Ο μεγαλύτερος από τους εταίρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στήριζε μια ενδεχόμενη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται την αναθεώρηση της πολεμικής στρατηγικής της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ανακοίνωση του Shas, ενός κόμματος των υπερορθόδοξων Εβραίων που διαθέτει 11 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από παρόμοιες δηλώσεις που έκανε χθες, Δευτέρα, ο Γιτζάκ Γκόλντνοπφ, ο ηγέτης του δεύτερου υπερορθόδοξου κόμματος, του «Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά», που διαθέτει 7 έδρες στο κοινοβούλιο.
«Η άποψή μας είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από την αξία της ζωής και την εντολή να λυτρωθούν οι αιχμάλωτοι, επειδή η ζωή τους κινδυνεύει πραγματικά», ανέφερε ο Γκόλντνοπφ, που είναι υπουργός Οικιστικής Ανάπτυξης.
Παρομοίως, επικαλούμενο το θρησκευτικό καθήκον, το Shas δεσμεύτηκε ότι «θα στηρίξει πλήρως» την πρόταση και προέτρεψε τον Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να «μην υποκύψουν στις πιέσεις» για να τερματιστεί η αιχμαλωσία των ομήρων.
Τα δύο αυτά κόμματα από κοινού διαθέτουν 18 έδρες, από τις συνολικά 72 που μετρά η διευρυμένη κυβέρνηση του Νετανιάχου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την αντίθεση των ακροδεξιών εταίρων του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου.
Τα δύο κόμματα που διαφωνούν με την πρόταση, η Εβραϊκή Δύναμη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ και ο Θρησκευτικός Σιωνισμός του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ελέγχουν 13 έδρες και απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση εφόσον δεχτεί μια συμφωνία με τη Χαμάς. Λένε ότι ανησυχούν ότι η πρόταση αυτή θα αναστείλει τις προσπάθειες για την ήττα της παλαιστινιακής οργάνωσης, ωστόσο ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο μέχρι να ανατραπεί και να αφοπλιστεί η Χαμάς. Η τελευταία επιμένει ότι για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε την Κυριακή από τη δημόσια τηλεόραση Kan, το 40% των Ισραηλινών στηρίζουν την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, το 27% διαφωνεί. Ένας στους τρεις (33%) δηλώνει αναποφάσιστος. Τέσσερις στους δέκα (50%) είπαν ότι πιστεύουν πως αν το Ισραήλ συμφωνήσει με την πρόταση αυτό θα σημάνει το τέλος του πολέμου, όμως το 34% προβλέπει ότι οι συγκρούσεις θα ξαναρχίσουν. Στην ερώτηση αν το Ισραήλ θα επιτύχει την ανατροπή της Χαμάς, το 32% απάντησε θετικά, το 42% αρνητικά και το 26% δεν εξέφρασε άποψη.
Οι βομβαρδισμοί ξανάρχισαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας
Αεροπορικές επιδρομές και πυρά από το πυροβολικό πλήττουν και σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, από τον βορρά μέχρι τον νότο, όπου το Ισραήλ συνεχίζει ακατάπαυστα τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, ώρες αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων τεσσάρων ομήρων που κρατούνταν στον θύλακα.
Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός απ’ όλον τον κόσμο, οι αντίθετες αξιώσεις των δύο πλευρών δείχνουν να οδηγούν σε αποτυχία το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου.
Περίπου έναν μήνα μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, μια επιχείρηση που παρουσιάστηκε από το Ισραήλ ως το τελικό στάδιο του πολέμου, οι μάχες ξανάρχισαν σε όλον τον θύλακα. Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες και ένας τοπικός αξιωματούχος είπαν ότι αεροσκάφη βομβάρδισαν την ανατολική και κεντρική Ράφα. Ένας μάρτυρας είπε επίσης ότι το πυροβολικό έβαλε εναντίον της Χαν Γιούνις, μιας πόλης που έχει καταστραφεί και απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Ράφα.
Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη της Γάζας, στον βορρά, και στον καταυλισμό του Μπουρέιτζ, στην κεντρική Γάζα. Στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, επίσης στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε χθες, Δευτέρα, «65 στόχους των τρομοκρατών».
Την ίδια ημέρα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «εγκατέλειψε» τους ομήρους. «Το αίμα είναι στα χέρια σας, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ζωντανοί και όχι σε φέρετρα», είπε η Γιφάτ Καλντερόν, μια εξαδέλφη του Γαλλοϊσραηλινού ομήρου Οφέρ Καλντερόν.
«Καλώ όλες τις πλευρές να καταλήξουν αμέσως σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική: κάθε καθυστέρηση στοιχίζει ζωές καθημερινά», δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ.