Χρήσιμες συμβουλές για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) για μια καλύτερη ζωή. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι σχετικά μεγάλο, αλλά πιστέψτε με θα σας βοηθήσει να ζήτησε μια καλύτερη ζωή έχοντας ΓΟΠ. Στο άρθρο αυτό θα διαβάσετε επίσης για τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, τι την προκαλεί, τους τρόπους θεραπείας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, διατροφή για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ποιες τροφές να αποφεύγετε και ποιες να τρώτε, αλλαγές στον τρόπο ζωής ώστε να αισθάνεστε καλύτερα, τι είναι η γαστροσκόπηση, τι είναι η διαφραγματοκήλη, τι είναι το ελικοβακτηρίδιο Πυλωρού, τι είναι ο οισοφάγος Barrett, η οισοφαγίτιδα, φάρμακα για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α. Μετά από 20 λεπτά περίπου που διαρκεί η ανάγνωση του άρθρου θα είστε πολύ καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και με λιγότερο άγχος.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, 14:45
Σύντομες συμβουλές αντιμετώπισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης: Σε περίπτωση που νιώσετε μέσα στην ημέρα ή ξυπνήσετε το βράδυ από έντονη καούρα, πνίξιμο, πόνο στην πλάτη ή έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που περιγράφονται πιο κάτω, αμέσως πιείτε παγωμένο νερό (ακόμη και αν είναι χειμώνας) και περπατήστε (εντός ή εκτός σπιτιού) για 10-15 λεπτά. Θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Διαβάστε αναλυτικές συμβουλές πιο κάτω.
Πριν από 3 χρόνια περίπου ξύπνησα με δυνατό πόνο στο στήθος (που δεν είχα ξανανιώσει ποτέ), ο οποίος αντανακλούσε πίσω, στο άνω μέρος της πλάτης. Ήταν 07:00 το πρωί. Ήμουν αγχωμένος εκείνο το διάστημα αλλά γενικά αθλητικός χωρίς περιττό βάρος. Το μυαλό μου πήγε αμέσως στο κακό και στα συμπτώματα καρδιακής προσβολής ή εμφράγματος . Σηκώθηκα από το κρεβάτι φανερά αναστατωμένος, ιδρωμένος, με ξηροστομία και φοβισμένος, ήπια λίγο νερό κλπ. Μετά από μισή ώρα περίπου που ένιωσα αρκετά καλύτερα, ξανακοιμήθηκα και ξύπνησα μια χαρά μετά από 2,5 ώρες. Αν και είχα ξεχάσει τον δυνατό και ξαφνικό πόνο, αποφάσισα να μην το αφήσω και να πάω άμεσα σε γιατρό (καρδιολόγο).
Τα συμπτώματα κρίσης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι παρόμοια με της καρδιακής προσβολής ή του εμφράγματος γι΄ αυτό και συγχέονται.
Λιπαρό φαγητό πριν τον ύπνο
Μετά από 2 ημέρες πήγα σε Γαστρεντερολόγο. Μετά από μικρή συζήτηση με τον γιατρό, προσπάθησα να θυμηθώ τι είχα φάει το βράδυ πριν το ισχυρό επεισόδιο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Είχα φάει κατά τις 10 το βράδυ ένα βαρύ λιπαρό φαγητό και εκτός αυτού μέχρι και 20-30 λεπτά πριν κοιμηθώ (κατά τη 1 π.μ.) ήπια 2-3 ποτήρια κρασί τρώγοντας ξηρούς καρπούς. Το επεισόδιο το έπαθα περίπου 6 ώρες μετά (στις 7 το πρωί).
Πνίξιμο
Επίσης θυμήθηκα ότι 2-3 εβδομάδες πριν την κρίση ΓΟΠ, είχα νιώσει έντονο πνίξιμο στο φάρυγγα μετά από βαρύ βραδινό φαγητό (πίτσα ή πίτες σουβλάκια). Αν και είχα τρομάξει τότε δεν έκανα κάτι, γιατί το πνίξιμο έφυγε μετά από μερικά λεπτά. Κάποιες φορές είχα και καούρα, αλλά χωρίς κάτι ανησυχητικό.
Κρύο – παγωμένο νερό
Στα επεισόδια με το πνίξιμο, παρατήρησα ότι όταν έπινα λίγο κρύο νερό, μετά από λίγο ένιωθα καλύτερα (ήταν φθινόπωρο). Το ίδιο συνέβη και στο ισχυρό επεισόδιο που μ’ έπιασε εκείνο το πρωινό.
