Τα βασικά διλήμματα των εκλογών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Καλαμάτα από όπου ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία.
Μιλώντας στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, με το βασικό σύνθημα “Ενώνουμε Δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών, για την Ευρώπη των λαών” σε κόκκινο φόντο πίσω από το βήμα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη στις εκλογές της 26ης Μαΐου και υποστήριξε ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν:
-τις απολύσεις ή τη στελέχωση του κοινωνικού κράτους.
-Τη φοροασυλία του πλούτου που υπόσχεται η ΝΔ ή την ελάφρυνση των βαρών για τους πολλούς
-Το ασφαλιστικό Πινοσέτ που οι ίδιοι ονόμασαν έτσι ή ένα δίκαιο και βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα
-Την κατάρρευση των μισθών και την εργασιακή απορρύθμιση ή την αύξηση των μισθών και την προστασία της εργασίας
-Τα δωράκια στην ολιγαρχία ή το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα
-Δηλαδή την Ελλάδα των ελίτ ή την Ελλάδα των πολλών. Το πρόγραμμα της ΝΔ, είναι η πλέον ξεκάθαρη αποτύπωση του πιο σκληρού και εκδικητικού νεοφιλελευθερισμού.
Εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι εκπροσωπεί την ελίτ καθώς “είναι ένας από αυτούς…Ένας άνθρωπος φτιαγμένος από τα τζάκια, ταγμένος για τα τζάκια και την ολιγαρχία”, ενώ αποδόμησε και την επικοινωνιακή και προεκλογική του τακτική: “όταν προσπαθεί να παραστήσει κάποιον άλλο, καταλήγει στον αυτοεξευτελισμό. Όταν συναντήθηκε με τους διανομείς, λίγες μέρες αφού νομοθετήσαμε ένα νέο πλαίσιο εργασιακής ασφάλειας και προστασίας αυτών των ανθρώπων του μόχθου τι μας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης; Ότι συνάντησε 20 ντελιβεράδες και δήθεν τον ρώτησαν πότε θα φύγει ο Τσίπρας. Όταν συναντήθηκε με τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, τους οποίους από την πρώτη στιγμή έχουμε στηρίξει και έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για τα δίκαια αιτήματά τους σχετικά με την προστασία της πνευματικής δημιουργίας, τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Τους έκανε με το ζόρι προεκλογικό σποτάκι…Όταν συνάντησε έναν πωλητή της Σχεδίας, δήθεν του μίλησε κατά της κυβέρνησης, όπως μας ενημέρωσε η ΝΔ. Πάλι ψέματα. Βγήκε ο άνθρωπος να πει ότι δεν τα είπε ποτέ. Αυτός ο εξευτελισμός του κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτικός”.
Επίθεση σε Μαρινάκη
Συνέχισε την πολιτική επίθεση αναφερόμενος στην επικαιρότητα και απαντώντας στον Βαγγέλη Μαρινάκη τον οποίο χαρακτήρισε “φυσικό αρχηγό της ΝΔ”: “‘Ακουσα σήμερα και τον στενό οικογενειακό φίλο και χρηματοδότη του κου Μητσοτάκη, τον πολλάκις υπόδικο και διωκόμενο κο Μαρινάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού για λογαριασμό της ΝΔ. Αμφισβήτησε την αξιοπιστία του λέγοντας ότι είναι τόσο υψηλή όσο και οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τους οποίους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Και είδα και τη ΝΔ να σπεύδει να υιοθετήσει τη γραμμή του φυσικού αρχηγού της”. Οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος, συνέχισε, “βρίζουν, απειλούν θεούς και δαίμονες, γιατί τους πιάνει απελπισία όσο σκέφτονται ότι στις εκλογές δε ψηφίζουν ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι δημοσιολόγοι”. Στις εκλογές είπε ο κ. Τσίπρας ψηφίζουν οι πολλοί και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα τους οδηγήσουν οριστικά στο περιθώριο και “πολλούς από αυτούς στο ακροατήριο της δικαιοσύνης. Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά, γίνονται ακόμη πιο χυδαίοι και πιο επιθετικοί”.
Επεκτάθηκε και στο σκάνδαλο Novartis λέγοντας ότι οι εμπλεκόμενοι αντιδρούν στις αποκαλύψεις χωρίς να τηρούν τα προσχήματα: “Δε μας λένε πια ότι είναι αθώοι. Αυτό το έχουν χάσει και ξεχάσει. Αλλά μας λένε πως ότι κι αν έγινε, έχει παραγραφεί. Γιατί η μίζα, λένε, είναι μέρος των καθηκόντων ενός υπουργού. Αυτή ακριβώς η πολιτική αναισθησία και ο κυνισμός είναι ο πυρήνας της ηθικής του παλιού καθεστώτος στη χώρα”. Τις ευθύνες θα τις αναζητήσει η δικαιοσύνη με τους αργούς ρυθμούς της ωστόσο “εμείς τους λέμε ότι τίποτε και κανένα “έγκλημα και η πολιτική ευθύνη αυτή που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής δεν παραγράφεται”.
