Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε χθες Πέμπτη νομοσχέδιο, το οποίο αν εγκριθεί από τη Γερουσία, θα μειώσει δραστικά την τιμή της ινσουλίνης που είναι ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια Αμερικανούς με διαβήτη, οι οποίοι πληρώνουν το σκεύασμα αυτό πολύ πιο ακριβά σε σχέση με άλλες χώρες.
Το νομοσχέδιο προτείνει το κόστος για την αγορά ινσουλίνης να μην ξεπερνά τα 35 δολάρια τον μήνα για τους ασφαλισμένους Αμερικανούς.
Περίπου 7,4 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ανάγκη ινσουλίνη για τη ρύθμιση του διαβήτη τους, για την οποία τώρα πληρώνουν κατά μέσο όρο 375 δολάρια μηνιαίως, με το κόστος να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις έως και τα 1.000 δολάρια, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην τη λαμβάνουν τακτικά.
«Κανείς δεν θα πρέπει να περιορίζει την ποσότητα της ινσουλίνης που πρέπει να λαμβάνει προκειμένου να μειώσει το κόστος, θέτοντας την υγεία του σε κίνδυνο και σε κάποιες περιπτώσεις διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή του», δήλωσε ο Δημοκρατικός Φρανκ Παλόουν, επικεφαλής της επιτροπής που
Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε με 232 ψήφους υπέρ, καθώς το ψήφισαν και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι.
«Η θεραπεία αυτή δεν υπόκειται σε πατέντα εδώ και πολύ καιρό, όμως η τιμή της εξακολουθεί να είναι τέσσερις, πέντε, έξι, επτά, δέκα φορές πιο υψηλή από το κόστος παραγωγής. Πρέπει να κάνουμε κάτι», είχε τονίσει την Τετάρτη ο Δημοκρατικός Στένι Χόγιερ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει να οριστεί πλαφόν στην τιμή της ινσουλίνης μέσω των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης και αυτό να τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά μεταξύ του 2023 και του 2024.
Το μέτρο αποτελούσε μέρος του τεράστιου σχεδίου μεταρρυθμίσεων που προωθούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το “ Build Back Better”, το οποίο δεν κατάφερε να προχωρήσει καθώς δεν έλαβε την απαραίτητη στήριξη στο Κογκρέσο.
Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται από τους Δημοκρατικούς ως ένα τρόπος να αποδείξουν την ικανότητά τους να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, λίγους μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και μάλιστα την ώρα που το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ είναι το υψηλότερο μεταξύ των βιομηχανοποιημένων χωρών, αντιστοιχώντας περίπου στα 11.000 δολάρια ετησίως ανά κάτοικο.
Στη Γερουσία διεξάγονται διαπραγματεύσεις για ένα άλλο σχετικό νομοσχέδιο.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα ότι ένα νομοσχέδιο το οποίο στηρίζουν και τα δύο κόμματα έχει ελπίδες να υιοθετηθεί μετά τα τέλη Απριλίου.
Ωστόσο, αν και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν εμφανιστεί διατεθειμένοι να το στηρίξουν, δεν είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρωθούν δέκα, ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται ώστε να υπάρξει πλειοψηφία και να μπορέσει να εγκριθεί το νομοσχέδιο.
Περισσότεροι από 34 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Οι περισσότεροι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, για τον οποίο σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση ινσουλίνης. Όμως σχεδόν 1,9 εκατομμύριο Αμερικανοί πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και χρειάζεται να λαμβάνουν ινσουλίνη καθημερινά.
Έρευνες έδειξαν ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των Αμερικανών με διαβήτη τύπου 1 αναγκάστηκαν να περιορίσουν την ινσουλίνη που λαμβάνουν λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Κοινοβουλευτική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αύξησαν τις τιμές τους για 12 φάρμακα που εξετάστηκαν περισσότερες από 250 φορές από το 2016, ενώ τα κέρδη των επικεφαλής τους έφτασαν συνολικά τα 800 εκ. δολάρια.