Ο Γαστρεντερολόγος μου πρότεινε να κόψω το κάπνισμα (ευτυχώς το είχα κόψει προ ετών) να προσέχω τη διατροφή μου και να αλλάξω κάποιες συνήθειες στη ζωή μου (βλέπε αναλυτικά πιο κάτω). Λόγω δουλειάς έτρωγα μόνο πρωϊνό και βραδινό. Θα έπρεπε λοιπόν να «σπάσω» τα 2 γεύματα σε περισσότερα, 3-4 την ημέρα και να παίρνω το βραδινό (δείπνο) τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθώ. Επίσης έπινα καφέ (φραπέ) 2 διπλούς την ημέρα, τους οποίους έπινα για περίπου 8 ώρες (4 το πρωί – 4 το απόγευμα). Τους περιόρισα σε 1-2 μονούς τους οποίους πίνω μέσα σε 1-1,5 ώρα. Τέλος, μου συνέστησε σε περίπτωση που με έπιανε ξανά δυνατός πόνος ή πνίξιμο από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να πίνω κρύο νερό (παγωμένο από το ψυγείο) και να ηρεμώ.
Τι είναι όμως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; (με απλά λόγια)
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (στα αγγλικά GERD: Gastroesophageal Reflux Disease) είναι μια πάθηση που προκύπτει όταν ο σφιγκτήρας του οισοφάγου έχει χαλαρώσει και δεν λειτουργεί ομαλά, δηλαδή δεν κλείνει, οπότε το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί. Τα γαστρικά υγρά που είναι στο στομάχι, το οποίο έχει ειδική «επένδυση» ώστε να αντέχει το PH τους (των υγρών) ανεβαίνουν προς το στόμα (οισοφάγο). Ο οισοφάγος όμως δεν έχει την κατάλληλη «επένδυση» ώστε να αντέχει το ισχυρά όξινο PH των γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα δημιουργείται καούρα και το «κάψιμο» στο στήθος και ειδικότερα στο στέρνο. Δημιουργεί το οπισθοστερνικό καύσος αίσθημα καψίματος – πόνος που αντανακλά πίσω στην πλάτη ή τα πλευρά. Πηγή:www.thereport.gr
Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Καούρα (2-3 φορές την εβδομάδα)
Πνίξιμο στο φάρυγγα – Δυσκολεύομαι να καταπιώ – Δεν μπορώ να φάω ή να καταπιώ
Όξινη γεύση στο φάρυγγα
Πόνος στην κατάποση (Πονάω όταν τρώω)
Λαρυγγίτιδα και βραχνή φωνή
Έντονος πόνος στο στήθος που μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένα ως καρδιακή προσβολή
Επίμονος πονόλαιμος
Χρόνιος βήχας ειδικά τη νύχτα. Σαν να είμαι συναχωμένος και να θέλω να φτύσω αλλά τα υγρά (εκκρίματα) σαν σάλια που φτύνω είναι λευκά. Είναι γαστρικά υγρά και όχι βλέννες ή φλέγματα όπως στο κρυολόγημα
Άσθμα
Ζέστη – θερμότητα στο στομάχι μαζί με ποσότητα υγρού στο στόμα
Επιδείνωση παθήσεων στα δόντια
Χρόνια ιγμορίτιδα
Τι προκαλεί τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Ο χαλαρός σφικτήρας οισοφάγου μπορεί να είναι «κατασκευαστικό» λάθος. Με το πέρασμα των χρόνων, κάνει την εμφάνισή του, εκεί σε ηλικίες μετά τα 40-50 αλλά και σε νεότερες. Το άγχος (στρες), το κάπνισμα, καθώς χαλαρώνει τον σφικτήρα, οι διατροφικές συνήθειες και ειδικότερα ορισμένες τροφές (βλέπε αναλυτικά πιο κάτω) όπως τηγανητά, λιπαρά φαγητά, σοκολάτα, καφές, αλκοόλ, όξινοι χυμοί, μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η παχυσαρκία αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, όπως και η χρόνια πίεση στην κοιλιά όπως συμβαίνει με το χρόνιο βήχα, τη δυσκοιλιότητα ή τη γυμναστική με βάρη μπορεί να επιτείνει την παλίνδρομη πορεία του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο ενώ μπορεί να προκαλέσει διαφραγματοκήλη (κήλη στο διάφραγμα). Το άγχος (στρες) επιτείνει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, διότι ενισχύει την οξύτητα στις εκκρίσεις από το στομάχι.
Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι πολύ πριν το επεισόδιο με την κρίση ΓΟΠ, είχα παρατηρήσει όταν έσκυβα μετά από φαγητό (πάντα) αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, μου ερχόταν στο στόμα κάτι σαν βλέννα – φλέγματα όπως όταν είμαστε κρυωμένοι ή όταν κάποιος είναι καπνιστής. Μόνο που εγώ είχα κόψει προ ετών το κάπνισμα και δεν ήμουν κρυωμένος, ενώ όταν έφτυνα αυτά τα φλέγματα ήταν άσπρα (λευκά).
Ο τρόπος ζωής, το άγχος, οι αλλαγές θερμοκρασίας (πολύ κρύο ή πολύ ζέστη) μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Γαστροσκόπηση
Μετά την επίσκεψη στον Γαστρεντερολόγο, πήγα για γαστροσκόπηση. Η γαστροσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, πχ οισοφαγίτιδα (φλεγμονή του οισοφάγου), κακοήθεια στο στομάχι ή κάτι άλλο χειρότερο όπως ο οισοφάγος Barrett.
Η γαστροσκόπηση, μαζί με τη μέθη έχει κόστος από 110 – 130 ευρώ και συνταγογραφείται. Διαρκεί 5-10 λεπτά. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την εξέταση (εκτός αν έχετε κάποια αλλεργία στο αναισθητικό). Πριν την γαστροσκόπηση ο ασθενής παραμένει νηστικός για περίπου 5-6 ώρες χωρίς να καταναλώσει στερεή τροφή. Μπορεί να πιει νερό ή διαυγή υγρά μέχρι 3 ώρες πριν την εξέταση. Η γαστροσκόπηση δεν πονάει καθώς συνήθως γίνεται μέθη (γίνεται ένεση αναισθητικού από αναισθησιολόγο με φλεβοκαθετήρα στο χέρι). Άτομα που έκαναν γαστροσκόπηση χωρίς μέθη δεν τι λένε και ευχάριστη εμπειρία. Με τη μέθη ο ασθενής κοιμάται και ξυπνά λίγα λεπτά μετά την εξέταση. Δεν καταλαβαίνει τίποτα. Γι΄αυτό καλό είναι να πηγαίνει κάποιος με συνοδό και όχι μόνος του καθώς δεν επιτρέπεται να οδηγήσει μετά την εξέταση. Πηγή:www.thereport.gr
Οισοφάγος Barrett
Ο οισοφάγος Barrett αποτελεί τη σοβαρότερη επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Είναι μια προκαρκινωματώδης κατάσταση και μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του οισοφάγου. Ευτυχώς αυτό δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
Όταν έκανα την γαστροσκόπηση ο γιατρός πήρε δείγματα από το τοίχωμα των οργάνων για βιοψία, όπως και δείγμα για έλεγχο για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ευτυχώς δεν είχα οισοφαγίτιδα ή κάτι άλλο χειρότερο αλλά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Επίσης είχα διαφραγματοκήλη ΙΙ.
Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο Πυλωρού
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter Pylori – HP), είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος κ.α. (όπως πιθανώς και γαστρικό καρκίνο).
Αντιμετωπίστε το ελικοβακτηρίδιο Πυλωρού H. pylori
Εκτιμάται ότι το 50% του πληθυσμού φιλοξενεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το H. pylori συνδέεται αντιστρόφως με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε πολλές μελέτες, πιθανώς λόγω του αποτελέσματος καταστολής του οξέος. Ωστόσο, σχετίζεται επίσης με καρκίνο του στομάχου και έλκος στομάχου.
Θεραπεία ελικοβακτηριδίου Πυλωρού
Η συνηθέστερη θεραπεία έχει διάρκεια 7-14 ημερών, αποτελείται από ένα χάπι που είναι αναστολέας αντλίας πρωτονίων 2 χάπια την ημέρα (Εσομεπραζόλη – Esomeprazole ή Λανσοπραζόλη – Lansoprazole ή Ομεπραζόλη – Omeprazole ή Παντοπραζόλη – Pantoprazole ή Ραμπεπραζόλη – Rabeprazole μαζί με χάπια που είναι αντιβιοτικά : την κλαρυθρομυκίνη (500mgr x 2 χάπια/ημέρα) και αμοξυσιλλίνη (1000mgr x 2 χάπια/ημέρα ) ή την μετρονιδαζόλη (500mgr x 2/ημέρα).