Η μάχη της Ευρώπης
Η μάχη στην Ελλάδα, είναι κομμάτι μιας συνολικής πολύ μεγαλύτερης μάχης στην Ευρώπη είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε. Έχουμε την Ευρώπη των πολλών απέναντι στην Ευρώπη των ελίτ”. Υποστήριξε ότι στο συντηρητικό στρατόπεδο κουμάντο πλέον κάνει η ακροδεξιά και επανέλαβε την επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ και στον υποψήφιο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ λέγοντας ότι “ο κ. Μητσοτάκης, κάποτε φιλελεύθερος, είναι πλέον από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμπόρευσης με την ακροδεξιά και φυσικά με τον άνθρωπο που συμβολίζει αυτό το σχέδιο. Τον κ. Βέμπερ. Έναν γνήσιο ανθέλληνα, υποστηρικτή του GREXIT, που έχτισε την πολιτική του καριέρα στην Ευρώπη της κρίσης υβρίζοντας τις θυσίες και τις επιλογές του ελληνικού λαού. Να τον χαίρονται”.
Όλοι πλην Λακεδαιμονίων
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που παρέλαβε το 2015 με 4 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με 65 δισ. μέτρα λιτότητας, με άδεια ταμεία, με απώλεια 25% του ΑΕΠ της . Αυτή τη χώρα άφησαν πίσω τους οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν έτοιμο το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης”. Παρέθεσε τα δικά του επιτεύγματα ότι “ανατάξαμε την οικονομία, κλείσαμε οριστικά τον κύκλο των ελλειμμάτων, φέραμε οριστική βιώσιμη λύση για το χρέος, επιστρέψαμε την οικονομία στην ανάπτυξη, πετύχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις”. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε “δεσμευτήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι θα ματώσουμε αλλά θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και το πετύχαμε ενώ κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι αποκρύπτουν το έργο της κυβέρνησης”.
Σημείωσε πως τώρα η Ελλάδα δεν έχει πια μνημόνια, έδιωξε το ΔΝΤ, και αυτό “είναι συλλογικό κατόρθωμα και συλλογικό κτήμα του ελληνικού λαού”. Εξαίρεσε όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι “κάποιοι πάλεψαν σκληρά για να αποτραπεί. Ο κ. Μητσοτάκης πάλεψε σκληρά για να μην έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή του Αυγούστου του 2018. Για να μην έρθει η μέρα που η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός μνημονίων. Αυτός και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που τον περιβάλλει, σε κάθε στροφή, προπαγάνδιζαν την καταστροφή. Μία ήταν ο δημοσιονομικός κόφτης. Μία ήταν το τέταρτο μνημόνιο. Μία ήταν οι περικοπές στις συντάξεις”.
Δεν άφησε όμως έξω από το στόχαστρό του τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι “ο συντοπίτης σας ο κ. Σαμαράς, δεν αμέλησε να κάνει ρουσφέτια και προσλήψεις όπως το Μουσείο της Ακρόπολης αλλά, αμέλησε τον τόπο του γιατί ήταν απασχολημένος με το να οργανώνει την αριστερή παρένθεση και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας. Εμείς δεν είδαμε ούτε στη Μεσσηνία, ούτε πουθενά στην Ελλάδα πελάτες. Βλέπουμε πολίτες με ανάγκες που δεν ζητούν δωράκια και εξυπηρετήσεις αλλά το αυτονόητο”.
Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά και πρόσθεσε ότι κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να χωνέψουν ότι έγινε πρωθυπουργός στα 40 του και εξακολουθούν να τον αποκαλούν καταληψία και πρόεδρο 15μελούς.
Την απάντηση θα δώσει ο λαός και όχι η ολιγαρχία
Ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι “η σημερινή εκδήλωση είναι μεγαλύτερη από το 2014″ και ειρωνικά ευχαρίστησε τους αντιπάλους του που πεισμώνουν τους πολίτες και κάνουν πλειοψηφικό ρεύμα την Προοδευτική Συμμαχία σε κάθε γωνιά της χώρας”. Πριν ανέβει στο βήμα περπάτησε ανάμεσα στον κόσμο που περίμενε υπομονετικά για περισσότερο από μία ώρα, χαιρέτισε αρκετούς, ενώ απαντώντας στο σύνθημα “είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός” είπε ότι “την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα την δώσει ο λαός και όχι οι προπαγανδιστές των Μέσων της ολιγαρχίας”. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε διάλογο σε αρκετά σημεία με τους συγκεντρωμένους, ενώ έβγαλε και το σακάκι του γιατί “η θερμοκρασία είχε ανέβει από το κοινό”, μέσα σε χειροκροτήματα. Αποδοκιμασίες τις οποίες αντιπαρήλθε υπήρξαν όταν αναφέρθηκε στον Αντώνη Σαμαρά ενώ έντονο ήταν το χειροκρότημα όταν ανέφερε ότι μαζί με τον άλλο συντοπίτη τους, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα εγκαινιάσει το μεγάλο οδικό περιφερειακό έργο. Η εκδήλωση έκλεισε υπό τους ήχους του Μπέλα Τσάο και με τον κ. Τσίπρα να γυρίζει στο βήμα για να εκφράσει την βεβαιότητα για τη νίκη.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης
Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης που υποστηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανέφερε ότι στη νέα πραγματικότητα η κοινωνία εισέρχεται όρθια και πρόσθεσε ότι δεν είναι καιρός για επανάπαυση για να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση. Η μάχη που θα δοθεί είναι για ανάπτυξη και δημοκρατία. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί συνεργασίες όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων που θα προσέλθουν χωρίς ατομικές επιδιώξεις και αγνοούν το πολιτικό κόστος όταν πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τον τόπο.