Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με επίσημη πηγή. Οι 27 τάσσονται υπέρ της όσο το «δυνατόν πιο στενής σχέσης με το Λονδίνο» μετά το Brexit, αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, 19:50
«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επικύρωση του συναινετικού διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι παράλληλα εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας όσο το δυνατό πιο στενής σχέσης, στο μέλλον, με το Λονδίνο, μετά το Brexit.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση από τη συμφωνία της αποχώρησης, τόνισε όμως ότι αυτή είναι μια “θλιβερή” και “τραγική” στιγμή για την ΕΕ και τη Μ. Βρετανία. «Τώρα το Βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία», είπε και ξεκαθάρισε ότι «όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο».
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξήρε το έργο του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και όλης της ομάδας που τον πλαισίωσε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Εργαστήκαμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο για να την επιτύχουμε. Ποτέ εναντίον του. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε. «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η σημερινή συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, πρώτα από όλα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην ΕΕ.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει ακόμη να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επισφραγίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, όταν εκείνη παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο.
Η μάχη μόνο κερδισμένη δεν πρέπει να θεωρηθεί: η απόλυτη πλειοψηφία της Μέι βασίζεται σε μια συμμαχία με το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο έχει ήδη διατυπώσει την αντίθεσή του, και οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματός της παραμένουν διχασμένοι.
Ακολουθούν ορισμένα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα, στην περίπτωση που οι Βρετανοί βουλευτές απορρίψουν το κείμενο.
-Ένα Brexit χωρίς συμφωνία
Η απόρριψη του κειμένου στη Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία την 29η Μαρτίου.
Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα διέπονταν από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και μια σειρά τελωνειακών και κανονιστικών ελέγχων θα ετίθεντο εκτάκτως σε εφαρμογή.
Αυτό το σενάριο το φοβούνται τόσο οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο όσο και οι οικονομικοί παράγοντες, που πίεζαν τους διαπραγματευτές να συμφωνήσουν από την αρχή της διαδικασίας του διαζυγίου. Αυτό το ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε μια νέα πτώση της λίρας και θα βύθιζε τις επιχειρήσεις στην αβεβαιότητα.
«Οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ σοβαρές, πολύ αρνητικές για την απασχόληση και τη μελλοντική ευημερία. Θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ενδεχόμενο οικονομικό χάος» προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
Το Λονδίνο έχει προβλέψει ότι αυτό το σενάριο θα οδηγήσει πιθανόν σε ελλείψεις στα φάρμακα, στη δημιουργία τεράστιων μποτιλιαρισμάτων στα λιμάνια ή στην καθήλωση των αεροσκαφών στο έδαφος. Τις προοπτικές αυτές εξετάζουν ορισμένοι βουλευτές της πλειοψηφίας για τους οποίους «μια απουσία συμφωνίας θα ήταν καλύτερη από μια κακή συμφωνία».
-Μια δεύτερη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο
Ενώπιον των φόβων που προκαλεί το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου με τις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία, κι επομένως χωρίς τη δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει, στην περίπτωση μιας αρχικής απόρριψης από τους βουλευτές, τη διεξαγωγή μιας δεύτερης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.
Αυτό θα οδηγούσε σε σειρά μυστικών διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών για να καταφέρει να πάρει το τελικό πράσινο φως τους. Η Τερέζα Μέι ενδεχομένως θα ζήταγε από τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν ορισμένα σημεία της συμφωνίας. Αυτό επιθυμεί, εξάλλου, το μικρό βορειοιρλανδικό κόμμα DUP, αναγκαίο για τη διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τη Sunday Telegraph, Βρετανοί υπουργοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν ήδη ξεκινήσει καταρτίζουν ένα «σχέδιο Β» για τη συμφωνία. Αυτό θα θεωρούσε ως μοντέλο τη Νορβηγία, η οποία διαθέτει πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ. Αυτή η φόρμουλα θα μπορούσε να λάβει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.
Εάν οι 27 αποδέχονταν την επανάληψη των συζητήσεων, η ημερομηνία του Brexit θα μπορούσε να αναβληθεί για αργότερα.
-Νέες εκλογές
Η απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης θα αποδυνάμωνε τη θέση της Τερέζας Μέι. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μια πρόταση δυσπιστίας στους κόλπους του ίδιου του κόμματός της με στόχο την αντικατάστασή της στην ηγεσία της χώρας και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ή, το αντίθετο, να οδηγηθεί η χώρα σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Μια πρόταση μομφής σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης θα μπορούσε επίσης να κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο και να καρποφορήσει, δεδομένης της αδυναμίας πλειοψηφίας στην οποία στηρίζεται η Τερέζα Μέι. Θα οδηγούσε, επομένως, στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης εντός δύο εβδομάδων ή στην οργάνωση νέων βουλευτικών εκλογών, κάτι που επιθυμούν οι Εργατικοί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ίδια η Τερέζα Μέι θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση να λάβει το πράσινο φως των 2/3 του κοινοβουλίου. Μια προοπτική όχι και τόσο πιθανή, που όμως έχει ήδη αναφερθεί από την κυβέρνηση, για να λάβει τη στήριξη των βουλευτών στη συμφωνία αποχώρησης.
Στην περίπτωση που δεν διεξαχθούν εκλογές, το Εργατικό Κόμμα προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ της οργάνωσης ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, ένα υποθετικό σενάριο που θα μπορούσε να λάβει τη στήριξη μιας ετερόκλητης πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Τσίπρας: Να διασφαλιστούν τα κεκτημένα της συμφωνίας για το Brexit
Την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα που προβλέπονται στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη μελλοντική εταιρική σχέση του με την ΕΕ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο twitter, μετά την έγκριση της συμφωνίας από τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Η σημερινή συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισορροπημένη, αποτελεί δε, μια δύσκολη αλλά ιστορική καμπή για την ΕΕ. Οφείλουμε να εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα της και στη μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΒ. Η νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΒ πρέπει να αναδεικνύει τη μοναδικότητα της σχέσης με το πρώην μέλος & να μην αποτελεί προηγούμενο για τρίτες χώρες. Να διασφαλίζει το σημερινό επίπεδο προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στα προϊόντα & να περιλαμβάνει την υφιστάμενη συμφωνία για τον τουρισμό», αναφέρει στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός.
Μακρόν: Το Brexit δείχνει μια ανάγκη για «επανίδρυση» της ΕΕ
Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι “εύθραυστη” και την ανάγκη “επανίδρυσής” της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.
“Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ”, δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει “ανάγκη για επανίδρυση” της ‘Ενωσης. “Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος” και “επιδέχεται βελτίωση”, πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια “καλή συμφωνία”.
Mπαρνιέ: Τώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους
Κάλεσμα «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
«Δουλέψαμε όλον αυτόν τον καιρό για να επιτύχουμε μια συμφωνία για την συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ. Δουλέψαμε μαζί με το ΗΒ και ποτέ κατά του», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους». «Αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το ΗΒ για να χτίσουμε το μέλλον. Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», κατέληξε ο Μ. Μπαρνιέ.