Διευκρινίσεις για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τους ανυπόστατους, όπως αναφέρει, ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για το θέμα. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι από τα ποσά που έχει προσδιορίσει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους, εκτός από τις εκπτώσεις που εφαρμόζει η ΔΕΗ, θα αφαιρεθούν και «οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%».
Το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει συγκεκριμένα τα εξής:
Η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.
Μέσα από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία, η ΡΑΕ κατέληξε στο πόρισμά της για τα επιπλέον έσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.
Το πόρισμα της ΡΑΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.
Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.
Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.
Υπό επεξεργασία τα δεδομένα της ΡΑΕ για τα κέρδη στην αγορά ενέργειας
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων που συνέλεξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την έρευνα στις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να προσδιοριστεί η βάση επί της οποίας θα υπολογιστεί η εισφορά ύψους 90% που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση.
Αυτό ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι το τέλος 90% δεν θα έχει τη μορφή φορολογίας (καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικές εμπλοκές) αλλά εισφοράς αλληλεγγύης από την πλευρά την επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η διερεύνηση από τη ΡΑΕ για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 927 εκατ. Ευρώ, ποσό από το οποίο αφαιρούνται 336 εκατ. που είναι το κόστος των εκπτώσεων που κάνει η ΔΕΗ στους πελάτες της από τον Αύγουστο του 2021. Υπό διερεύνηση είναι το κόστος των σταθερών τιμολογίων που παρέχει η ΔΕΗ στους πελάτες της, τα οποία – με τις ανατιμήσεις που μεσολάβησαν στο κόστος παραγωγής ενέργειας – διαμορφώνονται τώρα κάτω του κόστους σε όλες τις κατηγορίες πελατών.
Παράλληλα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή της αγοράς και την εφαρμογή από 1ης Ιουλίου του μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση το κόστος παραγωγής, μέσω του οποίου θα απορροφάται το επιπλέον κόστος που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.