Σήμερα Παρασκευή 18-12-2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 916 νέα κρούσματα covid-19 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
5178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Η κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα των 916 νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
Αττικής 262
Θεσσαλονίκης 186
Αιτωλοακαρνανίας 17
Αργολίδας 1
Αρκαδίας 1
Άρτας 2
Αχαΐας 9
Βοιωτίας 12
Γρεβενών 4
Δράμας 8
Έβρου 25
Εύβοιας 5
Ευρυτανίας 2
Ηλείας 1
Ημαθίας 11
Θάσος 1
Ιωαννίνων 2
Καβάλας 18
Καρδίτσας 18
Καστοριάς 1
Κιλκίς 9
Κοζάνης 37
Κορινθίας 10
Λακωνίας 10
Λάρισας 39
Λέσβου 23
Λευκάδας 2
Μαγνησίας 46
Μεσσηνίας 2
Νήσων 3
Ξάνθης 26
Πέλλας 16
Πιερίας 34
Πρέβεζας 1
Ρεθύμνου 2
Ροδόπης 14
Ρόδος 2
Σερρών 28
Τρικάλων 3
Φθιώτιδας 4
Φλώρινας 4
Χαλκιδικής 5
Χανίων 2
Χίου 7
Υπό διερεύνηση είναι 6 κρούσματα
Ν. Χαρδαλιάς: Ας μην διακινδυνεύσουμε για μερικές στιγμές χαλάρωσης όλα όσα έχουμε επιτύχει με τόσο κόπο μέχρι σήμερα
Την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως είπε, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19, η οποία από χθες προχώρησε σε εξαντλητική επεξεργασία των υφιστάμενων δεδομένων, κρίθηκε αναγκαία η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιοχή αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχουν πλέον εφαρμογή από αύριο το πρωί στις 6 και για 7 ημέρες, τα μέτρα που ισχύουν και για τη Δυτική Αττική. Πιο συγκεκριμένα:
1. Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο από και προς την εργασία τους με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
2. Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων σε όλη την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
3. Επιπλέον, αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.
4. Παράλληλα, προχωράμε στη μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των περιοχών αυτών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους. Επισημαίνεται ότι για την Κοζάνη ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.
5. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και δη των βιομηχανιών, στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του μοντέλου 0-5-10, δηλαδή έλεγχος την πρώτη, πέμπτη και δέκατη ημέρα.
6. Για τους εργαζομένους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, , αποφασίστηκε ότι θα τους γίνεται μοριακός έλεγχος ή έλεγχος με rapid test κάθε 5 ημέρες.
7. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
8. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στους πέντε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Παράλληλα, ο έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) των μικροπωλητών είναι υποχρεωτικός, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός επανέλεγχος ανά τρεις ημέρες.
9. Παράλληλα, άμεσα ξεκινούν εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίστηκε και δρομολογείται εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.
10.Τέλος, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για την ενδελεχή καθημερινή διερεύνηση και διαχείριση της κατάστασης.
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και σύσταση στους κατοίκους της Κοζάνης, όπως και στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς όπως ανέφερε, «η κατάσταση στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη». Αναλυτικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 να νοσηλεύονται και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές high-risk, οι οποίες τελούν ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 αυτά κρούσματα, 199 βρίσκονται στο Δήμο Κοζάνης, 134 στο Δήμο Εορδαίας, 43 στο Δήμο Βοΐου, 15 στο Δήμο Σερβίων και 6 στο Δήμο Βελβεντού. Το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών τους συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερους από έναν όμορο δήμο μέσα στην ίδια την περιφερειακή ενότητα, όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση, γεγονός, που όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, τους αναγκάζει να θέσουν περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή. Το 81,23% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 46,91% στην πρώτη περίπτωση και 34,32% στη δεύτερη. Τέλος, το 14,57% των κρουσμάτων είναι συνταξιούχοι, το 10,12% ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 10,10% αυταπασχολούμενοι που σχετίζονται με το πλανόδιο εμπόριο.
