Εισαγγελική παρέμβαση για τοποθέτηση Κούβελα σχετικά με έμφραγμα Χαρδαλιά

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε τοποθέτηση του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, σχετικά με το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε προ ημερών ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής του ΑΠΘ συσχέτισε το ισχαιμικό επεισόδιο του υφυπουργού με τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού, γράφοντας πως προτρέπει «τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές του να υποβάλλουν κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου κατά του COVID-19 στο οποίο υπεβλήθη».

Η ανάρτησή του προκάλεσε αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα. Με βάση δημοσιεύματα στο ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκαταρκτική έρευνα, για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την ανάρτηση του ακαδημαϊκού Δημήτρη Κούβελα. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ανέφερε δημόσια ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο, και ότι αυτό ήταν παρενέργεια, επειδή είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Ο κ. Κούβελας έγραψε στη σελίδα του στο Facebook πως “ως Ιατρός και Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, προτρέπω τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές του, να υποβάλλουν κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου κατά του COVID-19 στο το οποίο υπεβλήθη”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο περιγράφεται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες δράσεις των εν λόγω εμβολίων και ο ασθενής βρίσκεται στο χρονικό φάσμα εκδήλωσης της ανεπιθύμητης”.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις,κυρίως στον επιστημονικό κόσμο, με πρώτους να αντιδρούν τον καθηγητή Φαρμακολογίας Αχιλλέα Γραβάνη και τον καθηγητή Καρδιολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Βασιλικού.

Σε σχόλιό του κάτω από την ανάρτηση, ο κ. Βασιλικός, ο οποίος μάλιστα νοσηλεύτηκε με κορονοϊό τον περασμένο χειμώνα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, αντιέδρασε γράφοντας: “Δημήτρη επιτέλους σταματά να έχεις άποψη για όλα. Άσε τους θεράποντες καρδιολόγους να έχουν άποψη για το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο που υπέστη ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι γενικολογίες αυτές μόνο κακό προκαλούν σε εσένα και το κοινωνικό σύνολο που δεν γνωρίζει ποιες είναι οι συνηθισμένες αιτίες των οξέων στεφανιαίων συνδρομών. Επίσης είναι πολύ άδικο για έναν ασθενή να δημοσιοποιούνται τα προσωπικά του προβλήματα υγείας και επιπλέον ο καθένας να τα χρησιμοποιεί για να στηρίξει τις θεωρίες συνωμοσίας. Βασίλης Βασιλικός Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ ΥΓ σε λίγο θα ακούσουμε ότι και η εμφάνιση των μεδουσών στις θάλασσες μας σχετίζεται με το εμβόλιο!!!!”.

Ενώ ο κ.  Γραβάνης έγραψε:

“Ο κ. Χαρδαλιάς με προϋπάρχον ιστορικό εμφράγματος, 10 μέρες άυπνος μέσα στο απόλυτο στρες να αντεπεξέλθει ως αρμόδιος υφυπουργός στις προκλήσεις της πανδημίας, των 600 πυρκαγιών μέσα σε 10 μέρες και η διάγνωση είναι ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο λόγω εμβολιασμού πριν 7 μήνες;

Συμφωνεί με την διάγνωση η Ιατρική Σχολή ΑΠΘ και οι καρδιολόγοι της; ο Ιατρικός Σύλλογος; η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία; Γιατί αν συμφωνούν προτείνω στους φοιτητές μου της Ιατρικής να ετοιμάζονται για μετανάστευση”.

Σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Κούβελα, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός, έγραψε σχετικά:

Σε ό,τι αφορά στις τοποθετήσεις του κ.Κούβελα για το με ποιο μηχανισμό έπαθε έμφραγμα ο Ν.Χαρδαλιάς, είναι προφανής η έλλειψη γνώσεων και κλινικής εμπειρίας. Ο κ. Κούβελας είναι πρόβλημα των θεσμών που τον επέλεξαν και αυτοί οφείλουν να τον αντιμετωπίσουν. Φαντάζομαι επειδή και ο ίδιος εμβολιάστηκε (θα ήθελα να ήξερα για ποιον λόγο έκανε αυτή την επιλογή), αν πάθει έμφραγμα ή κάποια άλλη νόσο, που προφανώς το απεύχομαι, θα φτιάξει κίτρινη κάρτα ως παρενέργεια του εμβολίου. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι πρέπει και τώρα να φτιάξει κίτρινη κάρτα, γιατί το εμβόλιο έκανε την σπάνια επιπλοκή να επηρεάσει την κοινή λογική και άρα τη συμπερασματολογία του κ. Κούβελα.