Η απόκλιση της πορείας των χρηματοπιστωτικών αγορών, που κινούνται ανοδικά μετά τον Μάρτιο, από αυτή της πραγματικής οικονομίας εγείρει το φάσμα μίας νέας πτώσης των τιμών των στοιχείων ενεργητικού που έχουν ρίσκο, προειδοποιεί έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Global Financial Stability Report Update) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι ότι οι τιμές στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, αντίθετα με την καταναλωτική εμπιστοσύνη που έχει μειωθεί, προκαλώντας ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του ράλι. Τα αποκαλούμενα ράλι σε μία απαισιόδοξη αγορά (bear equity market rallies) έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια περιόδων σημαντικών οικονομικών πιέσεων, αλλά διακόπηκαν γρήγορα, αναφέρει το Ταμείο.
Η έκθεση σημειώνει ότι η αποσύνδεση της πορείας των αγορών από αυτή της πραγματικής οικονομίας εξηγείται από το ότι «οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι η διαρκής ισχυρή στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσει μία γρήγορη ανάκαμψη παρά το ότι τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν μία βαθύτερη της αναμενόμενης ύφεση».
Ωστόσο, σημειώνει, μία σειρά από εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού που έχουν ρίσκο. Η οικονομική ύφεση μπορεί να είναι βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια από ό,τι προβλέπουν τώρα οι επενδυτές. Μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων και ανάλογων περιοριστικών μέτρων. Γεωπολιτικές εντάσεις ή μία διεύρυνση της κοινωνικής αναταραχής ως αντίδραση στην αύξηση των παγκόσμιων ανισοτήτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία αναστροφή στο επενδυτικό κλίμα. Τέλος, οι προσδοκίες σχετικά με την έκταση της στήριξης των κεντρικών τραπεζών μπορεί να αποδειχθούν πολύ αισιόδοξες, οδηγώντας τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου και την τιμολόγηση του κινδύνου.
«Μία τέτοια επανατιμολόγηση, ιδιαίτερα αν ενισχυθεί από χρηματοπιστωτικές αδυναμίες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών, περιορίζοντας έτσι τη ροή πιστώσεων στην οικονομία. Η χρηματοπιστωτική πίεση θα μπορούσε να επιδεινώσει μία ήδη πρωτοφανή οικονομική ύφεση, καθιστώντας την ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη», σημειώνει η έκθεση.