Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε σήμερα την εκ νέου επιβολή της χρήσης ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19 – γνωστά στη χώρα ως «πάσο κορονοϊού» – για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους μπαρ και εστιατορίων, καθώς η χώρα εισέρχεται σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Στην Δανία, το 85,9% των πολιτών άνω των 12 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων.
Η Δανία ήταν μία από τις λίγες χώρες που ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο, αφού απέφυγε ένα τρίτο κύμα μολύνσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω των εκτεταμένων μέτρων lockdown που είχαν επιβληθεί από τα Χριστούγεννα.
Εντούτοις, ο αριθμός ημερήσιων μολύνσεων αυξάνεται σταθερά σε περίπου 2.300 τις τελευταίες ημέρες από το χαμηλό των 200 στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Το ποσοστό θετικότητας αυξάνεται επίσης σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες από 1,2% στα μέσα Σεπτεμβρίου σε 2,3% στα τέλη Οκτωβρίου.
“Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται τώρα στη μέση του τέταρτου κύματος κορονοϊού. Στη Δανία οδεύουμε προς το τρίτο μας κύμα κορονοϊού”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χέουνικε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.
Το πάσο κορονοϊού, το οποίο συνήθως επιδεικνύεται μέσω μιας εφαρμογής στις κινητές τηλεφωνικές συσκευές των Δανών, χρησιμοποιείται για την επαλήθευση ότι ο κάτοχος είναι εμβολιασμένος ή έχει διαγνωστεί αρνητικός στον κορονοϊό.
Το μέτρο που παρουσίασε η κυβέρνηση, το οποίο υπόκειται σε κοινοβουλευτική έγκριση, θα απαιτεί επίσης την επίδειξη του πάσου για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους άνω των 200 ατόμων, όπως και σε κινηματογράφους και μουσεία
Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 οι υγειονομικές αρχές της Δανίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του νοσοκομειακού συστήματος μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα, όπου οι τελευταίοι περιορισμοί ήρθησαν πριν από έναν μήνα.
«Με τον κίνδυνο της Covid-19, της γρίπης και άλλων μολυσματικών ασθενειών, κινδυνεύουμε να επιβαρύνουμε υπερβολικά τα νοσοκομεία», δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας Σέρεν Μπρόστρεμ, σε ένα δελτίο τύπου.
«Διαπιστώνουμε ήδη ότι τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει σε μεγάλο βαθμό και ότι το προσωπικό τρέχει. Εντούτοις, δεν έχουμε την αντοχή που είχαμε στο παρελθόν, διότι ασκείται πίεση εδώ και καιρό», τόνισε.
Σήμερα, για δεύτερη συναπτή ημέρα, περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα, όπου δεν εφαρμόζεται πλέον κανένας περιορισμός σε εθνικό επίπεδο.
Έχοντας εισαγάγει το υγειονομικό πάσο από την άνοιξη, η χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων το κατήργησε στις 10 Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν τέσσερις φορές μικρότερος από τα σημερινά δεδομένα.
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει εκ νέου την ασθένεια ως «απειλητική για την κοινωνία», κάτι που δεν ίσχυε από τον Σεπτέμβριο.
«Ζητήσαμε επίσης από την Επιτροπή για τις Επιδημίες να επαναξιολογήσει τα σχετικά μέτρα που θα υποδείκνυε βάσει της υφιστάμενης κατάστασης», ανέφερε το υπουργείο στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.