Η Σιγκαπούρη ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech εναντίον του νέου κορονοϊού και αναμένει να λάβει εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λι Χσιέν Λουνγκ και πρόσθεσε πως σχεδιάζει να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιασθούν.
Η πόλη-κράτος των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένει ότι θα έχει αρκετά εμβόλια έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 για τους όλους πολίτες της και για όσουε έχουν λάβει άδεια διαμονής, δήλωσε ο 68χρονος Λι.
Αν και ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός, ο Λι είπε πως ο ίδιος και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα εμβολιαστούν νωρίς μετά τους υγειονομικούς εργαζόμενους, άλλο προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες.
«Οι συνάδελφοί μου και εγώ, περιλαμβανομένων και των μεγαλύτερων σε ηλικία, θα εμβολιασθούμε νωρίς. Αυτό γίνεται για να σας δείξουμε, ιδίως μεγαλύτεροι σε ηλικία όπως εγώ, πως πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές», είπε ο Λι σε διάγγελμα προς το έθνος.
Η Σιγκαπούρη έχει υπογράψει επίσης συμφωνίες προαγοράς και έχει προπληρώσει για την αγορά πολλά υποσχόμενων υποψήφιων εμβολίων περιλαμβανομένων εκείνων που αναπτύσσουν οι Moderna και Sinovac, έχοντας βάλει στην άκρη ένα ποσό που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια για εμβόλια, ανέφεραν οι αρχές.
«Έχουμε εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις των εμβολίων για όλους τους πολίτες και τους κατοίκους μακράς διαμονής», δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών, Κένεθ Μακ.
Ο Λι είπε επίσης πως η Σιγκαπούρη θα άρει ορισμένους από τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού από τις 28 Δεκεμβρίου, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, τις δημόσιες συναθροίσεις οκτώ ατόμων, από ένα όριο πέντε ατόμων τώρα.
«Η κατάστασή μας είναι τώρα σταθερή», είπε ο Λι. «Τώρα που τα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα, μπορούμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ.»
Η Σιγκαπούρη έχει καταγράψει ελάχιστα τοπικά περιστατικά COVID-19 τους τελευταίους δύο μήνες.
Από το σύνολο των 58.000 περιστατικών που έχουν καταγραφεί στη Σιγκαπούρη, 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους — ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο. Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό παγκοσμίως και 1,61 εκατομμύριο από αυτούς έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.
Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Curevac ξεκινά την 3η φάση κλινικών δοκιμών ενός υποψήφιου εμβολίου
Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Curevac ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά την τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας για το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού.
“ Η Curevac ξεκινά την παγκόσμια φάση 2b/3 των κλινικών δοκιμών της που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση του υποψήφιου εμβολίου της”, ανακοίνωσε η εταιρεία σήμερα το πρωί. “ Ένας πρώτος εθελοντής στρατολογήθηκε”, πρόσθεσε.
Οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και σε αυτές θα συμμετάσχουν “ περισσότεροι από 35.000” εθελοντές.
Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Curevac είχε ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με μια έρευνα που διεξήχθη στο Περού και τον Παναμά και τη συμμετοχή 690 εθελοντών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά αναμένεται να δημοσιευθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, διευκρίνισε η φαρμακοβιομηχανία.
Η εταιρεία διαθέτει δεκάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά της covid-19.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρατήσει 225 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου και μπορεί να παραγγείλει έως και 180 εκατομμύρια ακόμη “ μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό”.