«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δουλεύει για τους λίγους, λεηλατώντας την κοινωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες βράδυ στο Kontra Channel.
«Από την κυβέρνηση ακούμε συνεχώς ότι για την ακρίβεια ευθύνεται ο πόλεμος, ότι είναι μια κρίση εισαγόμενη. Τότε η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει γιατί η Κομισιόν, ήδη από τον Οκτώβριο, έχει δώσει ως προτεινόμενο μέτρο στην εργαλειοθήκη της, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «το μέτρο αυτό έχουν ακολουθήσει ήδη 14 χώρες». «Αν μειώναμε τον ΕΦΚ στα κατώτατα όρια για ένα χρόνο, αυτό θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ, μία απολύτως διαχειρίσιμη δαπάνη για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, 1,5 δις. κοστίζει το χρόνο η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κάτι που δείχνει ότι αυτά είναι ζητήματα επιλογών», είπε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει επιλέξει να μειώσει το φόρο στα μερίσματα, έχει επιλέξει να μειώσει το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και να μην μειώσει το ΦΠΑ στο ψωμί και το γάλα». Επιπλέον απέδωσε στις επιλογές της κυβέρνησης (ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω κρίσης και βίαιη απολιγνιτοποίηση» το ότι «στην Ελλάδα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο ενεργειακός πληθωρισμός για το Μάιο ξεπερνά το 60%, ενώ στην Ευρώπη είναι κάτω από 40%».Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και στην ενέργεια «επιλέγει να λειτουργήσει για τον κ. Στάσση και τα άλλα goldenboys στη ΔΕΗ αλλά και υπέρ των άλλων παρόχων ενέργειας, καλύπτοντας τα υπερκέρδη τους». Είπε ότι η Ελλάδα έχει τη χειρότερη σχέση ανάμεσα σε καύσιμα και μισθό σε όλη την Ευρώπη, η μοναδική που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010, η πέμπτη χειρότερη χώρα σε επίπεδο συλλογικών συμβάσεων. «Όταν σε μια σειρά από τέτοιους δείκτες, η χώρα μας καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις, τότε η ευθύνη είναι ξεκάθαρη και ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε. Σχολίασε πως «όταν δεν πέφτουν οι τιμές, πέφτει η κυβέρνηση», υποστηρίζοντας ότι το κλίμα της πολιτικής αλλαγής αποτυπώνεται στις εξορμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Αλέξη Τσίπρα.Ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ακόμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για «χιλιάδες ανθρώπους που χάνουν το κοινωνικό τιμολόγιο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, χάνουν κρίσιμα επιδόματα, επειδή αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες», ζητώντας ο κόσμος, στο βαθμό που δεν υπάρχει εισοδηματική μεταβολή, να συνεχίσει να λαμβάνει αυτά που λάμβανε το προηγούμενο διάστημα. Όμως «ο κ. Βορίδης απέρριψε την τροπολογία», σημείωσε.Αναφερθείς στα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή τόνισε ότι «αυτό είναι πρωτοφανές, ξεπερνά κάθε όριο επιπολαιότητας ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας να επιρρίπτει ευθύνες για διαρροές στα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».
«Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι εκείνος που είχε δώσει διαρροές στους δημοσιογράφους για ενδεχόμενες υβριδικές απειλές», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «είναι πραγματικά επικίνδυνο ο υπουργός Άμυνας, εάν έχει τέτοια στοιχεία, να τα δίνει στους δημοσιογράφους, αυτό είναι το τελευταίο που πρέπει να κάνει». «Αυτός ο οποίος παίρνει την ευθύνη για μη σοβαρή θεσμική στάση είναι ο κ. Παναγιωτόπουλος», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την υπόθεση του Ιάσονα Αποστολόπουλου, είπε μεταξύ άλλων ότι «στα ελληνικά ΜΜΕ φαίνεται πως υπάρχει ένας αόρατος “ αρχισυντάκτης”, η ομάδα Αλήθειας της ΝΔ», η οποία «ανακάλυψε με καθυστέρηση ενός μηνός, ένα βίντεο και ο κ. Οικονόμου τοποθετήθηκε για κάτι που συνέβη ένα μήνα πριν». «Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αισθάνεται την ανάγκη να σχολιάσει ένα δημόσιο γεγονός που συνέβη πριν ένα μήνα, μάλλον δεν κάνει για τη δουλειά του», σχολίασε. Απαντώντας δε στην κατηγορία της κυβέρνησης για «συκοφαντία της χώρας», ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «η ελληνική Δεξιά πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξη της ΝΔ δεν είναι η χώρα». Σχολίασε ακόμα ότι «ως προς τη σχέση μας με την Τουρκία, όπλο της Ελλάδας είναι το διεθνές δίκαιο». «Το διεθνές δίκαιο δεν είναι α λα καρτ, προστατεύει αυτόν που ζητά άσυλο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε, αν δεν κάνουμε εξατομικευμένη μελέτη της κάθε περίπτωσης, αν αυτός που ζητά άσυλο, το δικαιούται ή όχι. Επομένως, πρακτικές που δε σέβονται το διεθνές δίκαιο, είναι πρακτικές που κάνουν κακό στη χώρα», είπε, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, ελέγχεται για αυτές τις πρακτικές».