Εγώ που δεν έπαιρνα ούτε depon για πονοκέφαλο, πόσο μάλλον αντιβίωση, θα έπρεπε να παίρνω 6 χάπια την ημέρα και μάλιστα έχοντας έντονα συμπτώματα παλινδρόμησης, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να καταπίνω τα χάπια και μετά από λίγο να ανεβαίνουν στο φάρυγγα. Δεν θυμάμαι το όνομα του χαπιού ομεπραζόλης αλλά θυμάμαι πολύ καλά το Amoxil 1000 (αμοξίλ) και το Flagyl 500 (φλατζίλ) που έπαιρνα καθημερινά για 10-14 μέρες. Το χάπι ομεπραζόλης το συνέχισα για 2-2,5 μήνες συνολικά, καθώς μετά από αυτό το διάστημα υπάρχει κίνδυνος και σοβαρές παρενέργειες.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται σταθερή μείωση των ποσοστών επιτυχούς θεραπείας με φάρμακα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της αντοχής του HP στα αντιβιοτικά. Έτσι στην κλαρυθρομυκίνη (klaricid) η αντοχή αυξάνεται με την αλόγιστη χρήση της σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Τι είναι η διαφραγματοκήλη
Η διαφραγματοκήλη είναι μία από τις αιτίες της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης, Η διαφραγματοκήλη γίνεται όταν το στομάχι ανεβαίνει στον θώρακα, μέσω του ανοίγματος του διαφράγματος το οποίο χαλαρώνει. Κανονικά, στα υγιή άτομα, το διάφραγμα υποβοηθά τον οισοφαγικό σφιγκτήρα να βρίσκεται συνεχώς σε σύσπαση εμποδίζοντας την παλινδρόμηση, ενώ χαλαρώνει μόνο όταν καταπίνουμε. Ο οισοφαγικός σφιγκτήρας ενεργεί ως μία μονόδρομη βαλβίδα, που επιτρέπει τη δίοδο του φαγητού στο στομάχι και όχι το αντίθετο.
Εγχείρηση διαφραγματοκήλης
Υπάρχουν ασθενής με σοβαρό πρόβλημα διαφραγματοκήλης (διαφραγματοκήλη 4 ή IV) που δεν μπορούν να καταπιούν (πνίγονται) εξαιτίας του πολύ χαλαρού σφικτήρα ή που δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα ή δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή. Τότε προκειμένου ο ασθενής να έχει μια καλύτερη ζωή και εφόσον δεν θεραπεύεται με χάπια ή αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής, τότε και μόνον τότε θα πρέπει να κοιτάξει τη χειρουργική αντιμετώπιση. Η εγχείρηση διαφραγματοκήλης (γίνεται πλέον με λαπαροσκόπηση αλλά με υψηλό κόστος, από 3.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ ή και παραπάνω όταν γίνεται ρομποτικά.Πηγή:www.thereport.gr
Κίνδυνοι από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Όταν υπάρχει για χρόνια η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει:
Όπως σε πολλές άλλες παθήσεις, έτσι και στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να γίνεις γιατρός του εαυτού σου. Ότι απαγορεύεται σε κάποιον άλλο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το τρως ή να το κάνεις εσύ και το αντίθετο.
Σύντομες συμβουλές για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Παρακάτω παραθέτω κάποιες σύντομες συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής που βοήθησαν στην περίπτωσή μου και αφορούν άτομα με συνήθη (ήπια) συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Όταν η έρχεται η ΓΟΠ συνήθως μένει για πάντα, συνεπώς θα πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί της. Πίστεψέ μετά από λίγο καιρό είναι παιχνιδάκι.
Τρόπος Ζωής
Άγχος. Μην αγχώνεσαι. Διαπίστωσα, ότι το άγχος είναι ο No 1 παράγοντας που εντείνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Το αστείο είναι ότι εγώ δεν αγχωνόμουν με τη δουλειά αλλά κυρίως με το πρόγραμμα των παιδιών και αν θα προλάβουν το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες της ημέρας. Έχω φίλο που έχει ΓΟΠ πάνω από 30 χρόνια αλλά όταν φεύγει για 1 εβδομάδα το έτος ταξίδι για «δουλειά» στο εξωτερικό δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και ας πίνει ή τρώει αλλαντικά. Ούτε χάπια δεν παίρνει τότε.
Κάπνισμα. Αν καπνίζεις κόψε άμεσα το κάπνισμα ή μείωσε το δραστικά. Η νικοτίνη, όπως και το αλκοόλ, μπορεί να μας χαλαρώνει αλλά μαζί χαλαρώνει και τον σφιγκτήρα του οισοφάγου. Αν δεν μπορείς να το κόψεις, τότε μην καπνίζεις όταν τρως και για τουλάχιστον 1 ώρα μετά το τέλος του γεύματος.
