Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση αγνώστων δραστών, οι οποίοι την τρέχουσα εβδομάδα εξαπάτησαν πολίτες σε περιοχές της Καβάλας και της Δράμας.
Στην πρώτη περίπτωση, την περασμένη Πέμπτη στην Καβάλα, δράστες προσποιούμενοι τους πελάτες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη καταστήματος και με την πρόφαση διαδικτυακής συναλλαγής για την αγορά προϊόντων, κατάφεραν να αποσπάσουν τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό του θύματος, πραγματοποιώντας δύο μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους 34.700 ευρώ.
Στη δεύτερη περίπτωση, την ίδια μέρα, σε οικισμό της Καβάλας, δράστης προσποιούμενος τον πελάτη επικοινώνησε με ιδιοκτήτη επιχείρησης ενοικιαζόμενων δωματίων και με το πρόσχημα καταβολής χρημάτων, του έστειλε μήνυμα που περιείχε link το οποίο προσομοίαζε με τραπεζικό ίδρυμα και έτσι κατάφερε να αποσπάσει τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό του θύματος, πραγματοποιώντας δύο μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους 29.000 ευρώ.
Στην τρίτη περίπτωση, την περασμένη Τετάρτη σε οικισμό της Δράμας, μία γυναίκα που επιχείρησε να πληρώσει ενοικιαζόμενο σπίτι που εντόπισε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, μεταφέρθηκε σε απατηλό link, όπου μετέφερε 1.500 ευρώ, χωρίς ουδέποτε να επιβεβαιωθεί η κράτηση.
Την προανάκριση και τις έρευνες για τις τρεις περιπτώσεις απάτης, διενεργούν αντίστοιχα το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, ο Αστυνομικός Σταθμός Ορφανού Καβάλας και το Αστυνομικό Τμήμα Προσοτσάνης Δράμας.
Η Ελληνική Αστυνομία με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, υπενθυμίζει:
– Δεν συμπληρώνουμε ποτέ στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
– Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
– Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν ζητά τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.
– Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.