Δεν σας αξίζει!».
«Το θέμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης, το περίφημο βραχιολάκι, είχε αρχίσει πιλοτικά και ανατέθηκε με διαδικασίες ειδικές στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ιδιωτικής εταιρείας. Στη συνέχεια διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ με περιορισμένα προσόντα και αναγκάστηκε ο νομοθέτης να έρθει εκ των υστέρων να μειώσει τα νομοθετημένα προσόντα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης που παρατήρησε: «βλέπουμε ότι, κατά παρέκκλιση ουσιαστικά των διατάξεων, αφού έχει έρθει το νομικό συμβούλιο του κράτους και έχει πει ότι έχει λήξει η σύμβαση ήδη από το 2019, εσείς αναγκάζεστε να έρχεστε νομοθετικά αυτή τη στιγμή για να καλύψετε το κενό». Ο κ. Καμίνης κάλεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενημερώσει τη Βουλή αν θα γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για το θέμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης, αν υπάρχει διαγωνισμός που τρέχει και πότε θα λειτουργήσει κανονικά το θέμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης.
«Δυστυχώς συνεχίζεται αυτό το τσουβάλιασμα ετερόκλητων διατάξεων σε υπουργικές τροπολογίες εκβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν την ψήφο των Βουλευτών», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που εξήγησε ότι το κόμμα του θα πει «ναι» στην τροπολογία διότι περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν το πάγιο αίτημα των αστυνομικών που εκτελούν μεταγωγές κρατουμένων για τη βελτίωση συνθηκών παροχής υπηρεσίας και αποζημίωση για τις δαπάνες διανυκτέρευσης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα του δηλώνει «παρών» στις άλλες διατάξεις της συγκεκριμένης τροπολογίας που αφορούν στην εκκαθάριση, τακτοποίηση και ενταλματοποίηση δαπανών της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας ανέφερε ότι η διάταξη «είναι καθαρά φωτογραφική, προκειμένου να εξοφληθεί συγκεκριμένη επιχείρηση, της οποίας επικεφαλής τότε ήταν άνθρωπος, που στη συνέχεια τοποθετήθηκε από τη ΝΔ, στην ΕΥΠ» και υπογράμμισε ότι η διάταξη έρχεται προς ψήφιση αν και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει ότι πρέπει να πάει στα δικαστήρια η εταιρεία για να εξοφληθεί».