Παράλληλα όπως σημείωσε είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους στην Κοζάνη, το λεγόμενο seven days moving average, ενώ ήταν 25,2 την προηγούμενη εβδομάδα χθες είχε σκαρφαλώσει στο 31,3, γεγονός που βρίσκεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες 73 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα.
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία, σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει η Δυτική Αττική. Συγκεκριμένα, στο δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα -με 28 να νοσηλεύονται- ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στο δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65 -με 12 να νοσηλεύονται- και οι στενές επαφές τους ανέρχονται σε 162. Τέλος στο δήμο Μάνδρας, τα ενεργά κρούσματα ήταν χθες 32, σήμερα είναι 30 , 8 νοσηλεύονται, και οι στενές επαφές τους είναι 91. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη. Το 28% των ενεργών κρουσμάτων και το 22% των στενών επαφών τους των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας συνδέονται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στον όμορο δήμο Μάνδρας. Αντίστοιχα, το 41% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στο δήμο Μάνδρας συνδέεται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στους όμορους δήμους Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και διάδραση στις μετακινήσεις μεταξύ των τριών αυτών όμορων δήμων της Δυτικής Αττικής, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να αφορά σε επαγγελματικές υποχρεώσεις. Το 78,7% των ενεργών αυτών κρουσμάτων είναι με κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 50,38% στην πρώτη περίπτωση και 28,32% στη δεύτερη. Τέλος, το 24,31% των κρουσμάτων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 29,22% είναι εργάτες σχετιζόμενοι με φορτώσεις-εκφορτώσεις, ή με καλλιέργεια γης, οικοδόμοι, πλανόδιοι μικροπωλητές ή έμποροι φρούτων και λαχανικών, συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί αυτοκινήτων με εύλογα πολλαπλές επαγγελματικές μετακινήσεις στην περιοχή.
Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα εφησυχασμό», ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, επισήμανε ότι ναι μεν «σταθεροποιείται, εξαιρετικά δυσανάλογα και πολύ αργά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά σταθερά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη». «Ο κύριος δείκτης για αυτό είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί -αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τα πιο αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κοζάνη και στη Δυτική Αττική αλλά και όλα τα μέτρα που κατά καιρούς αποφασίζουν, βασίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα και μόνο, «τα οποία αποτελούν πάντα το απόλυτο μοναδικό κριτήριο κάθε μας απόφαση».
«Προφανώς κανείς δεν θέλει να ζει με περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να είναι απολύτως αντιληπτό όμως, ότι ο μόνος λόγος για την επιβολή αυτών των πρόσθετων μέτρων είναι η προστασία της ζωής των πολιτών. Η πολιτεία έχει υποχρέωση, όταν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατέψει ζωές. Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις, επιβάλλονται δυναμικά κι άμεσα αντανακλαστικά. Γι΄ αυτό άλλωστε ανακοινώνουμε συνεχώς και τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα, ώστε και οι πολίτες να είναι ενήμεροι και να τηρούν με προσήλωση τα μέτρα αλλά και οι παράγοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν, χτυπώντας καμπανάκι συναγερμού, προειδοποιώντας για τους κινδύνους για τη ζωή των δημοτών κι αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ενώ προσέθεσε ότι παρακολουθούν μαζί με την υγειονομική επιτροπή τα δεδομένα σε κάθε περιοχή και με βάση αυτά κινούνται και λαμβάνουν τις αποφάσεις.
«Κανείς δήμαρχος δεν θέλει να περνάει στους δρόμους και να τα βλέπει όλα κλειστά. Είμαι βέβαιος όμως ότι ακόμη περισσότερο δεν θέλει να βλέπει τους δημότες στα νοσοκομεία και στις εντατικές. Σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, πολίτες. Ο καθένας φυσικά με το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στη συνέχεια ο υφυπουργός τόνισε για ακόμη μία φορά «ότι τα μέτρα είναι αναγκαίο να τηρούνται από όλους μας στο ακέραιο. Όχι μόνο στις περιοχές που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν επιβαρυμένη εικόνα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, έχουν προχωρήσει στην εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς όπως ανέφερε «η προσπάθεια των πολλών δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο, από τα στιγμιαία σφάλματα των λίγων».
Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε ότι «η τήρηση των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να περάσουμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο προσεχές μέλλον, όχι όμως δυστυχώς φέτος τις γιορτές -όσο και αν το θέλουμε αυτό. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατεύσουμε. Είναι ο καλύτερος τρόπος να φτάσουμε όλοι ασφαλείς στο τέλος αυτής της διαδρομής. Και αυτό το τέλος φαίνεται πια αρκετά κοντά μας».
«Ας μην διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα, μια νέα έξαρση, ας μην διακινδυνεύσουμε για μερικές στιγμές χαλάρωσης όλα όσα έχουμε επιτύχει με τόσο κόπο μέχρι σήμερα», κατέληξε.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν περαιτέρω οριζόντια μέτρα και αν θα γίνει ρεβεγιόν με 9 άτομα όπως είχε ανακοινωθεί ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η δυνατότητα για συναναστροφή με μια άλλη οικογένεια και μέχρι 9 άτομα δεν πρέπει να παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε πάρτυ, σε ρεβεγιόν ή σε στιγμές απροσεξίας και χαλάρωσης.
«Δεν υπάρχουν ρεβεγιόν πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και αν παρατηρηθεί ή αξιολογηθεί ότι γίνεται προσπάθεια κατάχρησης ή πέσουν στην αντίληψή μας φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν προετοιμασίας καταστάσεων εκτός τήρησης μέτρων τα οποία έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές, προφανώς θα επανεξεταστεί κάθε μέτρο όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την πορεία της πανδημίας», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως κι αυτό το μέτρο μέχρι την τελευταία στιγμή θα είναι υπό επανεξέταση αν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα.
«Είναι έκκληση, παράκληση, είναι μάλλον το αυτονόητο προς όλους ότι ρισκάρουμε τα πάντα με τις όποιες υπερβολές και τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων σε αυτές τις συναναστροφές. Για 3,4, 5 ώρες γιορτινού ξεφαντώματος χωρίς μέτρα ας μην στείλουμε αγαπημένους μας ανθρώπους στο νοσοκομείο ας μην παίξουμε με τις ζωές τους, ας μην συμβάλλουμε στην έξαρση του οποιουδήποτε ιικού φορτίου, ας μην λειτουργήσουμε ως πολλαπλασιαστές αυτού του ιού. Ο καθένας θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει. Καμία έκπτωση στα μέτρα. Η οποιαδήποτε έκπτωση στα μέτρα η οποιαδήποτε πραγματική χαλάρωση χωρίς εφαρμογή μέτρων και χωρίς να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των επιδημιολόγων μας ακόμα και σε αυτή τη δυνατότητα συναναστροφής μπορεί να είναι εξαιρετικά άσχημη εξέλιξη», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Β. Παπαευαγγέλου: Ανησυχούμε πολύ, οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες
Σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι για πρώτη εβδομάδα ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που βγήκαν από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν, ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας. «Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Ανησυχούμε πολύ», αυτή η λέξη εκφράζει τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων διότι, όπως είπε η καθηγήτρια «γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες». «Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς,, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό» προειδοποίησε και προσέθεσε: «Ανησυχούμε γιατί αν και η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει κατανοήσει ότι φέτος θα ζήσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, υπάρχει δυστυχώς μια μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων».
Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Παράλληλα όμως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα.
Μίλησε για τη διαδρομή μέχρι την μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων που όπως είπε, «άργησε πολύ να έρθει», Ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των ειδικών είναι η εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο δείκτης Rt, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος ελλοχεύει, τόνισε.
Μάλιστα, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, «όσο πιο ψηλό είναι το επιδημικό φορτίο κάθε περιοχής τόσο γρηγορότερα θα συμβεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων και με επιθετικό τρόπο, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με το καλοκαίρι όπου είχαμε λίγα ενεργά κρούσματα».
Κατέληξε ότι το στοίχημα είναι η διατήρηση του χαμηλού επιδημικού φορτίου. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συστάσεις διεθνών οργανισμών για την συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια των γιορτών και επανέλαβε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρηθούν με αυστηρότητα.
