Ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν σήμερα την έναρξη ανεξάρτητων ερευνών σχετικά με “κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.
Σε ανακοίνωσή τους, ο Μορίς Τίντμπαλ-Μπιντς, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, και η Άλις Τζιλ Έντουαρντς, ειδική εισηγήτρια για τα βασανιστήρια, υπογραμμίζουν την ανάγκη οι έρευνες αυτές να είναι “γρήγορες, διαφανείς και ανεξάρτητες”.
Αυτοί οι ειδικοί έχουν λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν μιλούν εξ ονόματός του.
“Ανεξάρτητοι ερευνητές θα πρέπει να λάβουν τους απαραίτητους πόρους, την υποστήριξη και την πρόσβαση προκειμένου να διεξαγάγουν γρήγορες, εις βάθος και αμερόληπτες έρευνες για εγκλήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη της σύγκρουσης”, ζήτησαν στην ανακοίνωσή τους ο Τίντμπαλ-Μπιντς και η Τζιλ Έντουαρντς.
“Η ευθύνη να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (…) είναι μια θεμελιώδης νομική υποχρέωση”, προσέθεσαν, κατά την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας στη Γάζα πριν από μια ενδεχόμενη παράταση.
Η Λωρίδα της Γάζας πολιορκείται και εκθεμελιώνεται από ισραηλινούς βομβαρδισμούς επτά εβδομάδων σε αντίποινα για την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 1.200 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού, ο συνολικός αριθμός των ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς κατά την επίθεση ανέρχεται σε 240. Από την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, περίπου 40 αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από φυλακές του Ισραήλ.
Σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ υποσχέθηκε να “εξαλείψει” τη Χαμάς. Στη Λωρίδα της Γάζας, 14.854 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 6.150 κάτω των 18 ετών, σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.
Οι δύο εισηγητές του ΟΗΕ καλούν τη διεθνή κοινότητα να φροντίσει ώστε όλοι οι υπεύθυνοι για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις διοίκησης– να “οδηγηθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη”.
Εξηγούν επίσης πως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι απαράγραπτα και υπόκεινται σε παγκόσμια δικαιοδοσία.
“Προτρέπουμε όλα τα κράτη να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο ταυτοποιώντας τους κύριους φερόμενους ως δράστες και συμβάλλοντας στο να διευκολυνθούν οι διώξεις χάρη στην αρχή της δικαστικής συνδρομής”, αναφέρουν.