Αλκοόλ. Περιόρισε το ποτό. Μαζί με το κάπνισμα κάνει χειρότερη την κατάσταση.
Χάσε βάρος. Αν έχεις παραπάνω κιλά θα πρέπει να τα χάσεις.
Έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι κρύο νερό. Μπορεί να χρειαστεί να οδηγήσεις λίγο μετά το φαγητό και να νιώσεις ξαφνικό πνίξιμο στο φάρυγγα. Μην πανικοβληθείς. Σταμάτα και πιες λίγο κρύο νερό. Σε 1-2 λεπτά θα νιώσεις πολύ καλύτερα. Ακόμη και αν είναι χειμώνας προσπάθησε να πίνεις, όταν χρειάζεται, κρύο νερό. Είναι το καλύτερο φάρμακο. Πέραν την αρχικής φαρμακευτικής αγωγής, 3 χρόνια μετά, όταν έχω καούρα το νερό με βοηθά πάντα. Δεν έχω αγοράσει ποτέ ούτε τα προϊόντα που διαφημίζει η τηλεόραση για καούρα και φούσκωμα
Προσοχή στο πολύ κρύο ή την πολύ ζέστη. Τότε μπορεί να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα ΓΟΠ, κυρίως καούρες ή να γίνουν πιο έντονα. Αν κρυώνεις ντύσου. Αν ζεσταίνεσαι άναψε air condition, τόσο απλά.
Δεν φοράω στενά ρούχα και σφιχτή ζώνη. Φοράω χαλαρά ρούχα. Χαλαρώνω τη ζώνη και αν χρειάζεται ξεκουμπώνω 1 ή 2 κουμπιά κατά τη χώνεψη του φαγητού. Πηγή:www.thereport.gr
Διατροφή
Έχω να νιώσω πνίξιμο ή κάποιο πόνο στο στήθος από ΓΟΠ πάνω από 3 χρόνια. Τρώω σχεδόν τα πάντα πλην ελαχίστων τροφών που έχω διαπιστώσει ότι μπορεί να μου προκαλούν καούρες.
Να αποφεύγεις ειδικά στην αρχή των συμπτωμάτων ΓΟΠ: Πολύ λιπαρά φαγητά (ειδικά πέτσες και λίπη), τα τηγανητά, πίτες με φύλλο σφολιάτας (πχ τυρόπιτα), σάλτσες τομάτας, ιδιαίτερα οι πικάντικες όπως και πικάντικα φαγητά, πορτοκάλια (εσπεριδοειδή, όξινοι χυμοί), κρεμμύδια, σκόρδα, σοκολάτα (μεγάλη ποσότητα), καφές (πάνω από 1) και σε κάποιες περιπτώσεις τα ανθρακούχα (νερό, κόκα κόλλα).
Μην πίνεις πολλά υγρά με το φαγητό (μόνο μια γουλιά αν χρειάζεται) γιατί με το νερό αραιώνει το στομαχικό οξύ περαιτέρω, το οποίο θα εμποδίσει την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Επίσης μασάμε καλά το φαγητό μας και δεν τρώμε λαίμαργα.
Σπάμε τα γεύματα σε 3-5 μέσα στην ημέρα και κυρίως δεν τρώμε πάρα πολύ το βράδυ. Κοιμόμαστε τουλάχιστον 3 ώρες μετά το βραδινό.
Αφού φάω ποτέ δεν σκύβω ή καταπονώ σωματικά τον εαυτό μου. Περιμένω να χωνέψω. Αν γίνεται κάνε ένα μικρό περίπατο (ειδικά εάν έχεις φάει μεγάλη ποσότητα για βραδινό, θα σε βοηθήσει να χωνέψεις και να κοιμηθείς καλύτερα χωρίς να ξυπνήσεις από βήχα, βραχνάδα και «σάλια» που οφείλονται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αν έχω πρόβλημα στον ύπνο, ανυψώνω μερικά εκατοστά (10-20 cm.) το κεφάλι του κρεβατιού (όχι το μαξιλάρι).
Επίσης όταν είχα πρόβλημα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κοιμόμουν από την αριστερή πλευρά. Μελέτες έχουν δείξει πως ο ύπνος στη δεξιά πλευρά επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση (καούρα), ενώ ο ύπνος στην αριστερή τις καταπραΰνει.