Γκ. Μαγιορκίνης: Ξεκινά την Δευτέρα τυχαίο testing στους πολίτες
Την Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει την λειτουργία της η νέα πλατφόρμα testing.gov.gr, για «τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού στην κοινότητα», την οποία παρουσίασε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές, προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα». υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού» εξήγησε ο καθηγητής. «Η στρατηγική μας, όπως γνωρίζετε, για δωρεάν τεστ, μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνει κατ’ αρχήν όλους τους ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με covid-19, όπως είναι οι νοσοκομειακοί και οι έλεγχοι στα Κέντρα Υγείας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο αντιμετώπισης συρροών, αλλά και τους προληπτικούς ελέγχους «για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής σε ευάλωτες ομάδες».
Ενδεικτικά η δράση θα βοηθήσει στην διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στη βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα. Με στόχο να γίνουν 12.000 τυχαία τεστ ξεκινά το υπουργείο Υγείας το τυχαίο testing στους πολίτες. Όπως είπε, έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου (Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυναμεων , υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔ). Πρόσθεσε ότι το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα είναι το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα έιναι διαθέσιμη η πλατφόρμα στο testing.gov.gr, μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δηλώσει ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, λέγοντας ότι μας αφορά όλους. με μοναδική εξαίρεση ότι, αν έχετε συμπτώματα θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό για καθοδήγηση, καθώς η επιλογή μέσα από την πλατφόρμα είναι τυχαία. Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, επάγγελμα και αριθμός τηλεφώνου. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στο κινητό SMS με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στη φόρμα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης της αίτησής σας. Αν επιλεγείτε για τεστ, θα σας αποσταλεί νέο sms λίγες μέρες αργότερα. Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Για την διενέργεια του τεστ δικαιολογείται τρίωρη αποχή από την εργασία. Ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του τεστ, και η πληροφορία του τεστ θα περνά στο μητρώο covid.
Κ. Φλώρος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα ταχέων διαγνωστικών ελέγχων κορονοϊού
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδράμει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής του κορονοϊού με εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς καθώς και χώρους νοσηλείας. Αυτό τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την κατάσταση του κορονοϊού στην Ελλάδα.
«Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις «συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid tests). Οι σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας, έτσι και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας».
Αναφερόμενος στους σταθμούς, τόνισε ότι είναι «στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων και έχουν, ήδη, στελεχωθεί με ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας».
Επιπλέον, συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, η Πολιτική Προστασία έχει διαθέσει τον απαραίτητο υγειονομικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, δηλαδή, «κιτ των rapid tests, tablets καθώς και μέσα προστασίας του προσωπικού».
Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στους σταθμούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία».
Παράλληλα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, αλλά, και την ανακούφιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την υγειονομική κρίση».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εξής επτά δράσεις:
– Η διάθεση στο υπουργείο Υγείας 35 απλών κλινών νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη περιστατικών κορονοϊού.
– Η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ.
– Η διάθεση 2 κλινικών του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με 28 κλίνες έκαστη, για τη μεταφορά των μη covid περιστατικών των καρδιοχειργουρικών και νευροχειρουργικών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι αντίστοιχες κλινικές του ΑΧΕΠΑ να διατεθούν για ασθενείς με κορονοϊό.
– Η ανάπτυξη και λειτουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρου του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
– Η υποστήριξη του ΕΚΑΒ στο έργο της μεταφοράς μη covid περιστατικών με ασθενοφόρα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
– Η διάθεση 232 στελεχών υγειονομικού στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον ΕΟΔΥ, τα εργαστήρια αναφοράς κορονοϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το Κέντρο Υγείας Εχίνου καθώς και σε πύλες εισόδου της χώρας.
– Η παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Υγείας και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς καμία έκπτωση στην εκτέλεση της κύριας αποστολής τους, διαθέτουν την τεχνογνωσία και την ετοιμότητα να σταθούν αρωγοί στο κοινωνικό σύνολο, συμμετέχοντας με τις δυνάμεις τους στο κοινό εθνικό μέτωπο κατά της πανδημίας του κορονοϊού για την προάσπιση του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας».