«Τον αγώνα τους για αξιοπρεπείς αποδοχές και συνθήκες εργασίας συνεχίζουν οι διανομείς στην Ελλάδα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Wolt» τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος.
«Η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στις λεγόμενες «πλατφόρμες» δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, ούτε χαρακτηριστικό μίας μόνο εταιρείας. Σε Γερμανία και Σλοβενία εργαζόμενοι της «Wolt» διεκδικούν απλήρωτους μισθούς και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες οι εργαζόμενοι της «e-food» με τους αγώνες κατέκτησαν να καταγράφονται ως «εργαζόμενοι» της επιχείρησης κι όχι συνεργάτες ή ενοικιαζόμενοι, πετυχαίνοντας υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου.
Η αντεργατική επίθεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη «Wolt», έχει κλιμακωθεί με συγκεκριμένους νόμους και ευρωενωσιακές Οδηγίες. Όπως ο νόμος Χατζηδάκη της κυβέρνησης ΝΔ που μετατρέπει τους εργάτες σε «συνεργάτες», η Οδηγία της ΕΕ για τους «εργαζόμενους στις πλατφόρμες», που εισάγει απαράδεκτα τεκμήρια για να αποδείξει κάποιος ότι είναι εργαζόμενος κι όχι αυτοαπασχολούμενος. Παράλληλα, προωθεί τη χρήση αλγορίθμων με κριτήρια που εντείνουν την εκμετάλλευση και οδηγούν στην εργασιακή εξουθένωση τους εργαζομένους, προκειμένου να πιάσουν τους «στόχους» της εργοδοσίας για να έχουν ένα στοιχειώδες εισόδημα, ενισχύοντας τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων με κίνδυνο και για τη ζωή των εργαζομένων. Μία Οδηγία που έγινε δεκτή από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες δυνάμεις με πανηγυρισμούς. Αυτές τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις πριν καν ενεργοποιηθεί η Οδηγία σπεύδει να εφαρμόσει η εργοδοσία της «Wolt» καταργώντας τη βασική αμοιβή και να πληρώνει με βάση τον κατώτατο μισθό, αποκρύπτοντας από τον εργαζόμενο ως και τον αναλυτικό τρόπο υπολογισμού αποζημίωσης της χιλιομετρικής απόστασης. Αναγκάζει δηλαδή τον εργαζόμενο να κυνηγά μέχρι εξόντωσης δρομολόγια για τους στόχους αμοιβής. Θέτει τον απαράδεκτο όρο της «μέσης ωριαίας αποδοχής» λαμβάνοντας υπόψη στον αλγόριθμό της μόνο τις ώρες αιχμής, εντατικοποιώντας περαιτέρω την εργασία και πολλαπλασιάζοντας την εκμετάλλευση. Ο αγώνας των εργαζομένων της «Wolt» είναι δίκαιος και σε αυτόν έχουν την αλληλεγγύη τόσο των εργαζομένων του κλάδου όσο και όλων των εργαζομένων» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Βάσει αυτών οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
— σχετικά με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν την επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα του Μάρτη του 2022, για συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη “Wolt”, και όχι μέσω εταιρειών-δουλεμπορικών γραφείων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας και τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας;
— για το γεγονός ότι με τις Οδηγίες της ΕΕ επιδιώκεται να κατοχυρωθεί το καθεστώς του “συνεργάτη” και η χρήση αλγορίθμων στην εργασία με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων με στόχο την επιβολή απάνθρωπων εργασιακών συνθηκών στους εργαζόμενους;
— για το γεγονός ότι με την δημιουργία της λεγόμενης “Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας” και την αναδιοργάνωση των Αρχών Επιθεώρησης Εργασίας με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ ακόμα κι ο έλεγχος για τις εξοντωτικές συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι έχει γίνει ουσιαστικά αδύνατος;»