Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε χθες Πέμπτη πως δεν αποκλείει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, για να αποτραπεί η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο που μαίνεται για πάνω από δυο χρόνια.
«Όλες αυτές οι επιλογές είναι πιθανές», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France 2. «Αν θέλουμε να επιτύχουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να είμαστε αδύναμοι», επέμεινε.
«Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πούμε με αποφασιστικότητα, βούληση και θάρρος πως είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας, η Ρωσία να μην νικήσει στον πόλεμο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Καθώς η Ρωσία δεν βάζει όρια στον πόλεμο που διεξάγει από τον Φεβρουάριο του 2022 εναντίον της Ουκρανίας, η Δύση δεν μπορεί να επιβάλλει αυτή όρια στην υποστήριξή της στο Κίεβο, επιχειρηματολόγησε.
«Ο μοναδικός υπεύθυνος θα είναι το καθεστώς στο Κρεμλίνο – όχι εμείς», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Δεν θα επιτεθούμε ποτέ, δεν θα πάρουμε τέτοια πρωτοβουλία, η Γαλλία είναι δύναμη ειρήνης», πρόσθεσε μολαταύτα.
«Αν η Ρωσία νικούσε, οι ζωές των Γάλλων θα άλλαζαν. Δεν θα είχαμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, για τον οποίο η «όρεξη» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάκτηση εδαφών δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία. «Το να θέλεις ειρήνη σήμερα σημαίνει να μην αφήσεις την Ουκρανία να αποτύχει», κατά την άποψή του.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έκανε τα σχόλια αυτά τρεις εβδομάδες αφού οι αρχικές δηλώσεις του για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν δυτικά στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια -με άλλα λόγια να εμπλακεί άμεσα το NATO στον πόλεμο- προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Γαλλίας.
Στόλτενμπεργκ: Οι χώρες του NATO δεν στέλνουν «αρκετά» πυρομαχικά στο Κίεβο
Οι χώρες μέλη του NATO δεν παραδίδουν «αρκετά πυρομαχικά» στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κι αυτό έχει «συνέπειες στο πεδίο της μάχης καθημερινά», προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της ατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Στους Ουκρανούς δεν λείπει το θάρρος, λείπουν τα πυρομαχικά», επέμεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Δυο χρόνια και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού και υλικού και ζητάει πυρομαχικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να σταματήσει τον ρωσικό στρατό, που έχει περάσει στην επίθεση.
«Οι σύμμαχοι του NATO δεν προμηθεύουν με αρκετά πυρομαχικά την Ουκρανία κι αυτό έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης καθημερινά», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Αυτή είναι τεράστια πρόκληση κι ένας από τους λόγους εξαιτίας των οποίων οι Ρώσοι μπόρεσαν να κάνουν κάποιες προελάσεις στο πεδίο της μάχης», έκρινε.
«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη πρέπει να κάνουν περισσότερα και χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις», είπε ακόμη ο Νορβηγός, που δεν πάει να αξιώνει τα κράτη μέλη της συμμαχίας να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία.
Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη δυνατοτήτων των αμυντικών βιομηχανιών, διαβεβαίωσε, πρόκειται για ζήτημα που αφορά την απαραίτητη «πολιτική βούληση» για να «ληφθούν αποφάσεις και να δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία».
Οι ανησυχίες περί ενδεχόμενης ήττας της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, ελλείψει επαρκών ποσοτήτων όπλων και πυρομαχικών, μοιάζουν να εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται κατά μήκος της γραμμής επαφής.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε στα τέλη Φεβρουαρίου τους δυτικούς συμμάχους του να παραδίδουν «έγκαιρα» στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του.
Για το πακέτο χρηματοδότησης 60 δισεκ. δολαρίων που ζητεί η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκριθεί από το Κογκρέσο ώστε να συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο το αδιέξοδο παραμένει, κάτι που αποδίδεται στους δισταγμούς κοινοβουλευτικών προσκείμενων στον Ντόναλντ Τραμπ.
Πάντως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη βοήθεια περίπου 300 εκατ. δολαρίων (274 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία, αποτελούμενη από αντιαεροπορικούς πυραύλους, οβίδες για το πυροβολικό και άλλα πυρομαχικά.
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν την Τετάρτη να προσθέσουν 5 δισεκ. ευρώ στο ταμείο για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.