Η Ρωσία κήρυξε εθνικό πένθος μετά την τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον 137 ανθρώπους στη Μόσχα, καθώς αξιωματούχοι συνεχίζουν να υποδηλώνουν έναν ουκρανικό ρόλο στη σφαγή που ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι Ρώσοι έκαναν ουρά την Κυριακή για να δώσουν αίμα και πολλοί πρόσθεσαν λουλούδια και κεριά σε ένα αυτοσχέδιο ιερό έξω από την αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall στην άκρη της Μόσχας. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άναψε ένα κερί για τα θύματα σε μια εκκλησία στην κρατική του κατοικία δυτικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, 23:59
Ημέρα εθνικού πένθους είναι σήμερα στη Ρωσία μετά το μακελειό σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, στην πιο φονική επίθεση που σημειώνεται στο ρωσικό έδαφος εδώ και δύο δεκαετίες, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Ολόκληρη η χώρα πενθεί μαζί με αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτήν την απάνθρωπη τραγωδία», μετέδωσε σήμερα το πρωί το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24.
Αυτό πρόβαλε πλάνα από τεράστιο ψηφιακό πάνελ που έχει τοποθετηθεί σε τοίχο της αίθουσας συναυλιών που δέχθηκε την επίθεση, το οποίο δείχνει ένα κερί σε μαύρο φόντο και στο οποίο αναγράφεται: «Crocus City Hall. 22/03/2024. Πενθούμε…».
Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον του πλήθους με αυτόματα όπλα και έριξαν εύφλεκτο υλικό προκαλώντας πυρκαγιά στον χώρο, σύμφωνα με τις ερευνητικές αρχές, σε μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 133 ανθρώπους.
Καταγγέλλοντας μια «βάρβαρη τρομοκρατική» πράξη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Αυτοί οι τέσσερις «αλλοδαποί πολίτες» συνελήφθησαν στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.
Η επίθεση αυτή, η οποία διαπράχθηκε στην αίθουσα συναυλιών που βρίσκεται στο Κρασνογκόρσκ, στο βορειοδυτικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, είναι η πιο φονική που έχει διαπραχθεί στη Ρωσία εδώ και περίπου είκοσι χρόνια και η πιο αιματηρή, για την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), στην Ευρώπη.
Ο απολογισμός των νεκρών ανερχόταν σήμερα το πρωί σε 133 και των τραυματιών σε 152, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.
Οι έρευνες στα συντρίμμια του κτιρίου που καταστράφηκε από τις φλόγες και κατέρρευσε εν μέρει η οροφή του συνεχίζονται και θα πάρουν μέρες, σύμφωνα με τις αρχές, γεγονός που προκαλεί φόβους για βαρύτερο απολογισμό.
Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο η Ρωσία πολεμάει στη Συρία και το οποίο δραστηριοποιείται επίσης στον ρωσικό Καύκασο, έχει διαπράξει και άλλες επιθέσεις στη χώρα από τα τέλη της δεκαετίας του 2010. Ωστόσο η τζιχαντιστική οργάνωση δεν είχε αναλάβει ποτέ εκεί την ευθύνη για μια επίθεση τέτοιου μεγέθους.
Σε έναν από τους λογαριασμούς του στο Telegram, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωνε ήδη από την Παρασκευή το βράδυ ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τέσσερα μέλη του και την ενέτασσε «στο πλαίσιο (…) του πολέμου που μαίνεται» κατά της οργάνωσης και «τις χώρες που πολεμούν το Ισλάμ».
«Βίντεο του Ισλαμικού Κράτους»
Σύμφωνα με το Site, που εξειδικεύεται στην αντιτρομοκρατική έρευνα, βίντεο που φαίνεται ότι τράβηξαν οι δράστες της επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα μεταδόθηκε σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί συνήθως το Ισλαμικό Κράτος.
Το βίντεο αυτό διάρκειας ενός λεπτού και 31 δευτερολέπτων, στο οποίο έχουν παραποιηθεί τα πρόσωπα και οι φωνές για να μην αναγνωρίζονται, δείχνει αρκετά άτομα οπλισμένα με τουφέκια εφόδου και μαχαίρια να βρίσκονται μέσα σε κτίριο που δείχνει να είναι η αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ.
Οι επιτιθέμενοι πυροβολούν πολλές φορές, ανθρώπινα σώματα πέφτουν στο έδαφος και στο βάθος φαίνεται να ξεσπά πυρκαγιά.
Ωστόσο ούτε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB κατηγόρησαν την τζιχαντιστική οργάνωση.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε»
Η FSB ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι είχαν «κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά» και σκόπευαν να διαφύγουν στη χώρα αυτή, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το είδος των επαφών αυτών ούτε στοιχεία για την ύπαρξή τους.
«Η Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιστατικό», επανέλαβε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάηλο Ποντολιάκ, απορρίπτοντας τις «παράλογες», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορίες αυτές.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες ότι ελπίζει αυτή η επίθεση να μην γίνει «πρόσχημα» για «κλιμάκωση της βίας» σε σαφή νύξη του για την Ουκρανία.
Παρά την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τον βουλευτή Αλεξάντρ Κίνσταϊν, ορισμένοι από τους υπόπτους προέρχονται από το Τατζικιστάν. Οι αρχές της χώρας αυτής δήλωσαν ότι «δεν έχουν λάβει επιβεβαίωση από τις ρωσικές αρχές» πάνω στο ζήτημα αυτό.
Όλη τη μέρα χθες, σε κατάσταση σοκ δεκάδες Ρώσοι συνέρρεαν σε κέντρα δωρεάς αίματος στη Μόσχα ή σε αυτοσχέδια μνημεία που είχαν στηθεί στη μνήμη των νεκρών της επίθεσης.
«Όταν βλέπεις αυτήν την κατάσταση δεν θες να μείνεις μακριά, θες να βοηθήσεις», δήλωσε στο AFP ο Βλαντισλάβ, ένας 18χρονος φοιτητής, που στεκόταν σε μια σειρά για να δώσει αίμα.
Σε πολλά διαφημιστικά πάνελ και σε στάσεις λεωφορείων στη Μόσχα, υπήρχαν αφίσες, στις οποίες αναγραφόταν: «Πενθούμε 22/03/2024».
Τα μουσεία και τα θέατρα της Μόσχας ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά το σαββατοκύριακο λόγω της επίθεσης.
Και οι κινηματογραφικές αίθουσες έκλεισαν χθες και σήμερα, με τους υπευθύνους τους να εκφράζουν τα «συλλυπητήριά» τους στις οικογένειες των θυμάτων.