Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει σε μείωση των επιτοκίων, εφόσον οι κρίσεις δεν εκτροχιάζουν την επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ. Η Λαγκάρντ δήλωσε στο δίκτυο CNBC την Τρίτη ότι οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη «παρατηρούν μια διαδικασία αποπληθωρισμού» που επί του παρόντος είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες και θα πρέπει να επαναφέρει σταθερά την ανάπτυξη των τιμών καταναλωτή στο 2% μέχρι τα μέσα του 2025.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέχισαν να υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο την Τρίτη, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά χαλάρωσης στο 2% έως το επόμενο έτος, ακόμη και αν η πορεία των τιμών εξακολουθεί να είναι ανώμαλη.
Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αλλά άνοιξε διάπλατα την πόρτα σε μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, διώχνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητά της μετά την υποχώρηση των προσδοκιών της αγοράς λόγω απροσδόκητα υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
«Εκτός σημαντικών σοκ και εκπλήξεων, θα πρέπει να αποφασίσουμε μια πρώτη μείωση επιτοκίων στις αρχές Ιουνίου, ακολουθούμενη από άλλες με έναν ρεαλιστικό και ευέλικτο σταδιακό ρυθμό», δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλάου.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε αυτό το μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί όπως περίμενε η ΕΚΤ και οι νέες αναταράξεις στη Μέση Ανατολή έχουν μέχρι στιγμής μικρό αντίκτυπο στις τιμές των εμπορευμάτων.
«Με την επιφύλαξη μη εξέλιξης πρόσθετου σοκ, θα είναι καιρός να μετριαστεί η περιοριστική νομισματική πολιτική σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Λαγκάρντ στο CNBC. «Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας».
Οι αγορές βλέπουν τώρα μειώσεις επιτοκίων κατά 77 μονάδες βάσης φέτος, ή τρεις κινήσεις – μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με πριν από έξι εβδομάδες, όταν τιμολογήθηκαν πάνω από 100 μονάδες βάσης (1%).
Αν και η ΕΚΤ δεν έχει πει επίσημα ότι θα περικόψει τα επιτόκια τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι της έχουν επαναλάβει την αναφορά στον μήνα τόσο συχνά που η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά προ-δεσμευτεί και η αποχώρηση θα έβλαπτε την αξιοπιστία, λένε οικονομολόγοι.
“Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πισωγυρίσματα, για παράδειγμα στη γεωπολιτική κατάσταση και συνεπώς στις τιμές της ενέργειας”, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν στο Ελσίνκι.
Αν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί και το ευρώ έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι αλλαγές ήταν πολύ μέτριες για να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή.
Ο εγχώριος πληθωρισμός, ιδιαίτερα από τις υπηρεσίες και τους μισθούς, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο όπως και η επίδραση της βάσης, όταν οι μεγάλες πτώσεις της τιμής της ενέργειας από ένα χρόνο πριν εξαφανιστούν από τα δεδομένα αργότερα φέτος.
«Οι ρυθμοί πληθωρισμού μπορεί να μειωθούν, μπορεί να ανέβουν λίγο, αλλά θα κυμανθούν γύρω από αυτή τη γραμμή που, προς το παρόν, κατεβαίνει προς τα κάτω», είπε η Λαγκάρντ.