Βουλή – συζήτηση για πανδημία: Ομιλίες Κουτσούμπα, Βελόπουλου, Βαρουφάκη

Δ. Κουτσούμπας: Πυξίδα της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες της οικονομίας των λίγων

«Πριν από ένα χρόνο, στις 7 Απρίλη 2020, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί με τις κινητοποιήσεις τους έξω από τις πύλες των νοσοκομείων έσπαγαν τη σιωπή που θέλατε να επιβάλλετε και διεκδικούσαν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, ζητώντας τα αυτονόητα: μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, λοιπών υγειονομικών, πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξη σε ένα κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας» είπε στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ένα χρόνο μετά, τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική, έχουν μεταβληθεί σε νοσοκομεία Covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ζωή τους» προσέθεσε. λέγοντας ότι η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αραδιάζει νούμερα για να δείξει ότι τα έχει πάει καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες του κόσμου. «Δεν μας αφορά αυτή η μακάβρια στατιστική, αυτές οι ανούσιες συγκρίσεις. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα μοντέλα σας κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, παντού αναδείχθηκε η θλιβερή κατάσταση των δημοσίων συστημάτων Υγείας, παντού ως προτεραιότητα των κυβερνήσεων τέθηκε η προστασία της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρήσεων, παντού οι εργαζόμενοι αφέθηκαν απροστάτευτοι στο έλεος της αρρώστιας και της κρίσης και ο κατάλογος δεν έχει τέλος» υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι αυτές «οι χωρίς κανένα νόημα συγκρίσεις το μόνο που προσφέρουν, ίσως, είναι να συντηρούν μια δικομματική ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ κυρίως με ασθμαίνον το ΚΙΝΑΛ».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε, επίσης, ότι επί ένα χρόνο οι επιλογές της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν πως κριτήριό της δεν είναι η ανάγκη προστασίας της υγείας και συνολικά οι ανάγκες του λαού, αλλά οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, προσθέτοντας πως «κάτω από αυτή την οπτική μπορεί να βρει κανείς τις απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που τον βασανίζουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, που δεν διαφέρει και πολύ από τη διαχείριση άλλων αστικών κυβερνήσεων».

Τόνισε ότι οι ανάγκες της οικονομίας είναι που επιβάλλουν στην κυβέρνηση το σταδιακό άνοιγμα «και όχι γιατί την έπιασε ο πόνος για το αν ο κόσμος έχει κουραστεί», προσθέτοντας «ο κόσμος έχει κουραστεί, όχι όμως τόσο από τα μέτρα όσο από τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις, την υποκρισία της πολιτικής σας».

Ανέφερε ότι η εξάπλωση του κορονοϊού δεν σταμάτησε επειδή η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στους βασικούς χώρους διασποράς τους, στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Τα κρούσματα αυξάνονται, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη αποτελεσματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Τώρα προτείνετε την αυτοδιάγνωση που το αποτέλεσμά της κιόλας θα δηλώνεται εθελοντικά πάλι στα πλαίσια της “περιβόητης ατομικής ευθύνης”» είπε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι τώρα η κυβέρνηση προετοιμάζει και το άνοιγμα του τουρισμού, «με τα γνωστά πρωτόκολλα- λάστιχο, πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των αεροπορικών εταιρειών, των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων».

Ο γγ του ΚΚΕ εγκάλεσε την κυβέρνηση, γιατί «με δική της ευθύνη η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού έχει σκοντάψει στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη». «Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα και η λήψη μέτρων σε όλους τους χώρους υπερμετάδοσης» υπογράμμισε.

Έθεσε το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και επισήμανε ότι επειδή τελευταία τα περιθώρια στένεψαν η κυβέρνηση άρχισε να μιλά για «ένα δήθεν Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο όπως λέτε “περιλαμβάνει τα δημόσια Νοσοκομεία, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στρατιωτικά”». «Τα τσουβαλιάζετε όλα μαζί, κάτω από την ομπρέλα του “εθνικού”, για να βγάλετε λάδι τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ακόμα και τώρα που πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ, κάνει “χρυσές δουλειές”» τόνισε.