Τρώω αλκαλικές τροφές. Προκειμένου να ισορροπήσω το PH του οισοφάγου και να μειώσω την οξύτητα στα οξέα του στομάχου (ότι κάνουν τα χάπια δηλαδή), άρχισα να τρώω καθημερινά 2 αλκαλικές τροφές, τα αμύγδαλα και τη μπανάνα (μόνο ώριμη). Αμύγδαλα τρώω κάθε πρωί ακόμη και σήμερα (7-10 / ημέρα) ενώ μπανάνες 2-3 φορές την εβδομάδα. Το λεμόνι, αν και έχει όξινη γεύση, έχει και εξαιρετικές αλκαλικές ιδιότητες όπως και το καρπούζι που έχει pH 9.0. Πηγή:www.thereport.gr
Διαφραγματική αναπνοή. Τέλος, όταν στην αρχή της θεραπείας ένιωθα έντονα τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόµησης, έκανα ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, σε μια προσπάθεια να δυναμώσω τον μυ του διαφράγματος. (Δείτε 2 σχετικά βίντεο με οδηγίες διαφραγματικής αναπνοής στο τέλος του άρθρου).
Αναλυτικές διατροφικές συμβουλές για αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Αποφεύγουμε ειδικά στις αρχές και όταν έχουμε έντονα συμπτώματα
Φαγητά
Πολύ λιπαρά γεύματα. Όπως κρέας με λίπη, ζαμπόν, μπέικον, αλλαντικά, κονσέρβες, λιπαρά ψάρια, λιπαρές σάλτσες, λιπαρά τυριά, μουστάρδα, μαργαρίνη και μαγιονέζα.
Τα τηγανιτά. Τηγανιτά με βούτυρο ή λάδι όπως τα ψάρια, οι πατάτες, οι πίτες με φύλλο, τα τηγανητά τυριά, τα μπουρεκάκια, πανέ, οι λουκουμάδες κ.α..
Η σοκολάτα. Η σοκολάτα και όλες οι τροφές που την περιέχουν.
Το αυγό. Τα αυγά βραστά και τηγανιτά, ως αυγολέμονο, αλλά ακόμα και όταν περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στις τροφές όπως για παράδειγμα στις τυρόπιτες, τις πίτες, τα τσουρέκια, της σούπες κτλ.
Πικάντικα φαγητά. Τροφές που περιέχουν η συνοδεύονται από πολλά μπαχαρικά, ποικιλίες πιπεριών, τσίλι, πάπρικα, καυτερές σάλτσες, και διάφορα αρωματικά όπως η μέντα, ο δυόσμος κτλ.
Σαλάτες. Σαλάτες που περιέχουν ωμό λάχανο, αγγούρια, ντομάτες, ραπανάκια, κρεμμύδια, πιπεριές, κάστανα, και μελιτζάνες. Πηγή:www.thereport.gr
Κρεμμύδια και σκόρδα. Τροφές που περιέχουν ή συνοδεύονται με κρεμμύδια ή σκόρδα όπως για παράδειγμα ορισμένες σαλάτες και παραδοσιακές πίτες.
Κοκκινιστά φαγητά. Η κατανάλωση τομάτας είτε ωμή είτε πολτοποιημένη.
Εσπεριδοειδή φρούτα και άγουρα φρούτα.
Γλυκά. Γλυκά με σιρόπι όπως γλυκά του κουταλιού και του ταψιού, γλυκά με σοκολάτα, το μέλι και οι μαρμελάδες
Ροφήματα – ποτά.
Ροφήματα καφέ σοκολάτας και τσάι.
Ανθρακούχα ποτά. Όπως η Coca Cola, η σόδα, η μπύρα και τα αναψυκτικά.
Οινοπνευματούχα ποτά. Και ειδικά το κόκκινο κρασί.
Όξινοι χυμοί φρούτων. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο χυμός ντομάτας και πορτοκαλιού.
Αρκετές φορές πολλές από τις ανωτέρω τροφές ή ποτά μπορεί να μην προκαλούν κάποιο πρόβλημα ή άλλες να ενοχλούν λιγότερο και άλλες περισσότερο.
Τροφές που μπορούν να καταναλωθούν άφοβα είναι οι ακόλουθες:
Άπαχο κρέας.
Ψάρια ψητά Πουλερικά
Ψητά λαχανικά
Ρύζι
Ζυμαρικά με τυρί
Πατάτες βραστές ή φούρνου
Θαλασσινά βραστά ή ψητά
Όσπρια
Αρετσίνωτο λευκό κρασί
Αλλαγές των συνηθειών της καθημερινότητας που βοηθούν στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Η αποφυγή των συνηθειών της καθημερινότητας που επιδεινώνουν την δυσλειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα έχουν σημαντικό ρόλο στην συντηρητική αντιμετώπιση της παλινδρομικής νόσου.
