Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, όπως καταδεικνύει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Είναι η δεύτερη δημοσκόπηση σε ισάριθμες ημέρες που δείχνει ότι το RN της Μαρίν Λεπέν ναι μεν συγκεντρώνει περισσότερες έδρες σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα, όμως επίσης δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει το όριο των 289 εδρών που απαιτείται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Αυτό υποδηλώνει ότι ένα «δημοκρατικό μέτωπο», κατά το οποίο περισσότεροι από 200 υποψήφιοι κατά μήκος του πολιτικού φάσματος αποσύρθηκαν από τον δεύτερο γύρο για να ανοίξουν τον δρόμο σε οποιονδήποτε είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον υποψήφιο του RN στην περιφέρειά τους, φαίνεται πως λειτουργεί.
Η δημοσκόπηση της IFOP για το LCI και τη Le Figaro δείχνει ότι ο Εθνικός Συναγερμός κερδίζει 210-240 έδρες, ένας αριθμός μικρότερος από τις 240-270 πριν από τις αποσύρσεις των υποψηφίων.
Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας 170 έως 200 έδρες, μπροστά από τον κεντρώο συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που λαμβάνει 95-125 έδρες. Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι προβλέπεται να κερδίσουν 25-45 έδρες.
Χθες, μια δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive προέβλεπε το RN να εξασφαλίσει 190-220 έδρες.
Το 47% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί αυτοδυναμία για τη Λεπέν
Το 47% των Γάλλων δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει ο Εθνικός Συναγερμός (RN), το ακροδεξιό κόμμα της Μαριν Λεπέν, την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, έναντι 37% που δηλώνει ότι επιθυμεί μία ανάλογη εξέλιξη. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού LCI και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα προτιμούσε να εκλεγεί βουλευτής ένας υποψήφιος από το Σοσιαλιστικό κόμμα ή το κόμμα των Οικολόγων, ή ακόμα από την παράταξη Μακρόν, αν απέναντι του είχε υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού. Στην περίπτωση ωστόσο αναμέτρησης ενός υποψηφίου του Εθνικού Συναγερμού και ενός της Ανυπότακτης Γαλλίας οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι, με τους μισούς να πηγαίνουν από τη μία πλευρά και τους άλλους μίσους τους από την άλλη.
Σε ό,τι αφορά τέλος την περίπτωση αναμέτρησης ενός υποψήφιου της παράταξης Μακρόν και ενός υποψήφιου του Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς το 52% απαντά ότι θα προτιμούσε την εκλογή ενός υποψηφίου της παράταξης Μακρον.