Έκλεισαν όλες οι συμμετοχές, που είχαν προβλεφθεί για το Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο στην 85η ΔΕΘ, η οποία ανοίγει τις πύλες της 5 Σεπτεμβρίου, έχοντας ως τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, σε μια έκταση μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν που σχεδιαζόταν μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, πρόκειται να φιλοξενηθούν συνολικά 56 εταιρείες και φορείς της γερμανικής αγοράς.
Στη λίστα με τις δηλώσεις εκθετών περιλαμβάνονται γερμανικοί όμιλοι και θυγατρικές τους στην Ελλάδα, φορείς της παραγωγής και του εμπορίου καθώς και της ελληνογερμανικής συνεργασίας, υπουργεία και φορείς του γερμανικού δημοσίου, μελετητικά και ερευνητικά ινστιτούτα, όπως και εκπαιδευτικοί οργανισμοί.
Οι εταιρείες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στη διοργάνωση προέρχονται από αγορές όπως οι αερομεταφορές, η αεροπλοΐα- αεροδιαστημική, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι ταχυμεταφορές και τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η νεοτεχνολογία, η αγροδιατροφή, ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ο κλάδος τεχνολογίας, πληροφορικής και λογισμικού, η ενεργειακή αγορά και η διαχείριση αποβλήτων, ενώ ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει και αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν τη δράση τους στο πεδίο της καινοτομίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις γερμανικές εταιρείες ή θυγατρικές αυτών που θα συμμετέχουν στο Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο 13, αποτελούν μέλη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ενώ το Επιμελητήριο θα οργανώσει το δικό του Ομαδικό Περίπτερο, που θα φέρει τον τίτλο «Greece meets Germany», δίνοντας την ευκαιρία σε εταιρείες με εξαγωγική και εν γένει εξωστρεφή δράση προς τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, τη γερμανική, να προβάλλουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε πάνω από 100.000 επισκέπτες, που αναμένεται να υποδεχθεί φέτος η ΔΕΘ.
O πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, dr Ernst Reichel, σχολιάζοντας τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενη χώρα στην 85η ΔΕΘ, δηλώνει σχετικά: «Είναι χαρά για τη Γερμανία να συμμετέχει στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ως τιμώμενη χώρα τον Σεπτέμβριο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ειδικά το έτος της πανδημίας του κορωνοϊού η απόφαση να επιμείνουμε στη συμμετοχή αυτή είναι σωστή. Η Ελλάδα και Γερμανία θα δώσουν στη ΔΕΘ το εναρκτήριο λάκτισμα για την οικονομική ανάκαμψη μετά από την περίοδο του “απαγορευτικού”. Με θέματα όπως η καινοτομία, το περιβάλλον, η υγεία, τα τρόφιμα, οι “έξυπνες πόλεις”, η κινητικότητα, η τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας καθώς και η μόρφωση, θέλουμε να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι Ελλάδα και Γερμανία δραστηριοποιούνται από κοινού και σε πνεύμα συνεργασίας στα καίρια ζητήματα που αφορούν το μέλλον. Σε ένα σύγχρονα διαμορφωμένο Γερμανικό Περίπτερο συνολικής έκτασης 6.000 τ.μ., θα αναδείξουμε και θα μιλήσουμε για όλα τα παραπάνω με το σύνθημα “τομείς της ζωής”».
Ο γενικός διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, δρ Αθανάσιος Κελέμης, αναφερόμενος στην εκπροσώπηση της Γερμανίας στην 85η ΔΕΘ, δηλώνει ότι «ήδη από τις συμμετοχές στη διοργάνωση διαπιστώνεται το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών γερμανικών ομίλων να εξασφαλίσουν παρουσία την έκθεση, θεωρώντας ότι στο πλαίσιο αυτής θα αναδειχθούν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες σύναψης νέων συνεργασιών και συμφωνιών, όπως και ευκαιρίες αναζήτησης επενδυτικών projects σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας». Προσθέτει, ωστόσο, ότι: «Η φετινή διοργάνωση λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν, θα διαφοροποιηθεί έναντι κάθε προηγούμενης. Ειδικότερα, οι επιδόσεις της Γερμανίας ως τιμώμενη χώρα θα κριθούν κυρίως από τις B2B συναντήσεις, για τις οποίες το Επιμελητήριο προετοιμάζεται μεθοδικά, ώστε να συμβάλλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των οικονομικών, επενδυτικών και εμπορικών ελληνογερμανικών σχέσεων».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι «η συμμετοχή της Γερμανίας, ως τιμώμενη χώρα στην 85η ΔΕΘ στέλνει ισχυρό μήνυμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η φετινή ΔΕΘ μπορεί να διαφοροποιείται στο υγειονομικό σκέλος, αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί εφαλτήριο επανεκκίνησης όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ευρωπαϊκή. Η Γερμανία, που βρίσκεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., είναι πρωταγωνιστής στις διαδικασίες ανάκαμψης της γηραιάς ηπείρου από την κρίση, που προκάλεσε η πανδημία. Η ΔΕΘ-Heleχpo συνεργάζεται ήδη στενά με τους φορείς διοργάνωσης της γερμανικής συμμετοχής στην 85η ΔΕΘ, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».