Σε σχέση με την καθημερινότητα συνιστώνται οι παρακάτω απλές συμβουλές:
Απώλεια βάρους. Η μείωση του σωματικού βάρους μειώνει την ενδοκοιλιακή και κατά συνέπεια την ενδογαστρική πίεση αποτρέποντας την γαστρική παλινδρόμηση. Επιπλέον η απώλεια βάρους μειώνει την βασική γαστρική έκκριση οξέως από τα κύτταρα του στομάχου και έτσι αποφεύγεται η υπεροξύτητα του γαστρικού περιεχομένου.
Αποφύγετε τα στενά ρούχα, τα στενά παντελόνια, τις στενές ζώνες, τους κορσέδες και γενικά κάθε ρούχο που πιέζει την κοιλία. Μετά από ένα πλούσιο γεύμα είναι προτιμότερο να χαλαρώσετε την ζώνη σας ή να ανοίξετε και ένα – δύο κουμπιά.
Διακόψτε το κάπνισμα. Η νικοτίνη των τσιγάρων προκαλεί μεγάλη και παρατεταμένη χαλάρωση του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα. Έτσι το κάπνισμα και ειδικά μετά τα γεύματα είναι σοβαρός παράγοντας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν δεν μπορείτε να το διακόψετε, τουλάχιστον αποφύγετε το κάπνισμα κατά την διάρκεια του γεύματος και για μια ώρα μετά το τέλος του γεύματος.
Τρώτε αργά, μικρά και συχνά γεύματα. Αποφεύγοντας τα μεγάλα και πλούσια γεύματα αποφεύγετε την υπερδιάταση του στομάχου, παράγοντας που διευκολύνει τη γαστρική υπερπλήρωση και παλινδρόμηση. Αντίθετα τα μικρά και συχνά γεύματα εμποδίζουν την υπερέκκριση γαστρικών οξέων ενώ επιτρέπουν την επαρκή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Είναι προτιμότερο να τρωτέ λίγο και συχνά από το ό,τι να χωρίζεται το φαγητό σας σε δύο μόνο γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό) ή και ακόμα χειρότερα σε ένα μόνο γεύμα και αυτό το βράδυ. Πηγή:www.thereport.gr
Μετά το γεύμα αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα, το σκύψιμο την ανύψωση βάρους και γενικά κάθε σωματική δραστηριότητα που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση. Ήπιο βάδισμα (περίπατος) μετά το γεύμα βοηθάει τη χώνεψη και εμποδίζει την παλινδρόμηση.
Μετά το μεσημεριανό φαγητό αποφύγετε τον ύπνο. Είναι προτιμότερο να αναπαυθείτε στον καναπέ από ό,τι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι και μάλιστα σε οριζόντια θέση. Το βράδυ αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα. Το βραδινό πρέπει να είναι ένα εύπεπτο και μικρό γεύμα. Αποφύγετε τις σούπες και της μεγάλες ποσότητες υγρών.
Μη ξαπλώνεται αμέσως μετά το βραδινό γεύμα. Θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 – 3 ώρες πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Στο διάστημα αυτό μπορείτε να αναπαυθείτε σε πολυθρόνα με ελαφρά σηκωμένη την πλάτη.
Αποφεύγετε να κοιμάστε σε εντελώς οριζόντια θέση. Κατά τον ύπνο ανασηκώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού κατά 10 με 15 εκατοστά. Αυτό μπορεί να γίνει τοποθετώντας μερικά βιβλία κάτω από τα πόδια του κρεβατιού που βρίσκονται προς το κεφάλι.
Άγχος. Όταν τρώτε εστιάστε στο φαγητό σας. Απολαύστε το γεύμα χωρίς να κάνετε δυσάρεστες ή αγχώδεις συζητήσεις. Το άγχος και γενικά η κακή ψυχική κατάσταση, μειώνει τη γαστρική κινητικότητα ενώ αυξάνει την παραγωγή και έκκριση γαστρικών οξέων. Πηγή:www.thereport.gr
Να τρώτε αργά, να πίνετε ήρεμα και να αποφεύγετε συζητήσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να μειώνεται η συσσώρευση αέρα στο στομάχι.
Μετά τα γεύματα να τρώτε μία μαστίχα ή παστίλιες με σκοπό τη διέγερση και κατάποση σάλιου που δρα προστατευτικά.
Αποφύγετε επίσης:
Τη μεταφορά και ανύψωση βαριών αντικειμένων ή τη γυμναστική με πολλά βάρη.
