Επίθεση χάκερ (κυβερνοεπίθεση) δέχτηκε η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Cosmote. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της Cosmote ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημά της, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. Σημειώνεται ότι δεν κλάπηκαν στοιχεία από τραπεζικές συναλλαγές ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα όπως ονοματεπώνυμα κ.α.
Το εν λόγω αρχείο περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1-9-2020 έως 5-9-2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της. Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSΙ (Ως κωδικός IMSI International Mobile Subscriber Identity ορίζεται ο μοναδικός 15ψήφιος κωδικός, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση του συνδρομητή στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας), ηλικία, φύλο, ARPU (Μέσο Εσοδο ανά Χρήση- Average Revenue per User), συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών COSMOTE.
Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το αρχείο δεν περιελάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Όπως διευκρινίζεται από την Cosmote, δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών.
Η εταιρεία απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται. «Η διερεύνηση του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί δημοσιοποίησης ή άλλης χρήσης του παρανόμως αποκτηθέντος αρχείου», επισημαίνεται σχετικά.
Το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων (cyberattacks) παγκοσμίως, αποτελεί καθημερινότητα για όλα τα συστήματα τεχνολογίας εταιρειών, οργανισμών και θεσμών.
Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας της εταιρείας αποκρούουν κάθε μήνα πάνω από 500 χιλιάδες κακόβουλες επιθέσεις τρίτων και επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DDoS).
Για τους συνδρομητές επισημαίνεται ότι δεν χρειάζεται να προβούν σε ουδεμία ενέργεια, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ενώ στο site της εταιρείας θα αναρτηθούν περισσότερες διευκρινίσεις.