Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου θα διακοπούν τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκαλώντας την πτώση της λίρας και τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Την 14η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Ομιλία της Βασίλισσας, η οποία κατά παράδοσιν παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι «οι βουλευτές θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και την προσέγγισή της για το Brexit πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής (17 και 18 Οκτωβρίου) και στην συνέχεια θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όταν θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα». «Εάν επιτύχω συμφωνία με την ΕΕ, το κοινοβούλιο θα μπορεί να εγκρίνει τον νόμο για την επικύρωση της συμφωνίας πριν από την 31η Οκτωβρίου», πρόσθεσε.
«Οι εβδομάδες που προηγούνται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ζωτικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις μου με την ΕΕ», τόνισε προσθέτοντας: «Επιδεικνύοντας ενότητα και αποφασιστικότητα, έχουμε μία ευκαιρία να αποσπάσουμε μία νέα συμφωνία η οποία να μπορεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο».
Η στερλίνα κατέγραψε πτώση κατά 0,6% έναντι του ευρώ και του δολαρίου έπειτα από τις ανακοινώσεις, που ενισχύουν την υπόθεση ενός σκληρού Brexit.
Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Τρίτη. Οι βουλευτές δεν θα συνεδριάσουν παρά για λίγες ημέρες πριν από την διακοπή των εργασιών μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Κατά παράδοσιν, το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες επί εβδομάδες κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου εξαιτίας της διεξαγωγής των ετήσιων συνεδρίων των πολιτικών κομμάτων, όμως αυτήν την φορά η αναστολή των εργασιών παρατείνεται για δώδεκα ημέρες μετά την λήξη των εργασιών του τελευταίου κομματικού συνεδρίου, του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος.
Αυτό το σφικτό χρονοδιάγραμμα καθιστά αδύνατο για τους βουλευτές που είναι αντίθετοι με ένα Brexit χωρίς συμφωνία να περάσουν την αναγκαία νομοθεσία για την αποτροπή αυτού του σεναρίου την 31η Οκτωβρίου.
Η βρετανική αντιπολίτευση καταγγέλλει «αντιδημοκρατική ενέργεια» εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε σαρκαστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ότι «οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν το Brexit πριν και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του επίσημου σώματος των συμβούλων της βασίλισσας, που είναι γνωστό ως Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος.
Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου.
«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
450.000 υπογραφές κατά της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου
Περισσότερες από 450.000 υπογραφές συγκέντρωσε, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ένα διαδικτυακό αίτημα κατά της απόφασης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων για έναν μήνα.
Ο Τζόνσον όρισε την 14η Οκτωβρίου ως την επίσημη ημερομηνία έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου. Το κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό από τα μέσα Σεπτεμβρίου, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητές του να καθυστερήσει το Brexit, το οποίο έχει καθοριστεί για τις 31 Οκτωβρίου.
Το αίτημα, που δημοσιεύεται στη σελίδα του κοινοβουλίου, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές γύρω στις 18.30 σήμερα, ξεπερνώντας έτσι το όριο των 100.000 υπογραφών ώστε να διεξαχθεί μια μάλλον συμβολικής σημασίας συζήτηση για το θέμα.
Στις αρχές του έτους, ένα άλλο κείμενο που ζητούσε να σταματήσει το Brexit συγκέντρωσε 6,1 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Ωστόσο, δεν άλλαξε η άποψη της κυβέρνησης ότι πρέπει να υλοποιήσει το “διαζύγιο” από την ΕΕ, στη βάση του δημοψηφίσματος του 2016. Τότε, 17,4 εκατομμύρια Βρετανοί είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης και 16,1 εκατομμύρια κατά.