Οδικό χάρτη για την ανάκαμψη του τουρισμού που βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και άμεση χρηματοδότηση των ζημιών που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού ζήτησαν οι ευρωβουλευτές από τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν στη συζήτηση που έγινε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνοντας την ανάγκη επεξεργασίας μιας ενιαίας στρατηγικής για την παρουσίαση ενός «ευρωπαϊκού brand» στον τουρισμό.
Στη συνάντηση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε διαδικτυακά με τον επίτροπο, ο κ. Μπρετόν δήλωσε ότι ο τουρισμός είναι ο πρώτος τομέας που επλήγη και από τους τελευταίους που θα ανακάμψουν, τόνισε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν αποτελούν την υψηλότερη προτεραιότητα για το χαρτοφυλάκιό του και εξήγγειλε σύνοδο κορυφής για τον τουρισμό τον Σεπτέμβριο, ή Οκτώβριο, «όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε κατ’ επανάληψιν την περίπτωση της Ελλάδας και των νησιών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και σημείωσε ότι ασφαλώς υπάρχουν γεωγραφικές διαφοροποιήσεις καθώς ορισμένες περιοχές όπως τα νησιά και χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό.
«Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν οι κοινωνικές επιπτώσεις», πρόσθεσε επισημαίνοντας το μικρό μέγεθος και τον οικογενειακό χαρακτήρα των περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων.
Απαντώντας στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών εστίασε σε δύο πτυχές: στη χρηματοδότηση και στην αναμόρφωση του τουριστικού τομέα, ώστε να γίνει βιώσιμος, ανθεκτικός και καινοτόμος. Οδηγοί σ’ αυτή τη στροφή θα είναι η Πράσινη Συμφωνία και το ψηφιακό περιβάλλον.
«Πρέπει να επανεφεύρουμε τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς τη χρηματοδότηση, είπε ότι ο τομέας θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα διαρθρωτικά ταμεία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με άλλες τράπεζες για την χρηματοδότηση των ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον προσανατολισμό που πρέπει να πάρει ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ, ο οποίος όπως έχει δηλώσει και η πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να μετατραπεί σε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ.
Πέραν της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, που θα παράσχει ασφάλεια, ο επίτροπος είπε ότι θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση των κονδυλίων από τα μακροπρόθεσμα πακέτα για την ανάκαμψη στον τομέα του τουρισμού, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) και πρόσθεσε ότι στηρίζει την ιδέα της θέσπισης ειδικής κατηγορίας στον προϋπολογισμό «με το απαραίτητο βάθος και ισχύ που χρειαζόμαστε για να βγει ο τομέας από την κρίση».
Στο αίτημα των ευρωβουλευτών για περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις για τους προσεχείς μήνες, ο επίτροπος εξήγησε ότι θα χρειαστούν επαρκείς διαβεβαιώσεις ως προς την ασφάλεια των πολιτών πριν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν το καλοκαίρι.
Στην αρχή της ομιλίας του έδωσε στοιχεία για τον ευρωπαϊκό τουρισμό αναφέροντας ότι αποτελεί το 50% της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού και ότι το 80% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για τις ετήσιες απώλειες εσόδων, είπε ότι για τον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων θα είναι το λιγότερο γύρω στο 50%, γύρω στο 70% για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και πάνω από 90% για τις κρουαζιέρες και τις αεροπορικές εταιρίες.