Τις επικύψεις για να μην πιέζεται το στομάχι.
Τη δυσκοιλιότητα
Τα άτομα που έχουν κάψιμο, ξινίλες ή αναγωγές τροφής και κανένα από τα συμπτώματα αυξημένου κινδύνου, μπορεί να εφαρμόζουν αρκετά απλά, καθημερινά μέτρα τροποποίησης του τρόπου ζωής και διατροφής, ώστε να αποφεύγουν ή να μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων αυτών.
Είναι αντιληπτό βέβαια, ότι τα απλά αυτά μέτρα αλλαγής του τρόπου ζωής δεν μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν. Για τον λόγο αυτό εφαρμόζονται μόνο επικουρικά στην κύρια θεραπεία ή όταν τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια και περιστασιακά.
Φάρμακα για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο σκεφτείτε μήπως αυτό επιδεινώνει την κατάστασή σας.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων -που μπλοκάρουν τα ένζυμα τα οποία παράγουν γαστρικά οξέα- για να αντιμετωπίσουν τις καούρες, το έλκος και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως γαστρική αιμορραγία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καρκίνο του οισοφάγου κ.α.
Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι μια κατηγορία φαρμάκων, που δρουν στο στομάχι και μειώνουν την οξύτητα του περιεχομένου του
Η λήψη αντιόξινων εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και η συστηματική λήψη φαρμάκων μειώνει την ποσότητα των οξέων, που παράγονται στο στομάχι. Μέχρι 40% των ενηλίκων στις Η.Π.Α. εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD) μία φορά το μήνα και περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού παίρνει έναν αναστολέα αντλίας πρωτονίων (PPI) για αυτή την πάθηση.Οι PPI έρχονται με έναν συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο ανεπιθύμητων ενεργειών και είναι δύσκολο να απογαλακτιστούν.Ακόμη χειρότερα, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI) απλώς καταστέλλουν τα συμπτώματα ενώ δεν κάνουν τίποτα για να θεραπεύσουν τα υποκείμενα προβλήματα του εντέρου. Πηγή:www.thereport.gr
Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, φάρμακα που συνταγογραφούνται σε ασθενείς με καούρες και άλλα προβλήματα από Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) που προκαλούν τα υπερβολικά οξέα του στομαχιού, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Φάρμακα για Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Επίσης στο εξωτερικό αντί για αναστολείς αντλίας πρωτονίων, πολλοί ασθενείς λαμβάνουν χάπια πεψίνης, πικρά βότανα (φλοιό φραγκόσυκων, κύμινο, πικραλίδα, Μάραθο, Τζίντζερ, Λυκίσκο, Γάλα γαϊδουράγκαθο, Μέντα) και φυσικά αλλάζουν τρόπο ζωής.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι της μόδας, αλλά δεν είναι όλα το ίδιο. Τα ποιοτικά προβιοτικά έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν την βακτηριακή υπερανάπτυξη προστατεύοντας και ανταγωνίζοντας τα παθογόνα στελέχη. Γιαούρτι και κεφίρ έχουν γενικά υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών μικροοργανισμών από τα προβιοτικά συμπληρώματα. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι σπιτικό κεφίρ μπορεί να έχει 5 τρισεκατομμύρια μονάδες έναντι των 5 δισεκατομμυρίων ανά κάψουλα που υπάρχουν σε πολλά συμπληρώματα.
Τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως η λάχανο και το Κίμτσι (kimchi: κορεάτικο λαχανικό τουρσί), είναι εξαιρετικές επιλογές ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να ακολουθηθεί μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.
Διαφραγματική αναπνοή
Έτσι αναπνέουν οι τραγουδιστές. Στην ουσία κάνεις κάποιες ασκήσεις 3-4 φορές μέσα στην ημέρα και αναπνέεις με την κοιλιά. Κατά την εισπνοή ο αέρας εισέρχεται στον πνεύμονα και φουσκώνει την κοιλιά (εισπνέω αργά για 4 δευτερόλεπτα). Κρατώ τον αέρα για 2 δευτ. Εκπνέω αργά από το στόμα (για 6 δευτερόλεπτα). Επαναλαμβάνω για 4-5 φορές. Τις πρώτες φορές μπορεί να νιώσετε ότι ζαλίζεστε. . Αυτό σημαίνει ότι εκτελείται σωστά τη διαφραγματική αναπνοή. Σταματήστε για λίγο και αναπνεύστε κανονικά. Συνεχίστε σε λίγο ξανά.