Καταθέτοντας στοιχεία για παραπομπές ασθενών από το δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικά νοσοκομεία- είπε ότι πίσω από τα περί Εθνικού Συστήματος η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει πως «τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γονατίσει, ενώ τα μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα σάς νοικιάζουν κλίνες με το αζημίωτο. Αυτό το αζημίωτο, μάλιστα, το διπλασιάσατε μέσα στην πανδημία, με τροπολογία που ψηφίσατε».

«Πυξίδα για όλες τις επιλογές της κυβέρνησης όπως και όλων των κυβερνήσεων πριν από αυτήν ήταν, είναι και θα είναι η υπηρέτηση της οικονομίας των λίγων, των επιχειρηματικών κολοσσών. Για αυτό ενοχοποιείτε τους αρρώστους, κυνηγάτε τους δήθεν “ ασυνείδητους»” πολίτες, αποθεώσατε την ατομική ευθύνη, όπως κάνετε και τώρα με τα self test», είπε και προσέθεσε: «Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα και για να ενισχύσει το οπλοστάσιο της καταστολής και του αυταρχισμού. «Τι περιμένατε; Ότι εσείς θα ψηφίζετε αντεργατικούς νόμους και οι εργαζόμενοι θα σιωπούν; Δεν θα αντιδρούν, δεν θα κινητοποιούνται; Κι αυτή η καραμέλα με τις συγκεντρώσεις που δήθεν ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων, έλιωσε πια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι «βολεύει την κυβέρνηση να προσπερνά τις εγκληματικές ευθύνες στην διαχείριση της πανδημίας, όμως τις συνέπειες τις πληρώνουν και οι επαγγελματίες».

Χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα στήριξης περιορισμένης αποτελεσματικότητας γιατί είναι οριζόντιου χαρακτήρα «σχεδιασμένα κυρίως να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μεγαλύτερων ή πιο δυναμικών επιχειρήσεων» και γιατί «είναι μιας χρήσης» αφού «μαζί με το τέλος των περιορισμών την επόμενη μέρα αρχίζει ο Γολγοθάς».

Σημείωσε ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση πριμοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ τα σχέδια μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ετοιμάζεται να ράψει «καινούργιο κοστούμι στο λαό που ακούει στο όνομα “Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης”». «Το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” δεν είναι ούτε λεφτόδεντρο, ούτε παγκάρι φιλόπτωχο. Και δεν δικαιούται κανείς να το παρουσιάζει έτσι. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε κανένας από τους υπερασπιστές του. Πρόκειται για Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι η νέα αλυσίδα για τους λαούς της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

Επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «στους όρους για την κάθε φορά εκταμίευση των ποσών είναι να ξαναπληρώνει ο ελληνικός λαός με την υλοποίηση νέων μέτρων από αυτά που έχουν ήδη συναποφασίσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις» σχολίασε «αντί Ελλάδα 2.0 καλύτερα να το πείτε Μνημόνιο 5.0».

Είπε ακόμα ότι «φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη, σημαίνει νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και νέα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους», καθώς και ότι «η ανάπτυξη και η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτούν, φθηνή εργατική δύναμη» ενώ οι -τουλάχιστον επισφαλείς- προβλέψεις για 200.000 θέσεις εργασίας «δεν θα καλύψουν παρά πολύ μικρό κομμάτι της ανεργίας».

Είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει συναίνεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα άλλα κόμματα που χαιρέτησαν το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά «στο εργατικό λαϊκό κίνημα θα βρει “κλειστές πόρτες”», και τόνισε πως «ο λαός όντως έχει ανάγκη από ρήξη με την στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, “ρήξη”, πρώτα και κύρια, με τη στρατηγική της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και των κομμάτων που τους υπηρετούν».

«Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι στην πάλη για έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο τους δικούς του στόχους για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτερολογία

Μαζί με τον καθημερινό αγώνα, στο προσκήνιο και η ανάγκη ριζικών ανατροπών για μια νέα κοινωνική οργάνωση

Το ΚΚΕ αρνείται τον «ρεαλισμό» της πολιτικής της κυβέρνησης «που ταΐζει με πολλά κέρδη λίγους μονοπωλιακούς ομίλους, το μεγάλο κεφάλαιο, τους λίγους και αφήνει στη φτώχεια και στην ανέχεια τον ελληνικό λαό» τόνισε ο γγ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του σήμερα στη Βουλή.
Είπε ότι ο ένας χρόνος πανδημίας ήλθε να σκορπίσει στους τέσσερις ανέμους τα περί «αρμονικής συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, «που είναι η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων μικρότερων κομμάτων».
Πρόσθεσε ότι τον χρόνο αυτό αναδείχθηκε ο επιζήμιος και παρασιτικός χαρακτήρας του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα Υγείας «που τελικά στηρίζεται, θησαυρίζει πάνω στις ελλείψεις του δημοσίου».
Υπογράμμισε επίσης, ότι αναδείχθηκε η ανάγκη ύπαρξης αποκλειστικά δημοσίου δωρεάν συστήματος Υγείας και κρατικής κοινωνικής πολιτικής Φαρμάκου που θα υπηρετεί μόνο τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στον παρασιτισμό της πατέντας και του φαρμάκου-εμπόρευμα.
«Η πανδημία ήλθε να ξετινάξει για μια ακόμη φορά τον μύθο της περίφημης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έλεγε πως «θα έχουμε εμβόλια επειδή είμαστε στην ΕΕ και τελικά δεν έχουμε επαρκή εμβόλια επειδή είμαστε στην ΕΕ».
Επισήμανε ότι «δεν είναι θέμα αποτυχίας της ΕΕ όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα το είπε και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ήταν και είναι πολιτική επιλογή της ΕΕ, διότι το εμβόλιο ως εμπόρευμα έγινε εργαλείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεγάλων συμφερόντων και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά».
«Όσοι ονειρεύονται “ ανθρωπινότερη” την ΕΕ από αυτή που είναι, θα ξυπνήσουν για μια ακόμη φορά απότομα και καταϊδρωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η πανδημία «ήλθε να αποκαθηλώσει τα “ ιερά και τα όσια” του καπιταλιστικού κόσμου ο οποίος έχει στο επίκεντρο, όχι την ικανοποίηση των λαϊκών, των κοινωνικών αναγκών, αλλά την θωράκιση των κερδών των λίγων» σημειώνοντας: «Αυτό θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής όλων σας την επόμενη μέρα, όταν η πανδημία θα έχει μεν αναχαιτιστεί, αλλά θα είναι εδώ η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολιτικές επιλογές εκείνων που θέλουν να φορτώσουν τα σπασμένα και αυτής της νέας κρίσης στις πλάτες των λαών».
«Η ανάπτυξη για την οποία όλοι σας καλλιεργείτε ψεύτικες προσδοκίες στον λαό μας, είναι ανάπτυξη των κερδών των ολίγων και θα πατήσει όπως και πριν πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των πολλών, των εργαζομένων» τόνισε.
Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε στη συνέχεια ότι «μαζί με τον καθημερινό αγώνα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων, του εισοδήματος, που πρέπει να συνεχιστεί, βγαίνει στον προσκήνιο και η ανάγκη, συνολικά, ριζικών ανατροπών με στόχο μια νέα κοινωνική οργάνωση που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών, με πρώτο φυσικά αυτό της υγείας, της ζωής των ανθρώπων».
«Αόρατος εχθρός είναι ο ιός, όμως είναι πολύ ορατός, ορατότατος εχθρός ο ίδιος ο καπιταλισμός, το σύστημα. Και αυτός δεν γιατρεύεται όπως ο ιός, παρά μόνο ανατρέπεται. Αυτή είναι μεγάλη υπόθεση να συνειδητοποιηθεί από όλους, κυρίως βέβαια από τον ελληνικό λαό» τόνισε.
Κάλεσε τον πρωθυπουργό «πριν περάσει στην “ Ελλάδα 2.0”, να ασχοληθεί με κάποιες εκκρεμότητες της Ελλάδας “ 1.0”, καθώς, όπως εξήγησε «το κράτος σας χρωστάει εφημερίες σε νοσοκομειακούς γιατρούς, την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς, σεισμοπαθείς, χρωστά ακόμα και σχολικά γεύματα σε χιλιάδες μαθητές».
Υπενθύμισε ότι υπάρχουν και ζητήματα που έθεσε αναλυτικά και στην πρωτολογία του για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, ειδικά για την εστίαση, και για όλες τις άλλες κατηγορίες και τους τομείς.
Είπε ότι είναι συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμα και προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΚΚΕ και τις οποίες η κυβέρνηση «είτε πετά στα αζήτητα ή βρίσκονται στα συρτάρια σας ακόμη, είτε έρχονται στη Βουλή κάποια και τα καταψηφίζει».
«Αλλά κάποια στιγμή, οι εργαζόμενοι, ο λαός θα αποφασίσουν να τα βάλουν κάτω και να κάνουν τον λογαριασμό. Και τότε, να είστε σίγουροι, θα πάρουν πίσω όχι μόνο τα χρωστούμενα, αλλά και θα κάνουν οι ίδιοι κουμάντο στους κόπους τους που τώρα τους κλέβει το σύστημά σας» κατέληξε στην δευτερολογία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυρ. Βελόπουλος: Το lockdown ήταν η αποτυχία της κυβέρνησης

