Το πρόγραμμα MobiPro, που εκπόνησε το 2013 η γερμανική κυβέρνηση με στόχο να προσελκύσει άνεργους νέους από τη νότια Ευρώπη στη Γερμανία, δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Έτσι τερματίστηκε.
Το 2013 η γερμανική κυβέρνηση δρομολόγησε το πρόγραμμα MobiPro για την προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας νέων από τη νότια Ευρώπη. Αυτό απευθυνόταν σε νέους που ενδιαφέρονταν για κάποια επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία, αλλά και σε νέους ανέργους που διέθεταν ήδη επαγγελματική κατάρτιση. Ένα χρόνο μετά τη διάσωση των τραπεζών στην Ισπανία και δύο χρόνια μετά την υπαγωγή της Ελλάδας και Πορτογαλίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, η ανεργία των νέων, ειδικά σε Ελλάδα και Ισπανία, είχε φθάσει σε τρομακτικά επίπεδα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σκέφθηκε τότε να κάνει κάτι τόσο για τον συντηρητικό Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, οι οποίες χρειάζονται επειγόντως μαθητευόμενους αλλά και εξειδικευμένους εργαζόμενους. Με το MobiPro η Άγκελα Μέρκελ φιλοδοξούσε να καταστήσει την πολιτική λιτότητας του Μ. Ραχόι λιγότερο επώδυνη για τις ισπανικές οικογένειες, ενώ ήλπιζε να βελτιώσει την κακή δημόσια εικόνα της στην Ελλάδα και την Πορτογαλία λόγω των σκληρών περικοπών που επιβλήθηκαν εκεί. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν κυρίως Ισπανοί, οι οποίοι επέλεξαν θέσεις εκπαίδευσης κατά πλειοψηφία στον ξενοδοχειακό και στον κλάδο της εστίασης. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εξειδικευμένων εργαζομένων, το MobiPro εστίασε κυρίως στην κάλυψη κενών θέσεων στους τομείς της νοσηλευτικής και της φροντίδας ηλικιωμένων.
Περίπου 7.500 νέοι άνεργοι νοτιοευρωπαίοι πήγαν στη Γερμανία από το 2013 μέσω του MobiPro. Κατόπιν ανάλυσης των οικονομικών στοιχείων του πιλοτικού αυτού προγράμματος, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε το 2016 να μην συνεχιστεί. Η συνολική επιβάρυνση για τον γερμανικό προϋπολογισμό ανέρχεται σήμερα σε μισό δισ. ευρώ και το ποσοστό αυτών που διακόπτουν τη μαθητεία τους είναι πολύ υψηλό φθάνοντας το 40%.