ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Θα αποσύρουμε κάθε αναφορά για την πυρόσφαιρα

«Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα », δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, Χρήστος Παπαδημητρίου, με αφορμή τις αποστάσεις που παίρνουν από το πόρισμα για την πυρόσφαιρα τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, 15:27 / Τελευταία Ενημέρωση: 19:55

Τραγωδία στα Τέμπη (πυρόσφαιρα): Παρέμβαση της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για το φιάσκο με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σε συνεντεύξεις του, τόσο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ όσο και στην ΕΡΤ είπε πως το συμβούλιο του Οργανισμού αναμένεται να προχωρήσει στην απαλοιφή από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα στα Τέμπη.

Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης εκφράζει τις αντιρρήσεις του αναφορικά με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα στοιχεία στο πόρισμα επισημαίνοντας ότι μοναδικό καθήκον ήταν η επιστημονική τους άποψη για τις προσομοιώσεις που ερευνούσε η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογένειας ενώ δεν είχαν πραγματοποιήσει δικές τους προσομοιώσεις. Από το Πανεπιστήμιο της Πίζας ζητείται να αφαιρεθούν τμήματα του δημοσιευμένου πορίσματος, αποκαλύπτοντας ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος και της Επιτροπής.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι προς τον σκοπό της διαφύλαξης της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, θα ζητηθεί να απαλειφθεί από το πόρισμα των 178 σελίδων το μικρό κομμάτι που αφορά την πυρόσφαιρα.

Ο κος Παπαδημητρίου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι εξήγησε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει ρητώς στις 26/2 να μην βγει στον αέρα το πόρισμα πριν δοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λοζάνης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δεν βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του. «Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε. «Παρά την ομόφωνη αντίρρηση επέμειναν να μπει στο πόρισμα η πυρόσφαιρα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα. Όμως, υπογράμμισε, το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».

Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο πόρισμα, όπου «δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε κόμμα». «Θα απευθυνθώ σε ανώτατα ιδρύματα για τη γνωμάτευση για την πυρόσφαιρα, ήδη έχουμε κάνει αίτημα στον “Δημόκριτο”» είπε.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην ΕΡΤ είπε, «Έχω δεχθεί απειλές να μην συνεχίσω την έρευνα από αλλοδαπούς παράγοντες (…) Δεν υποκύπτω σε απειλές. Δε φοβάμαι τίποτα».

ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Να γίνει άμεση διόρθωση του πορίσματος με την απαλοιφή του κεφαλαίου με την πιθανολόγηση για τις αιτίες της πυρόσφαιρας

«Να γίνει άμεση διόρθωση του πορίσματος με την απαλοιφή του κεφαλαίου με την πιθανολόγηση για τις αιτίες της πυρόσφαιρας» αποφάσισε το Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που συγκροτήθηκε σήμερα το πρωί, Δευτέρα, 7 Απριλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει ως εξής:

«Η 26η/2025 συνεδρίαση του Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. πρωτ.275597/18 – 9 – 2023 (τ. ΥΟΔΔ 988 / 23) απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε την 7/4/2025 ημέρα Δευτέρα, και ώρα 09:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στα γραφεία του Οργανισμού (Βυτίνης 14-18, Νέα Φιλαδέλφεια) μετά από πρόσκληση του Αν. Προέδρου της και Προέδρου του σιδηροδρομικού τομέα με θέματα ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Ενημέρωση για επιστολή πανεπιστημίων Πίζα και Γάνδης

Παρόντες κατά την συνεδρίαση ήταν οι κάτωθι:

Πρόεδρος & Πρόεδρος Αεροπορικού Τομέα: Γεώργιος Δριτσάκος

Αναπληρωτής Πρόεδρος & Πρόεδρος Σιδ/κού Τομέα: Παπαδημητρίου Χρήστος

Μέλη: Φλέσσας Γρηγόριος, Βάλαρης Χρήστος, Ευγενικός Πέτρος

Οι θεματικές ενότητες, οι συζητήσεις και οι αποφάσεις του με την παραπάνω σύνθεση έχουν, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

Ενημέρωση για απόσυρση πανεπιστημίου Πίζας και δηλώσεις ερευνητή Πανεπιστημίου Γάνδης κου Μαραγκού.

Το συμβούλιο ενημερώθηκε εκτενώς από τον αναπληρωτή πρόεδρο και πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα για τα εκκρεμή σιδηροδρομικά ζητήματα και την απόσυρση τoυ πανεπιστημίου Pisa από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφορικά με την πυρόσφαιρα και τις δηλώσεις του ερευνητή Πανεπιστημίου Γάνδης κου Μαραγκού.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος ενημέρωσε ότι το θέμα είναι εξόχως σοβαρό και εισηγήθηκε να προχωρήσει οπωσδήποτε μετά από αυτήν την εξέλιξη και την στην ουσία ακύρωση της επίκλησης του πανεπιστημίου της Πίζα από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αλλά και τις δηλώσεις του ερευνητή κου Μαραγκού, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, παρά το ότι δεν υπήρξε επίσημη τέτοια ενημέρωση από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, η άμεση και επείγουσα ισχυροποίηση και επιβεβαίωση του ανοικτού σημείου του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας με κάθε δυνατό τρόπο ώστε η εξήγηση που θα δοθεί να είναι επιστημονικά ορθή και αν είναι δυνατόν μη αμφισβητήσιμη.

Πλέον όμως αυτού ο κος Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι με το πρακτικό της 26ης Φεβρουαρίου 2025 το συμβούλιο μετά από ομόφωνη απόφαση του είχε επιμόνως ζητήσει από τον κύριο Accou την μη συμπερίληψη του κεφαλαίου με το οποίο γίνεται πιθανολόγηση για τα αίτια της πυρόσφαιρας χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση αυτών από ανώτατο επιστημονικό ίδρυμα. Ο κος Αccou αρνήθηκε το αίτημα αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς να αναβάλει την σχετική απόφαση.

Κατά τον πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα το συμβούλιο έχει το καθήκον να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο πρόσφορο τρόπο στην πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης των Τεμπών αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας σε κορυφαία και εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ή συναφή ιδρύματα της Ελλάδος ή της αλλοδαπής.

Ως τότε όμως το Συμβούλιο αποφάσισε:

Να γίνει άμεση διόρθωση του πορίσματος με την απαλοιφή του κεφαλαίου με την πιθανολόγηση για τις αιτίες της πυρόσφαιρας.

Το μέλος του Συμβουλίου κος Πέτρος Ευγενικός δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη δόκιμο ελλείψει επίσημης επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, να απαλειφθεί συνολικά η ενότητα αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας, αλλά να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, αναφορικά με την ακριβή εμπλοκή του Πανεπιστημίου της Πίζα.

Το συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε με τις προτάσεις του Προέδρου του σιδηροδρομικού Τομέα».