Στα νεότερα δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της Covid-19, ενώ συνέστησε στους γονείς που διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους να συνεργαστούν με τον παιδίατρο των παιδιών τους, λέγοντας ότι είναι “ο καλύτερος σύμβουλος” για να συζητήσουν τους δισταγμούς και προβληματισμούς τους, καθώς τον εμπιστεύονται αφού έχουν κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους.
Είπε ότι η σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, βασίστηκε σε επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια της χώρας μας και στοχεύει στην προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, στην επαναφορά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης και στις κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και στην προστασία των ευάλωτων ατόμων του περιβάλλοντός τους.
Υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο, όπως είναι τα παχύσαρκα παιδιά, με χρόνια προβλήματα (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό), με νευρομυικές παθήσεις, ανοσοανεπάρκειες, σύνδομα και νευροαναπτυξιακκά προβλήματα.
Πρόσθεσε ότι τα δύο εμβόλια, Pfizer και Moderna είναι εγκεκριμένα για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών, ενώ όπως είπε εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης.
Τα στοιχεία ασφάλειας προκύπτουν από τον εμβολιασμό 10 εκατ. στις ΗΠΑ, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων, ενώ η ανεπιθύμητη ενέργεια του περικαρδίου και μυοκαρδίου που έχει αναφερθεί “είναι εξαιρετικά σπάνια” και σύμφωνα με δεδομένα είναι 12,6 περιπτώσεις στο 1 εκατ. Αυτό το δεδομένο τόνισε θα πρέπει να το συγκρίνουμε με το νούμερο των επιπτώσεων της φυσικής λοίμωξης από Covid-19, που είναι υπερδεκαπλάσιος.
Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να παραμεληθούν τα υπόλοιπα εμβόλια με την ένταξη του εμβολίου Covid-19 και δεν χρειάζεται κανένα αυστηρό χρονικό μεσοδιάστημα μεταξύ των εμβολιασμών. “Επομένως μετά τις διακοπές θα πρέπει και ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19, με την συνεργασία του παιδιάτρου να μπεί στον προγραμματισμό των εμβολιασμών του παιδιού”.
Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας: “Οι πανδημίες και οι πυρκαγιές έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Εμφανίζονται αιφνίδια, εξαπλώνονται γρήγορα, καταστρέφουν ανθρώπους και περιβάλλον και παύουν όταν και οι μικρές εστίες εκλείψουν. Και οι δύο απειλούν τη δημόσια υγεία και η ασφάλεια κάθε ατόμου εξαρτάται από την ασφάλεια του διπλανού του”. Πρόσθεσε ότι “ο εμβολιασμός όλων με δύο δόσεις εμβολίου παραμένει και με την παραλλαγή “Δ” ισχυρή ασπίδα προστασίας και αποτελεί την προτεραιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθερία’.
Ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 σε ειδικές κατηγορίες
Η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της Covid-19.
Εξήγησε για ποιες κατηγορίες συστήνεται από το CDC ενισχυτική δόση και αναφέρθηκε σε μελέτες ερευνητών στη χώρα μας που έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου, ομάδες μεταμοσχευμένων, με νεοπλασίες, αιμοκαθαιρόμενους και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών και, όπως είπε, σύμφωνα με τα δεδομένα φαίνεται ότι μετά τους 6 μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο αντισωμάτων. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι, λόγω νόσου ή θεραπείας. Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συμβαίνει στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων, για τους οποίους η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τους υγείες είναι περίπου η μισή, πάνω από 90% για τους υγιείς, γύρω στο 56% για αυτήν την ειδική κατηγορία πληθυσμού, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Επίσης τα άτομα με ανοσιακή μειωμένη απόκριση λόγω ηλικίας και τα άτομα που πρέπει να προστατευθούν λόγω αυξημένης έκθεσης στον ιό, όπως οι υγειονομικοί.
Το CDC ανακοίνωσε τις ομάδες που συστήνεται η χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA και αυτές είναι: Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, άτομα με HIV λοίμωξη και άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη καθώς και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.
Η κ. Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι στους ανοσοκατεσταλμένους η τρίτη δόση θα δίνεται 28 μέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Αυτό το σχήμα έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία. Η εξέλιξη της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης θα πραγματοποιείται με βάση την συγκέντρωση των στοιχείων που θα προκύπτουν από την ανάλυση των ερευνών που συνεχίζονται, τόνισε.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΠΟΥ υπενθύμισε ότι η καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γωνιά της γης, ζητώντας παύση των εμβολιασμών με τρίτη δόση για δύο μήνες, ώστε να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Το αίτημα αυτό του ΠΟΥ, είπε, υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να πρέπει να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.