Εκλογές ΚΙΝΑΛ 2021: Μάχη Ανδρουλάκη – Παπανδρέου στον β’ γύρο

Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Με το 90% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ είναι πλέον σχεδόν τελικό. Η σειρά κατάταξης δεν άλλαξε: Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,6% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,6%. Οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.

Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ ενώ, με απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, η ψηφοφορία παρατάθηκε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις καθώς ήταν μεγάλες οι ουρές όσων ήθελαν να ψηφίσουν και δεν ήταν δυνατόν να αποκλειστούν από τη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις η συμμετοχή έφτασε περίπου σε 276.000 άτομα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα 212.000 άτομα που συμμετείχαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία του 2017.

Τα σενάρια για την αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής

Στα σενάρια για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος την επόμενη Κυριακή αναφέρθηκαν, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης και ο δημοσιογράφος Νίκος Φελέκης.

Η μοναδική περίπτωση να μην υπάρξει δεύτερος γύρος, με τα ποσοστά να ξεπερνούν το 51%, είναι μόνο εάν κάποιος υποψήφιος αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε ο Δημήτρης Μαύρος.

«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» σημείωσε ο Νίκος Φελέκης, ο οποίος εκτίμησε ότι την ερχόμενη Κυριακή ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.

«Δεν νοείται» δήλωσε ο Λευτέρης Κουσούλης.

Ο κ. Μαύρος εκτίμησε ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο όσοι ψήφισαν την Κυριακή. Υυπογράμμισε ότι «με τις εξελίξεις θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι»

«Στον δεύτερο γύρο προηγείται συνεχώς ο κ. Ανδρουλάκης αλλά σε ένα τελείως αθώο περιβάλλον, ενώ τώρα θα υπάρξουν στηρίξεις, πολιτικές προσεγγίσεις και διάφορες συμμαχίες» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.

Τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέδειξαν πρώτο οι Σερραίοι που έσπευσαν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙ.ΝΑΛ για την ανάδειξη Πρόεδρου.

Τα τελικά αποτελέσματα είναι:

Ν.Ανδρουλάκης 1434 ψήφους
Ανδρέας Λοβέρδος 1033
Γιώργος Παπανδρέου 752
Χάρης Καστανίδης 210
Παύλος Χρηστίδης 88
Παύλος Γερουλάνος 41 ψήφους
Ψήφισαν 3590 άτομα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ στα 8 εκλογικά τμήματα που στήθηκαν σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία και Οροπέδιο Λασιθίου.

Συνολικά στο νομό Λασιθίου ψήφισαν 2.916:

Νίκος Ανδρουλάκης 1.700
Παύλος Γερουλάνος 33
Χάρης Καστανίδης 22
Ανδρέας Λοβέρδος 367
Γιώργος Παπανδρέου 711
Παύλος Χρηστίδης 58
άκυρα 20, λευκά 6.

1.128 συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία στην Π.Ε. Φλώρινας για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Απο αυτούς 728 προσηλθαν στις κάλπες στον Δήμο Φλώρινας, 344 στο Αμύνταιο και 56 στις Πρέσπες. Η γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Φλώρινας Τάνια Γραμματικού σε δήλωσή της στην ΕΡΤ Φλώρινας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία τονίζοντας ότι “πετύχαμε το στόχο να ξεπεράσουμε τις 1000 συμμετοχές με την αθρόα προσέλευση στις κάλπες μεγάλη γεγονός που μας δίνει την αισιοδοξία ότι το κίνημα αποκτά και πάλι την αίγλη του”.
Ανδρουλάκης: 396
Παπανδρέου:193
Λοβερδος: 155

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ

Στα 420 απο τα 728 της ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 201
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 114
ΛΟΒΕΡΔΟΣ 79

ΑΜΥΝΤΑΙΟ
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 160
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ 12
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ 18
ΛΟΒΕΡΔΟΣ 69
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 70
ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ 13

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ:
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 35
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 9
ΛΟΒΕΡΔΟΣ 7
ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ 3
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ 2
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ 0

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 480
ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ 20
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ 86
ΛΟΒΕΡΔΟΣ 200
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 293
ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ 25