Για αποτυχία των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Βελόπουλος χαρακτήρισε επίσης τραγική την κατάσταση στις ΜΕΘ και υποστήριξε πως η εξέλιξη θα ήταν καλύτερη εάν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης.

«Αν κάνατε ό,τι σας είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μας είπατε ότι θα αρθεί το lockdown γιατί είναι αρνητικό να είναι οι άνθρωποι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Πριν από λίγους μήνες όμως, όταν εμείς φωνάζαμε να μην κλείσετε την αγορά, μας κουνούσατε το δάχτυλο από αυτό το βήμα και λέγατε ότι δεν ισχύουν αυτά. Και σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ακολουθείτε την δική μας γραμμή. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ακούσαμε να ζητήσετε μια συγγνώμη. Σας φωνάζαμε να μην κάνετε καθολικό κλείσιμο της αγοράς, σας λέγαμε ότι χρειάζεται σχέδιο. Δεν το κάνατε. Τώρα λέτε ότι θα ανοίξετε το λιανεμπόριο προσεκτικά αλλά και πάλι κάνετε λάθη. Δεν θα πω όμως τίποτα. Γιατί θέλω πρώτα να δω τα αποτελέσματα».

«Δαπανήσατε 24 εκατ. ευρώ και πανηγυρίζετε, ενώ δεν πρέπει. Γιατί δεν είναι δικά μας. Είναι δανεικά και θα πρέπει να επιστραφούν. Τα δανεικά δεν είναι επιτυχία. Αντίθετα επιβάλλετε χρέη στις επόμενες γενιές» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και προσέθεσε: «Αποφασίσατε το άνοιγμα του τουρισμού και η TUI πριν από ένα μήνα έκλεινε εισιτήρια για Γερμανούς τουρίστες που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα. Ένα μήνα πριν! Αλλά το Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός δεν ήξεραν τι κάνει η TUI. Και βέβαια ο κ. Θεοχάρης για άλλη μια φορά έκανε το χατίρι στην TUI και τους Γερμανούς. Μα έτσι δεν ασκείς ελεύθερη και υπεύθυνη πολιτική. Ασκείς εγκλωβισμένη πολιτική».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για την κατάσταση στις ΜΕΘ. «Μας είπατε ότι η κατάσταση εξισορροπείται στις ΜΕΘ. Μα βέβαια, αν έχουμε 80 θανάτους ημερησίως η κατάσταση εξισορροπείται- γιατί πεθαίνει κάποιος και τη θέση του στη ΜΕΘ παίρνει κάποιος άλλος που ήταν σε αναμονή. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη βγήκε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ και είπε ότι το σύστημα στην Αττική έχει καταρρεύσει. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται διασωληνώσεις μέσα στους θαλάμους. Μπορεί να γίνει ζημιά στον ασθενή».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης και υποστήριξε ότι έχουν δικαιωθεί. «Φωνάζαμε από τον Μάρτιο για τα τεστ. Σας λέγαμε ότι είναι λάθος να μην κάνετε τεστ. Σας φωνάζαμε ότι χρειάζεται απομόνωση κατ’ οίκων για τα περιστατικά και όχι συνολικό lockdown. Τώρα το λένε και οι ειδικοί σας, οι οποίοι τότε έλεγαν άλλα. Κάνετε λάθος με το τεστ αυτοεξέτασης. Έχω δελτίο Τύπου εταιρείας ιατρικής βιοπαθολογίας/ εργαστηριακής ιατρικής που λέει ότι κάθε διαγνωστική εξέταση αποτελεί ιατρική πράξη βάσει νόμου, και ο πολίτης δεν μπορεί να κάνει ιατρικές πράξεις. Δεν μπορεί ούτε ο φαρμακοποιός να κάνει ιατρικές πράξεις. Γιατί υπάρχουν κίνδυνοι, να γίνει λάθος λήψη του δείγματος από τον αυτοεξεταζόμενο, μιλάμε για επικίνδυνο ιατρικό απόβλητο που διέπεται από ειδική νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας, γιατί ένα αποτέλεσμα ψευδώς αρνητικό, μπορεί να οφείλεται σε μη σωστή λήψη δείγματος. Λέγαμε ότι το καθολικό κλείσιμο είναι παραλογισμός και οι ειδικοί σάς έλεγαν ότι θα κάνουμε lockdown μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα- και τελικά τα κρούσματα δεν μειώθηκαν. Και τώρα που είναι περισσότερα του κρούσματα αποφασίζετε να ανοίξετε την αγορά. Βγήκε δικός σας άνθρωπος σε τηλεοπτικό σταθμό και είπε χαρακτηριστικά: “ήταν αποτυχημένο το lockdown, αλλά χωρίς αυτό θα είχαν εκτοξευτεί τα κρούσματα. Αλλά τώρα που έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων δεν δουλεύει”. Είσαστε σοβαροί; Το lockdown ήταν η αποτυχία της κυβέρνησης. Και αυτό μας δικαιώνει. Σας προειδοποιήσαμε ότι θα είναι καταστροφικό και τελικά καταστράφηκε η δημόσια υγεία, η οικονομία, η Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων είπε πως η Ελληνική Λύση δικαιώθηκε και στο θέμα των εμβολίων sputnik. «Η Σερβία κάνει εργοστάσιο παρασκευής. Η Αυστρία διαπραγματεύτηκε την αγορά 1 εκατ. δόσεων. Η Γερμανία δια του υπουργού υΥγείας ετάχθη υπέρ του εμβολίου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων λέει ότι εξετάζει το sputnik γιατί θα πρέπει να βρούμε και άλλες πηγές εφοδιασμού με εμβόλια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Βελόπουλος ρώτησε «πόσοι είναι εκείνοι που πέθαναν από τον κοροναϊό και πόσοι από αυτούς είχαν υποκείμενα νοσήματα»- «θέλω τον αριθμό», είπε και σημείωσε:

«Γιατί εδώ έχω έναν πίνακα του ΕΟΔΥ όπου φαίνεται ότι αλλιώς μετράμε εμείς τους νεκρούς και αλλιώς τους μετρούν στις άλλες χώρες. Καταθέτω τον πίνακα στα πρακτικά. Επίσης, θέλω να μάθω όταν έχει κάποιος υποκείμενο νόσημα και πεθαίνει είναι από το ιό ή από το νόσημα; Όταν κάνει κάποιος το εμβόλιο μεταδίδει τον ιό ή όχι; Οι μεταλλάξεις του ιού αντιμετωπίζονται από το εμβόλιο;»

Γ. Βαρουφάκης: Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να βγει η Ελλάδα νικήτρια

Με βάση ένα πλήρες χρονολόγιο εξέλιξης της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευτούν οι πολίτες, να βγει η Ελλάδα νικήτρια, σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις ζωντανές και ξεφεύγοντας από την «χρεοδουλοπαροικία».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση «για την απέχθειά της για οτιδήποτε είναι δημόσιο αγαθό», ενώ έκανε λόγο και για «δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κλινακάρχες, καναλάρχες, κολλεγιάρχες και γενικώς ολιγάρχες».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη στις 17 Μαρτίου 2020, στο οποίο ανέφερε για τους γιατρούς του ΕΣΥ ότι «δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος, αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό». Μόνο, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, που αυτό το «κάτι παραπάνω» «που θα κάνατε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ήταν οι διοικητικές και ποινικές διώξεις τους όταν τόλμησαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους».

Στην συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κυβερνητική πολιτική. Σχολιάζοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «ευφάνταστο σχέδιο το οποίο μάλιστα συγκρίνατε με την Εθνική Παλιγγενεσία, τρομάρα σας». Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το καθαρό κέρδος για το δημόσιο θα είναι το πολύ 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε, «τα λεφτά είναι πολλά. Αλλά ποια λεφτά και εις όφελος ποίων;».

– Των κορακιών της Τράπεζες Πειραιώς που άλλη μια φορά πληρώνει ο πολίτης την ώρα που εκείνη πουλά τα δάνειά του στα αρπακτικά που τους παίρνουν τηλέφωνο να τους εξευτελίσουν απαιτώντας 100 ευρώ για δάνεια που αγόρασαν 3 ευρώ

– Των καζιναρχών, του κ. Λάτση, του ΟΠΑΠ και των διάφορων Ελ Ντοράντο που βλέπουν τη χώρα σαν πεδίο βολής φτηνό για να ασκούν την τέχνη του βρίζοντας τους ντόπιους

– Της Φράπορτ που, αφού μας πήρε με δικά μας λεφτά τα αεροδρόμια, τώρα θα κάνει επενδύσεις με τα χρήματα του ταμείου σας.

Υπό αυτή την οπτική, ο κ. Βαρουφάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Πόσο ακόμα θα χρεώνεται ο μικρομεσαίος υπέρ των αρπακτικών που τον στοιχειώνουν και που παραμονεύουν να του πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, την φύση μας, ακόμα και τις λαϊκές μα αγορές;».

«Πουθενά. Μόνο αρπαχτές για τους ημέτερους έχει ο μπαχτσές».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όσο αυξάνετε τους τόνους και επενδύετε στην προπαγάνδα, όσο περισσότερη κακία δείχνετε στους μεροκαματιάρηδες των λαϊκών αγορών, όσο πιο πολύ διώκετε του γιατρούς του ΕΣΥ και τη νεολαία μας, τόσο πλησιάζει αυτή η στιγμή. Η στιγμή που η πραγματικότητα θα κάνει ακόμα και τους δικούς σας οπαδούς να αναρωτηθούν: «πόσο ακόμα θα τους ανεχόμαστε;».

 

Πόσο ακόμη θα μας κυβερνά το τίποτα;

Με οξύ τρόπο απάντησε στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει σουρεαλιστικές τις θέσεις του κόμματός του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 5 Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος σε σειρά θέσεων που έχει διατυπώσει το κόμμα του και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό απαρίθμησε τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 θέτοντας το ερώτημα αν είναι σουρεαλισμός:

– Η πρόταση για προσλήψεις στο ΕΣΥ.

– Η πρόταση για κούρεμα χρέους καθώς το κράτος δεν πρόκειται να πάρει χρήματα από χρεοκοπημένους πολίτες.

– Η πρόταση για κατάργηση της προπληρωμής φόρων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ την ίδια στιγμή τα 200 εκατομμύρια στην Aegean, δεν είναι σουρεαλισμός.

– Το δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ και μετά κέντρων εμβολιασμού, που στην συνέχεια θα έμεναν στο ΕΣΥ.

Σουρεαλισμός είναι, υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, τα διπλά συστήματα καταγραφής κρουσμάτων, οι αναστολές φόρων, η ανάπτυξη με καζίνα.

«Φτάνει πια. Πόσο ακόμη τέτοιο ρεαλισμό μπορεί να σηκώσει η χώρα κύριε Μητσοτάκη;» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και έκλεισε την ομιλία του επικαλούμενος τον Σάμιουελ Μπέκετ και τη φράση του ότι “ τίποτα δεν είναι πιο ρεαλιστικό από το τίποτα” και αναρωτήθηκε «πόσο καιρό ακόμη θα μας κυβερνά το τίποτα;».